Grafik Tasarım Eğitimi Alan Üniversite Öğrencilerinin Genel ve Akademik Öz-yeterlik Algıları

Bu çalışmanın amacı; grafik tasarım eğitimi alan üniversite öğrencilerinin cinsiyet, yaş, anne ve baba eğitim düzeyi gibi değişkenlerine göre genel ve akademik öz yeterliliklerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim öğretim yılı güz döneminde İnönü Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Grafik Tasarım bölümünde öğrenim gören 158 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Sherer ve arkadaşları tarafından geliştirilen Genel Özyeterlilik Ölçeği, Jerusalem ve Schwarzer tarafından geliştirilen Akademik Özyeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; araştırmaya katılan kız ve erkek öğrencilerin cinsiyet ile akademik Öz-yeterlik algısı ve genel öz-yeterlik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma yoktur. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaşı ile akademik öz-yeterlik algısı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma yoktur. Fakat genel öz-yeterlik algısı düzeyleri ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma vardır.  Elde edilen bulgulardan biri de araştırmaya katılan öğrencilerin akademik öz-yeterlik ve genel öz-yeterlik algı düzeylerinin anne ve baba eğitim durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemesidir. Öğrencilerin akademik öz-yeterlik ve genel öz-yeterlik algı düzeylerinin öğrenim gördükleri sınıflara göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. Araştırmada elde edilen bulgulardan en manidar sonuç; öğrencilerin akademik öz-yeterlik algısı düzeyleri ile genel öz yeterlilik algısı puanları arasında orta düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki olmasıdır.

General and Academic Self-efficacy Perceptions of University Students Studying Graphic Design

This study aims to determine general and academic self-efficacy levels of university students studying graphic design in terms of variables such as gender, age, and education level of their parents. The sample group of the research consists of 158 students studying in the Department of Graphic Design in the Faculty of Fine Arts and Design in Inonu University, Gazi University and Necmettin Erbakan University during fall semester of 2017-2018 academic year. As data collection tools, a Personal Information Form, developed by the researcher, The Self-efficacy Scale, developed by Sherer et al., and Academic Self-efficacy Scale, developed by Jerusalem and Schwarzer were utilized. According to the findings obtained in the study, there is no statistically significant difference between gender and the perceptions of academic self-efficacy and general self-efficacy levels of male and female students participating in the research. There is no statistically significant difference between the age of students participating in the research and their levels of academic self-efficacy perceptions. However, there is a statistically significant difference between the levels of general self-efficacy perceptions and the age variable. Another finding is that there is no statistically significant difference between the academic self-efficacy and general self-efficacy perceptions of the students in the research in terms of the education levels of their parents. The academic self-efficacy and general self-efficacy perceptions of the students statistically differs in terms of the classes they study.The most significant finding in the research is that there is a significant relationship, moderately negative, between students’ levels of academic self-efficacy and their perceptions of general self-efficacy. 

___

Ağaoğlu, C. (2012). Cinsiyetleri Farklı Üniversite İkinci Sınıf Öğrencilerinin İyilik Hali Boyutlarına Göre Öz-yeterlik Ve Sürekli Öfkelerinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Mersin.

Alcı, B., Erden, M. ve Baykal, A. (2008). Üniversite Öğrencilerinin Matematik Başarıları ile Algıladıkları Problem Çözme Becerileri, Öz-yeterlik Algıları, Bilişüstü Öz düzenleme Stratejileri ve ÖSS Sayısal Puanları Arasındaki Açıklayıcı ve Yordayıcı İlişkiler Örüntüsü, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, Cilt. 25 (2), s:53-68.

Altıntaş, E., Özdemir, A. Ş. ve Kerpiç, A. (2012). Öğretmen Adaylarının Matematik Okuryazarlığı Öz-yeterlik Algılarının Bölümlere Göre Karşılaştırılması, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, 26-34.

Altun, F. ve Yazıcı, H. (2012) Üstün Yetenekli Öğrencilerin Benlik Kavramları ve Akademik Öz-yeterlik İnançları: Karşılaştırmalı Bir Çalışma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12( 23), 319 – 334.

Akbay, S. E.(2009). Cinsiyete Göre Üniversite Öğrencilerinde Akademik Erteleme Davranışı: Akademik Güdülenme, Akademik Öz-yeterlik ve Akademik Yükleme Stillerinin Rolü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.

