Yenilenen Programların Uygulanmasında Öğretmenlerin Karşılaştığı Sorunlar (ss. 45-58)

Türkiye’de hâlihazırda yenilenmiş bulunan programların (2005) uygulanmasında karşılaşılan sorunların ya da eksiklerin saptanması ve tanımlanması amacını benimseyen çalışmamızda, bir eğitim programının oluşturulma ve uygulama aşamalarında yer alan en önemli öğelerden biri olan öğretmen, fikirlerine başvurulan önemli bir kaynak olmuştur. Amacımıza ulaşmak için kullandığımız araştırma yöntemimiz nitel özellik taşımasının yani sıra, verilerin analizi esnasında istatistik kullanılması özelliğinden dolayı nicel bir özellik de taşımaktadır. Araştırma, mevcut durumu ortaya koymayı ve tanımlamayı hedeflediği için betimseldir. Çalışmadaki veriler, aslında yöntem kitaplarında bir tür tartışma yöntemi olarak geçen “kartopu” tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın bulguları, “süre” alt boyutunun çalışmadaki öğretmenler tarafından vurgulanan en fazla sorun olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca sırasıyla “ etkinlik, strateji, yöntem, teknik kullanımı-değerlendirme” ve “araç-gereç kullanımı ve bu araçgereci kullanma ortamı” ile ilgili problemler vurgulanmıştır

The Issues That Teachers Encounter During Applicatıon of New Curricula (pp.45-58)

___

Anderson-Levitt, K. M. (2008). Globalization and Curriculum. In Connelly, F. M. The Sage Handbook of Curriculum and Instruction.

Gömleksiz, M.N. (2007). Yeni İlköğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi. Eğitim Araştırmaları. (27), 69–82.

Gözütok, F. D. (2005). “Özensiz, altyapısı yetersiz bir program”. Öğretmen Dünyası Dergisi. Sayı: 298. 7–8

Gözütok, F. D., Akgün, Ö. E. ve Karacaoğlu, Ö. C. (2005). “İlköğretim Programlarının Öğretmen Yeterlikleri Açısından Değerlendirilmesi”. Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu. 17–40. Ankara: Sim Matbaası.

Jaques, D. (1985). Learning in Groups: New Patterns of Learning, Routledge: London

Karacaoğlu, Ö. C. (2006). “Türkiye’de Yeni Programların Anlayışı, Temelleri ve Eleştirilen Yönleri”. Türk Harb-İş Dergisi. Sayı: 222, 40–42.

MEB (2006). Programların Geliştirilmesini Gerekli Kılan Nedenler. Web (2006, Temmuz 11):

http://programlar.meb.gov.tr/prog_giris/prog_giris_1.html

Morphew, V. N. (2002) Chapter 1. Web-Based Learning and Instruction: A Constructivist Approach..1-15. in Web-Based Instructional Learning.

Perez, K. D. (2008). More Than 100 Brain-Friendly Tools and Strategies for Literacy Instruction, Corwin Press: Thousand Oaks, California.

Pesen, C. (2005). “Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına Göre Yeni İlköğretim Matematik Öğretimi Programının Değerlendirilmesi”. Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu. 272–281. Sim Matbaası: Ankara.

Yaşar, Ş., Gültekin, M., Türkkan, B., Yıldız, N. ve Girmen, P. (2005). “Yeni İlköğretim Programlarının Uygulanmasına İlişkin Sınıf Öğretmenlerinin Hazır bulunuşluk Düzeylerinin ve Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi (Eskişehir İli Örneği)”. Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu. 51–63. Sim Matbaası: Ankara.

Wilson, S.M. and Berne, J. (1999). Teacher learning and the acquisition of professional knowledge: An examination of research on contemporary professional development. In: Iran-Nejad, A. and Pearson, P.D., Editors, 1999. Review of research in education Vol. 24., American Educational Research Association, Washington, DC, 173–210.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Okul Gelişiminde Temel Dinamik Olarak Değişim ve Yenileşme: Okul Yöneticileri ve Öğretmenlerin Rolleri (ss.153-173)

Yrd. Doç. Dr. Kadir BEYCİOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Mahire ASLAN

Yenilenen Programların Uygulanmasında Öğretmenlerin Karşılaştığı Sorunlar (ss. 45-58)

Yrd. Doç. Dr. Ömer Cem KARACAOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Esin ACAR

Mesleki Ve Teknik Ortaöğretimde Modüler Öğretim Programının Uygulanmasında Karşılaşılan Güçlükler: Nitel Bir Çalışma (ss.174-198)

Doç. Dr. Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ, Pınar ERTEN

Okul Öncesi Öğretmenliği Okul Uygulamalarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri (ss.128-152)

Yrd. Doç. Dr. Zarife SEÇER, Yrd. Doç. Dr. Nadir ÇELİKÖZ, Arş. Gör. Gökhan KAYILI

İlköğretim 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi “Yaşamımızdaki Elektrik” Ünitesinde Öğrenci Başarılarının İncelenmesi (ss. 107-127)

Dr. Hüseyin EŞ, Doç. Dr. Mustafa SARIKAYA

Ders Çalışma Özyeterlik Algısı Ölçeği’nin Geliştirme Çalışması (ss.59-69)

Yrd.doç.dr. Hülya GÜVENÇ

Fen Ve Teknoloji Dersi Programının Uygulanması Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar (ss. 86-106)

Yakup DOĞAN

Bilgisayar Okur-Yazarlık Düzeylerinin Belirlenmesi: Kocaeli Üniversitesi Örneği (ss, 20-44)

Yrd.doç.dr. Aynur Kolburan GEÇER, Yrd. Doç.dr. Funda DAĞ

Ergenlerin Kendilik Algılarının Anne Baba Tutumları ve Bazı Faktörlerle İlişkisi (ss. 1-19)

Yrd.doç.dr. Özcan SEZER

Tercih Ettikleri Merkezler Dışında Farklı Sınav Merkezlerine Yönlendirilen Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri (Bir Durum Tespiti) (ss. 70-85)

Yrd.doç.dr. Fuat TANHAN, Selami TANRIVERDİ