Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Birinci Sınıf Öğrencilerinin Okul Çalgıları - Blok Flüt Dersinden Beklentileri: Uludağ Üniversitesi Örneği

Öz: Blok flüt Türkiye’de 1960’lı yıllardan günümüze kullanılan genel müzik eğitimi çalgısıdır. Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı programlarında Okul Çalgıları – Blok Flüt dersi ile amaçlanan, müzik öğretmeni adayı olan öğrencilerin bu çalgıya yönelik çalma becerilerinin yanı sıra öğretme becerilerinin de geliştirilmesidir. Araştırma aksiyon araştırmasıdır. Araştırmada, öğrencilerin Okul Çalgıları – Blok Flüt dersinden beklentilerini belirleyebilmek için görüşmeler yapılmıştır. 2016-2017 Güz döneminde Okul Çalgıları – Blok Flüt dersini seçen on beş öğrenci ile görüşülmüş ve onların bu dersten müzikal beklentileri, müzik öğretmenliği açısından beklentileri, Türk Müziği açısından beklentileri ve genel beklentileri ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda öğretmenlik mesleği açısından öğrencilerin beklentileri iyi çalma ve iyi öğretme olarak kodlanmıştır. Araştırmaya katılan öğrenciler, daha önce genel müzik eğitimlerinde blok flüt eğitimi almış olmalarına rağmen Okul Çalgıları – Blok Flüt dersinin gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Öğrenciler, blok flütün diğer çalgılar ile kıyaslandığında daha ucuz ve öğrenilmesi daha kolay bir çalgı olduğu için genel müzik eğitimi açısından uygun bir çalgı olduğunu, bu çalgı ile çoksesli müzik algısının arttırılabileceğini belirtmişlerdir. Ayrıca, öğretebilecek düzeyde çalabilmek, deşifre kabiliyetlerini arttırmak öğrencilerin bu dersten beklentileri arasındadır. Araştırma sonucunda öğrencilerin bu derse yönelik önerilerine yer verilmiştir

Music Education Department First Class Students Expectations for School Instruments - Recorder Course: An Example of Uludag University

Abstract: Recorder is a general music education instrument that is used from 1960’s to present in Turkey. It is aimed development of teaching skills as well as playing skills for the students who are candidates for music teaching with the School Instruments - Recorder course in department of music education. Research is an action research. In the study, interviews were held to determine the expectations of the students from the School Instruments - Recorder course. Fifteen students were interviewed who choose School Instruments – Recorder course during Fall Semester 2016-2017 and their expectations are revealed in terms of musical, teaching proggession, Turkish Music and general. As a result of research, students’ expectation from School Instruments - Recorder in terms of teaching profession was coded as a well play and well teach. Although the students have learned to play recorder in their general music education they found the School Instruments - Recorder course necessary. Students think that recorder is suitable for general music education because of cheap and easy to learn compare with other instruments. Also students say that polyphonic musicality can be increased with recorder. Students generally expect from the School Instruments – Recorder course to steal well in the level where the instrument can be taught, to strengthen the sight-read and increase the skills. As a result of the research, the students' suggestions about this course are given. 

___

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Derece Programları. (2016).

Appleton-Knapp, S.L. ve Krentler, K.A. (2006). Measuring Student Expectation and Their Effects on Satisfaction: The Importance of Managing Student Expectation. Journal of Marketing Education. 28(3), 254-264.

Arıcı, İ. (2007). Sihirli Flüt Blok flüt Metodu. İstanbul: Porte MEM.

Aydoğan, S. (2011). Renklerle Blokflüt Öğreniyorum. Ankara: Arkadaş Yayınevi.

Aydoğan, S. ve İlik, A.A. (2016). Blokflüt ile Müzik Eğitimi (34. Baskı). Ankara: Arkadaş Yayınevi.

Birer, A.R.H. (2016). Okul Çalgıları I ve Okul Çalgıları II Derslerinin Öğrenci Beklentileri ve Beklentilerin Karşılanma Düzeyi Açısından İncelenmesi (Ömer Halisdemir Üniversitesi Örneği). TURAN-SAM Uluslararası Bilimsel Hakemli Dergisi. 8(32), 251-254

Bozkaya, İ. (2001). Okul Ortamında Müzik. Bursa: F. Özsan Matbaacılık

Brinkworth, R., McCann, B., Matthews, C. ve Nordström, K. (2009). First Year Expectations and Experiences: Student and Teacher Perspectives. Higher Education. 58(2), 157-173.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (18. Baskı).Ankara: Pegem Afademi Yayıncılık.

Caroll, B. (1968). The Recorder in Music Education. Australian Journal of Music Education, 3, 29-31.

Chaseling, M. ve Boyd, W.E. (2014). The decline and Revival of Music Education in New South Wales School, 1920-1956. Australian Journal of Music Education, 2, 46-61.

Crips, G., Palmer, E., Turnbull, D., Nettelbeck, T., Ward, L., LeCouteur, A., Sarris, A., Strelan, P., ve Schneider, L. (2009). First Year Student Expectations: Results from a University-Wide Student Survey. Journal of University Teaching&Learning Practice, 6 (1), 13-26.

Çalım, N. (2013). Blokflüt Öğreniyorum Blokflüt Metodu. İstanbul: Zafer Matbaası.