Aslan, H. ve Doğan, Ü. (2017). Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmenlerinin Öz-yeterlik Algılarının İncelenmesi, Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(1), 172-191.

Aydın, R., Ömür, Y. E. ve Argon, T.(2014). Öğretmen adaylarının öz-yeterlik algıları ile akademik alanda arzularını erteleme düzeylerine yönelik görüşleri, Eğitim Bilimleri Dergisi, Haziran Cilt-Sayı: 40, s: 1-12.

Aydıner, B. B. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Amaçlarının Alt Boyutlarının Genel Öz-yeterlik Yaşam Doyumu Ve Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Bandura, A., Barbaranelli, C., Caprara,G.V. and Pastorelli,C. (2001). Self-Efficacy Beliefs as Shapers of Children's Aspirations and Career Trajectories, Child Development, 72(1), 187-206.

Birer,A. R. H. ve Sonsel, Ö.B. (2013). Müzik Öğretmeni Adaylarının Mesleki Öz-yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi: Selçuk Üniversitesi Örneği, NWSA-Fine Arts E-Journal of New World Sciences Academy, 8, (4), 389-398.

Buluç, B. ve Demir, S.( 2015). İlk ve Ortaokul Öğretmenlerinin Öz-yeterlik Algıları ile İş Doyumları Arasındaki İlişki, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) 16(1 ), 289-308.

Bülbül, T.ve Çuhadar, C. (2012). Okul Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Öz-yeterlik Algıları ile Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Kabulleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, 474 – 499.

Çuhadar, C., Gündüz, Ş.ve Tanyeri, T. (2013). Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğrencilerinin Ders Çalışma Yaklaşımları ve Akademik Öz-yeterlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 251-259.

Davıs, W. D.,Fedor, D. B. ,Parsons, C. K. and Herold, D. M. (2000). The Development of Self-Efficacy during Aviation Training, Journal of Organizational Behavior, 21( 8), 857-871.

Doğan, N., Beyaztaş, D. İ.ve Koçak, Z.(2012). Sosyal Bilgiler Dersine İlişkin Öz-yeterlik Düzeyinin Başarıya Etkisinin Sınıf ve Cinsiyete Göre İncelenmesi: Erzurum İli Örneği, Eğitim ve Bilim, 37( 165), 224-237

Elkatmış, M. (2018). Öğretmen Adayları ve Öğretmenlerin Öz Yeterlik İnançlarının Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(2), 402-416.

Ergür, D. (2016).İngilizce Öğrencilerinin Öz Benlik Saygısı ve Akademik Öz-yeterlik Algılarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(2),125-148.

Güneş, Z. Ö., Barış, Ç. Ç.ve Kırbaşlar, F. G. (2013). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Matematik Okuryazarlığı Öz-yeterlik Düzeyleri İle Eleştirel Düşünme Eğilimleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 19 (1) 47-64.

Hancı yanar, B. ve Bümen, N. T. (2012). İngilizce İle İlgili Öz-yeterlik İnancı Ölçeğinin Geliştirilmesi, Kastamonu Eğitim Dergisi, 20 (1), 97-110.

Karasar, N. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, (22. Baskı). Nobel Akademik Ankara: Yayıncılık.

Karl, K. A. , O'leary-Kelly, A. M. And Martocchio, J. J. (1993). TheImpact of Feedback and Self-Efficacy on Performance in Training, Journal of Organizational Behavior, 14(4), 379-394. Kılınç, M. ve Örs, M (2017). Ebelik ve Hemşirelik Öğrencilerinin Öz-yeterlik Algı Düzeyleri ve Etkili Faktörler, (Ed: Emin e Babaoğlan, Erkan Kıral, Adem Çilek ve Ferah Güçlü Yılmaz),1. Baskı, s: 81-90, Eğitim Yöneticileri ve uzmanları Derneği (Eyuder): Ankara

Korkut, K.ve Babaoğlan, E.(2012). Sınıf Öğretmenlerinin Öz-yeterlik İnançları, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 8( 16), 269-281.

Köseoğlu, P.( 2010). Biyoloji Eğitiminde Birleştirme Tekniği Temelli Öğretimin Akademik Başarı, Öz-yeterlik Ve Tutuma Etkisi, Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education), 39, 244-254.

