Kent Kimliği Oluşmasında Üniversite Öğrencileri-Yerel Halk İlişkisi: Balıkesir Üniversitesi/Kenti Örneği

Kent kimliğinin şekillenme sürecindeki değişimler kenti paylaşan bireylerin kentlilik bilinçleri ile ilişkili olarak gelişmektedir. Bu bağlamda örnek bir durum incelemesi olarak Balıkesir kentiyle birlikte kuruluşundan bu yana çeyrek asırdan fazla bir zaman dilimi geçmişi olan Balıkesir Üniversitesi incelenmiştir. Bu ilişkinin karşılaştırmalı olarak açıklanabilmesi için 386 yerel halk ve 386 üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 772 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışma kapsamında yerel halk ve üniversiteli öğrenciler arasında sosyokültürel beklentiler açısından görüş farklılıklarının olduğu belirlenmiştir. Her iki gruba ait katılımcıların ortak görüşü ise Balıkesir kent merkezindeki en önemli eksikliğin iki grubun birlikte zaman geçireceği mekânların yetersizliği üzerinedir. Yine her iki grupta yer alan katılımcıların Balıkesir Üniversitesi hakkındaki düşünceleri genel anlamda olumludur, ancak üniversitenin yeterince gelişmemiş olduğu konusunda her iki grup da hemfikirdirler. Her iki grup da kentte veya üniversite de gerçekleşen sosyokültürel aktiviteleri sayıca yetersiz görmektedirler. Sonuç olarak Balıkesir kentinde yerel halk ve üniversite öğrencilerinin kent-üniversite algılarında farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Balıkesir kent kimliğinin gelişimine katkı sağlayacak şekilde, üniversite göz önüne alınarak, üniversitedeki bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerin arttırılması ve bu etkinliklerin öğrenci ve yerel halkı kapsayacak şekilde planlanması gerekmektedir. Çünkü aynı kenti paylaşan toplulukların birbirlerinden haberdar olmayacak şekilde gündelik yaşamlarını devam ettirmelerinin uzun vadede sürdürülebilir olmayacağı aşikârdır.

The Relationship between University Students and Public in the Establishment of Urban Identity: The Case of Balıkesir University/City

The changes in the process of shaping the urban identity are developing in relation to the urban awareness of the individuals sharing the city. In this context, as a case study, Balıkesir University, which has been more than a quarter of a century since its establishment with the city of Balıkesir, was examined. In order to explain this relationship comparatively, a total of 772 people were surveyed, including 386 local residents and 386 university students. Within the scope of the study, it was determined that there were differences of opinion between local people and university students in terms of sociocultural expectations. The common opinion of the participants of both groups is that the most important deficiency in Balıkesir city center is the lack of places where the two groups will spend time together. Again, the opinions of the participants in both groups about Balıkesir University are generally positive, but both groups agree that the university is not sufficiently developed. Both groups view sociocultural activities in the city or in the university as insufficient in number. As a result, it was determined that there were differences in urban-university perceptions of local residents and university students in Balıkesir. In order to contribute to the development of Balıkesir City identity, scientific, social and cultural activities in the university should be increased by considering the University and these activities should be planned to include students and local people. Because it is obvious that it will not be sustainable in the long term for communities sharing the same city to continue their daily lives in a way that they are not aware of each other.