Çelikkaya, T. (2011). Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Uygulaması Dersinden Beklentileri ve Bu Beklentilerin Karşılanma Düzeyleri. Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi, 1(2), 155-172.

Değerli, T. (n.d.). Blok Flüt Metodu. İzmir: Öz Atak Matbaacılık ve Reklam Hizmetleri

Dokuz Eylül Üniversitesi Derece Programları. (2016).

Egüz, S. (n.d.). Türkü ve Oyun Havalarımızdan Bir Demet. Ankara: Doğuş Ltd. Sti. Matbaası.

Kıvrak, Y. (Ekim, 2003). Müzik Eğitimi Çalgılarımız “İlk 40 Yıla Damgasını Vuran Mandolin, Son 30 yıla Damgasını Vuran Blokfülüt ve Son Yıllarda Müzik Eğitimimizde Zorlamasız Olarak Kendine Kendiliğinden Bir Yer Bulan Klasik Gitar. Sözlü bildiri, Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu. İnönü Üniversitesi Malatya.

Karahasan, T.H. (n.d.). Blokflüt Metodu. Trabzon: Esen Ofset Matbaacılık.

Kocabaş, A. (1995). İşbirlikli öğrenmenin blokflüt öğretimi ve öğrenme stratejileri üzerindeki etkileri. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Marmara Üniversitesi Programlar Hakkında Bilgi. (2016).

Müzik Öğretmenliği Lisans Programı. (2016).

Öcal, A.O. (2014). İlköğretim ikinci kademe müzik dersi öğretim programlarında uygulanan blok flüt eğitimine ilişkin öğretmen görüşleri (Ankara ili örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Önal, A.A. ve Aydoğan, S. (2012). Bir Sınıf Çalgısı Olarak Blokflütün İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programını Gerçekleştirebilmedeki Yeterliliği. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi, 10, 57-75.

Öztürk, F.G. (2004). G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalında Çalgısı “Şan” Olan Öğrencilerin Ses Eğitiminden Beklentileri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(1), 177-189.

Redish, E.F., Saul, J.M. ve Steinberg, R.N. (1998). Student Expectations in Introductory Physics. American Journal of Physics, 66(3), 212-224.

Say, A. (2010). Müzik Ansiklopedisi (1. Cilt). Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

Turan, D. (2010). Blokflüt Çalmaya Başlıyorum. İstanbul: Nota Yayımcılık.

Uçaner, B.ve Şentürk, N. (2013). Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin “Türk Müzik Tarihi” Dersinin İşlenişine Yönelik Görüşleri. International Journal of Human Sciences, 10(1), 730-749.

Ural, A. ve Kılıç, İ. (2013). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi (4. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.

Ünal, S. (1987). Blokfülüt Çalıyorum 1. Ankara: Evrensel Müzikevi.

Yıldırım, S.ve Akkuş, B. (1987). Halk Ezgileriyle Blokfülüt Metodu Okul Türkü Dağarcığı 1. Ankara: Ezgi Yayıncılık.

Yıldırım, S. ve Akkuş, B. (1987). Halk Ezgileriyle Blokfülüt Metodu Okul Türkü Dağarcığı 2. Ankara: Ezgi Yayıncılık.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğrencilerin Hata ve Kavram Yanılgıları Üzerine Bir İnceleme: Denklem Örneği

Zeynep ÇAVUŞ ERDEM, Ramazan GÜRBÜZ

Stajyer Öğretmenlerin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürleri, Öğretmen ve Öğrencileri Hakkındaki Algılarının İncelenmesi: Fenomenolojik Yaklaşım

Hamit ÖZEN

Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Çevre Eğitimi Kavramları Farkındalık Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması

YAĞMUR ÖTÜN, Hüseyin ARTUN, Atilla TEMUR, İsrafil TOZLU

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yönelik Bilgilerinin, Tutumlarının ve Bu Kaynakların Öğretimi Konusundaki Öz-yeterlik Algılarının İncelenmesi

Ümran Betül CEBESOY, Dilek KARIŞAN

Sanal ve Nesnel Teknolojik Öğretim Araçlarını Kullanarak Fen Bilimleri Ders Materyali Geliştirmesine Yönelik Örnek Çalışmalar

Mahmut AYAZ, Nasip DEMİRKUŞ

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinin Okul Öncesi Dönem Çocukların Psikososyal Gelişimlerini Yordaması

Esra DERELİ, Büşra Meryem DERELİ

Matematik Öğretmenlerine Yönelik İspat Yapma Teşhis Testi ve Teste Yönelik Dereceli Puanlama Anahtarı Geliştirilmesi

Mesut ÖZTÜRK, Abdullah KAPLAN

Türkiye’de Kontrbas Konusunda Yazılmış Lisansüstü Tezler Üzerine Durum Tespiti

A. Semih BİREL, Hawkar Mohammed QADER

8. Sınıflarda Geometrik Cisimler Öğretiminde Orff Yaklaşımı Kullanımının Akademik Başarıya Etkisi

Mine AKTAŞ, Sevda ERDOĞAN KAYA

Fen ve Sosyal Bilimler Kökenli Öğretmen Adaylarının Bilim İnsanı Algıları

Mustafa ÜREY, Ataman KARAÇÖP, Volkan GÖKSU, Kerem ÇOLAK