Öğretmen Adaylarının “Denklem ve Fonksiyon” Kavramlarına İlişkin Algıları

Bu çalışma, matematik öğretmen adaylarının denklem ve fonksiyon kavramları arasında nasıl bir ilişkinin olduğuna dair görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denklem ve fonksiyon kavramları arasındaki benzerlik ve farklılıklara ilişkin öğrenci görüşlerinin daha kolay değerlendirilmesine olanak sağlayacak bir ölçüt geliştirmek için kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca bu iki kavram ve aralarındaki ilişki ile ilgili 10 alan uzmanının görüşleri alınmıştır. Alan uzmanlarından alınan görüşler ve literatür ışığında denklem ve fonksiyon kavramları arasındaki benzerlik ve farklılıklarla ilgili 12 sorudan oluşan bir anket formu geliştirilmiştir. Bu form KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi İlköğretim ve Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği Bölümlerinde öğrenim gören 108 son sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının formdaki sorulara vermiş oldukları cevaplar geliştirilen ölçüt esas alınarak doğru, yanlış ve boş kategorilerinde gruplandırılmış ve hem nitel hem de nicel olarak analiz edilmiştir. Ayrıca 6 öğretmen adayı ile konu hakkında yapılandırılmamış görüşmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, öğretmen adaylarının fonksiyon ve denklem kavramlarını tanımlamakta zorlandıkları, ilişkilendiremedikleri ve hatta çoğunluğunun fonksiyonları denklemlerin bir alt kümesi olarak gördükleri sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak denklem ve fonksiyon kavramlarının öğretimine yönelik öneriler sunulmuştur

Öğretmen Adaylarının “Denklem ve Fonksiyon” Kavramlarına İlişkin Algıları

___

Akkoç, H., (2004), Lise 3 Öğrencilerinin Çekirdek Fonksiyon Kavramını Anlamaları, VI. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi, İstanbul.

Akkoç, H., (2005), Fonksiyon Kavramının Anlaşılması: Tanımsal Özellikler ve Çoğul Temsiller, Eğitim Araştırmaları, (20), 14-24.

Alkan, H. ve Uğurel, I., (2004), Kavramsal Öğrenme Yaklaşımına , Günümüz Öğrenme Araçlarını Kullanarak Örnek Oluşturma: Fonksiyon Kavramı, VI. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, İstanbul.

Çepni, S., (2007), Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş, Genişletilmiş 3. Baskı, Celepler Matbaacılık, Trabzon.

Dede, Y., (2005), Değişken Kavramı Üzerine, Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 139-148.

Dede, Y., (2004), Denklemlerin Yorumlanması: Eğitim Fakültesi 1. Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma, VI. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, İstanbul.

Demirtaş, A., (1986), Ansiklopedik Matematik Sözlüğü, Bilim Teknik Kültür Yayınları, Ankara.

Dönmez, A., (2002), Matematiğin Öyküsü ve Serüveni, Toplumsal Dönüşüm Yayınları, İstanbul.

Elia, I., Panaoura, A., Eracleous A. ve Gagatsıs A., (2007), Relations Between Secondary Pupils’ Conceptions About Functions and Problem Solving In Different Representations, International Journal of Science and Mathematics Education. (5), 533-556.

Ertekin, E. ve Sulak, H., (2005), Denklem Çözümündeki Hata Ve Yanılgıların Teşhisi Ve Alınması Gereken Tedbirler, SÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:19, 369- 387.

Gagatsis, A. ve Shiakalli, M., (2004), Ability to Translate From One Representation of The Concept of Function to Another and Mathematical Problem Solving. Educational Psychology, 24(5), 645–657.

Güveli, H. ve Güveli, E. (2002), Bağıntı, Fonksiyon Tanımı, Bire-Bir Fonksiyon ve Örten Fonksiyon Konularında Lise-1 Düzeyinde Kavram Yanılgılarını Tespiti, V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, ODTÜ, Ankara

Harrell, G.K., (2001), The Effects of Two Technologies on College Algebra Students’ Understanding of The Concept of Function, Unpublished Dissertation, Universty of Florida.

Kandemir, M., (2004), Matematikte Kavram Kalıcılığı, Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2), 397-416.

Karataş, İ. ve Güven, B., (2003), Fonksiyon kavramının farklı öğrenim düzeyinde olan öğrencilerdeki gelişimi, Eurasian Journal of educational Research, 4(16), 64- 73.

Lima, R.N., ve Tall, D., (2006), What does equation mean? A brainstorm of the concept, Presented at the Third International Conference on the Teaching of Mathematics, Istanbul.

NCTM (2000), Principles and Standarts for School Mathematics, Reston, Virginia.

O’callaghan, B., (1998), Computer-Intensive Algebra And Students’conceptual Knowledge of Functions, Journal For Research In Mathematics Education, (29), 21-40.

Pinzka, M.K., (1999), The Relationship Between College Calculus Students’ Understanding of Function and Their Understanding of Derivate, Unpublished Dissertation, University of Minnesota.

Tortumlu, F. ve Kılıç, A., (2000), İlköğretim Matematik Ders Kitabı, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.

Vinner, S., ve Dreyfus, T., (1989), Image and Definitions for The Concept of Function, Journal for Research in Mathematics Education, (20), 356-366.