___

  • Aliağaoğlu, A. ve Uzun, A. (2017) Üniversite Öğrencilerinin Şehir İmajlarına Yönelik Bir Araştırma: Balıkesir Üniversitesi Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19 (1), 39-58.
  • Aktaş, İ. (2010). Üniversite-Kent İletişimi Bağlamında Üniversite İmajının Değerlendirilmesi: Erciyes Üniversitesi örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • Boyacıoğlu, E. Z. ve Oğuzhan, A. (2013). Yerli Halkın Üniversite Algılaması: Trakya Üniversitesi Örneği. Sosyal Bilimler Metinleri Dergisi, 6, 1-28.
  • Chatterton, P. (2000). The Cultural Role of Universities in the Community: Revisiting the University. Journal of Environment and Planning, 32, 165-181.
  • Demirel, M. (2014). Burdur Kent İmajı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Alan Araştırması. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (10), 230-241.
  • Ergun, C. (2014). Üniversite ve Kent İlişkisi Üzerine Görüşler: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31, 216–237.
  • Geyik, S. (2010). Kırdan Kente Göç Sonrası Kentlilik Bilinci (Mevlana Mahallesi Örneği). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Görkemli, H. N. (2009). Selçuk Üniversitesi’nin Konya Kent Ekonomisine Etkileri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 169-186.
  • Görün, M., Kara, G. (2017). Üniversite Öğrencilerinin Kentlilik Bilinci Algısı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği. Yönetim Bilimleri Dergisi, 15 (30), 393-409.
  • Güler, T., Şahnagil, S. ve Güler S. (2016). Kent Kimliğinin Oluşturulmasında Kültürel Unsurların Önemi: Balıkesir Üzerine Bir İnceleme. PARADOKS Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, 11, 58-104.
  • Gürkaynak, M. R. ve Kasımoğlu, M. (2004). Türkiye'de Üniversite-Komşu Çevre Etkileşimi: İşbirliği İçin Bir Ön Çalışma. Amme İdaresi Dergisi, 37 (3), 147-162.
  • Işık, Ş. (2008). Türkiye'de Üniversitelerin Kentleşme Üzerine Etkisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10 (3), 159-181.
  • İlgar, E. (2008). Kent Kimliği Ve Kentsel Değişimin Kent Kimliği Boyutu: Eskişehir Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Anadolu Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Kaypak, Ş. (2010). Antakya’nın Kent Kimliği Açısından İrdelenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (14), 373-393.
  • Köksal, Y. ve Sarı, S. (2014). Burdur Kent İmajının Yerel Halk ile Üniversite Öğrencileri Arasındaki Karşılaştırmalı Bir İncelemesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 42, 279-288.
  • Mutlu, A., Özaydın, Ö. ve İlhan, A. (2011). Metropol Kent Samsun'da Kentlilik Bilinci. Samsun: Fotokopi Dünyası.
  • Reboul, O. (1995). Değerlerimiz Evrensel midir?. Izgar, H. (Çev). Eğitim Yönetimi 1 (1), 363-374.
  • Roostica, R. (2017). The Role of City and Host University Images on Students’ Satisfaction with the Assigned Destination. Review of Integrative Business and Economics Research, 6 (1), 250-261.
  • Saatcı, G., ve Güdü Demirbulat, Ö. (2015). Öğrencilerin Yerel Halka Bakış Açıları ile Yöre Hakkındaki Tutumlarının Değerlendirilmesi: Harmancık Meslek Yüksekokulu Örneği. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, 73-83.
  • Saatcı, G., Avcıkurt, C. ve Güdü Demirbulat, Ö. (2015). Yerel Halkın Üniversiteye Bakış Açısı: Harmancık Meslek Yüksekokulu örneği. Akademik Bakış Dergisi, 47, 126-140.
  • Sağır, A. ve Dikici, E. (2011). Yeni Göçmenlik Mekânları Olarak Yeni Kurulan Üniversiteler: Ordu Üniversitesi Örneğinde Öğrencilerinin Bütünleşme Sorunları. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2 (3). 217-251.
  • Sankır, H. ve Demir Gürdal, A. (2014). Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Zonguldak’a Etkileri ve Kentin Üniversite Algısı. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 4 (2), 90-98.
  • Sankır, H. ve Sankır., Ş. (2017). Toplumsal Değişim Açısından Üniversite-Kent Etkileşimi Ve Algısı: Bülent Ecevit Üniversitesi Örneği. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 7 (3), 473-483.
  • Savaş Yavuzçehre, P. (2016). Üniversitelerin Kentlerine Etkileri: Denizli Pamukkale Üniversitesi Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(1), 235-250.
  • Selvi Ünlü, T. (2017). Kent Kimliğinin Oluşumunda Kentsel Bellek ve Kentsel Mekân İlişkisi: Mersin Örneği. Planlama, 27 (1), 75-93.
  • Taşçı, D., Gökalp, E., Kumtepe, E. G., Kumtepe, A. T. ve Toprak, E. (2011). Kentin Üniversite Algısı: Anadolu Üniversitesi Ve Eskişehir Örneği. Amme İdaresi Dergisi, 44 (2), 131-146.
  • Torun, İ., Öztürk, S. ve Gelibolu, L. (2009). Yöre Halkının Üniversiteye Bakışı ve Beklentileri: Kars Kafkas Üniversitesi Örneği. Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 169-189.
  • Uğur, A. ve Aliağaoğlu, A. 2015. Şehir coğrafyası (4. Baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Uygun, M., Mete, S., Kara, F. Z., ve Bağcı, H. (2016). Üniversitelerin Kente Olan Ekonomik, Sosyo-Kültürel ve Çevresel Etkilerine Yönelik Yerel Halk Algısı. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (4), 66-85.
  • Yavan, N. (2014). Örneklem ve Örnekleme Yöntemleri. Yılmaz Arı ve İlhan Kaya (Ed.), Coğrafya Araştırma Yöntemleri içinde (s.145-174). Balıkesir: Coğrafyacılar Derneği Yayınları.