Kurt, H.ve Ekici, G.(2013). Öğretimde planlama ve değerlendirme dersinin öğretmen adaylarının öğretim süreci öz-yeterlik algısına etkisi, İlköğretim Online, 12(4), 1157-1172,

Küçükyılmaz, E. A. ve Duban, N. (2009). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Fen Öğretimine Yönelik Öz-Yeterlik İnançları Ve Öz-Yeterlik İnançlarını Etkileyen Etmenlere İlişkin Görüşleri, e-Journal of New World Sciences Academy, 4(1), 71-83.

Laçin, B. G. D. (2015). Üniversite Öğrencilerinde Özyeterlilik Ve Stresle Başa Çıkma Stratejilerinin Bilişsel Esnekliği Yordama Düzeyleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Milli, M. S.(2015). Müzik Öğretmeni Adaylarının Genel Öz-yeterlik ve Müzik Yeteneğine yönelik Öz-yeterlik Algılarının İncelenmesi, The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of SocialScience, 41, 417-431.

Mutlu, H. S. (2017)Seramik Eğitiminin Bir Hekime Katkıları, Inonu University Journal of Arts and Design, 7(16), 18 - 30.

Nuri, C., Direktör, C. ve Serin, N. B.(2017). Üniversite Öğrencilerinin Akademik Öz-yeterlik İnancının Yordayıcısı olarak Anne-Babaya Bağlanma, Current Research Education, 3(1), 15-23.

Öksüz, Y.ve Coşkun, K. (2012). Öğretmenlik Uygulaması I-II Derslerinin Zihin Engelliler Öğretmen Adaylarının Öz-Yeterlilik Algılamaları Üzerindeki Etkisi, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 13(2), 131-155.

Öncü, H. (2012). Akademik Öz-yeterlik Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 13(1), 183-206.

Özgen, K. ve Bindak, R. (2011). Lise Öğrencilerinin Matematik Okuryazarlığına Yönelik Öz-Yeterlik İnançlarının Belirlenmesi, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11(2), 1073-1089.

Saracaloğlu, A. S.,Certel, Z.,Varol, S. R. ve Bahadır, Z. (2012). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Öz-yeterlik İnançları ve Denetim Odaklarının İncelenmesi, Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Dergisi, Haziran, 3 (2), 54-65.

Şirin, E. F. ve Duman, S. (2018). Cinsiyete Göre Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinde Akademik Erteleme Davranışı: Genel Erteleme ve Akademik Özyeterliğin Rolü, Türk Spor Bilimleri Dergisi 1(1),1-10.

Tabancalı, E. ve Çelik, K. (2013). Öğretmen Adaylarının Akademik Öz-Yeterlikleri İle Öğretmen Öz-Yeterlilikleri Arasındaki İlişki, International Journal of Human Sciences, 10(1), 1167-1184.

Tierney, P.and Farmer, S. M. (2002). Creatıve Self-Effıcacy: Its Potential Antecedents and Relationship to Creatıve Performance, The Academy of Management Journal, 45(6), 1137-1148.

Topal, M. ve Akgün, Ö. E. (2014). Eğitim Fakültesinde Okuyan Öğretmen Adaylarının Eğitim Amaçlı İnternet Kullanımı Öz-Yeterlik Algılarının İncelenmesi: Sakarya Üniversitesi Örneği, Kastamonu Eğitim Dergisi, 23 (1), 343-364.

Türkeli, Hazar, Demir ve Namlı (2017). Beden Eğitimi ve Spor Alanında Pedagojik Formasyon Alan Öğrencilerin Öğretmen Özyeterlilikleri ile Mesleğe Yönelik Tutumlarının İncelenmesi, İnönü Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (İÜBESBD), 4(3),01-11.

Usher, E., L. and Pajares, F. (2008). Sources of Self-Efficacy in School: Critical Review of the Literature and Future Directions, Review of Educational Research, 78 (4), 751-759.

Yılmaz, M., Gerçek, C., Köseoglu, P.ve Soran, H.(2006). Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilgisayarla İlgili Öz- Yeterlik İnançlarının İncelenmesi, H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi (H.U. Journal of Educalion). 30, 278-287.

Yokuş, T. (2014). Müzik Öğretmeni Adaylarının Eğitme Öğretme Öz-Yeterlikleri Açısından Değerlendirilmesi, e- sanat eğitimi dergisi, 2( 2), 43-56.

Yurdakul, A.(2015). Örgütsel Narsizm İle Öğretmenlerin Özyeterlilik Algıları Arasındaki İlişki, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uşak.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi