BİLGİSAYAR DESTEKLİ YABANCI DİL ÖĞRETİM ÇALIŞMALARININ META ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Ülkelerin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri eğitimde Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ)  yönteminin kullanımı artırmaktadır. BDÖ yöntemde çoğunlukla, kontrol ve deney grupları vardır ve akademik başarının farkına bakılır. Meta-analiz, bilim alanlarında çeşitli çalışmaların sonuçlarını özetler, birleştirir ve ortak yargıya ulaşır. Dolayısıyla meta-analiz, farklı çalışmaların sonuçlarının birleştirilmesi yöntemidir. Bu araştırmada, meta-analiz yöntemi kullanarak, ülkemizde BDÖ yöntemi ile yürütülen yabancı dil derslerinin etkinliği hakkında genel bir görüş elde edilmiştir. Araştırmada benzer çalışmaların sonuçlarının birleştirilmesini ve ortak etki büyüklüklerinin hesaplanmasını sağlayan meta-analitik tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu meta-analiz ile BDÖ yöntemi kullanılarak yapılan yabancı dil öğretiminin önemli düzeyde bir üstünlüğe sahip olduğu görülmüştür.

META-ANALYSIS OF COMPUTER ASSISTED FOREIGN LANGUAGE TEACHING STUDIES: A SAMPLE OF TURKEY

Scientific and technological developments of the countries increase the use of computer assisted instruction (CAI) in education. There are experimental and control groups in CAI that investigates difference of academic achievement. Meta-analysis summarizes the results of scientific studies, unifies them and reaches a common judgment. Therefore, the meta-analysis means a method of combining the results of different studies. In this study, a general opinion on the effectiveness of the CAI-based foreign language courses has been obtained by using a meta-analysis method. The study used meta-analytic survey method in combining the results of similar studies and in calculating common effect sizes. This meta-analysis has shown that CAI-based foreign language teaching studies have a significant level of superiority compared to others.

___

Meta-analiz hesaplamasında kullanılan çalışmaları göstermektedir.

*Akdağ, M. Tok, H. (2004). Geleneksel Öğretim İle Powerpoint Sunum Destekli Öğretimin Öğrenci Erişisine Etkisi, Malatya: XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı.

Akgöz, S., Ercan, İ., Kan, İ. (2004). Meta-Analiz, Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dergisi. 30 (2), s.107-112.

Ateş, A. (2005). Bilgisayar destekli İngilizce öğretiminin ortaöğretim hazırlık öğrencilerinin İngilizce'ye ve bilgisayara yönelik tutumları üzerindeki etkililiği, Yüksek Lisans, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

*Aydın, S. (2005). İngilizce Öğrenenlerin Yazma Etkinliklerinde Bilgisayar Kullanmaya Yönelik Tutumları Ve Bilgisayarın Yazma Becerilerindeki Başarıya Olan Katkısı, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (2), s. 265-294. Aytürk, N. (1999). Bilgisayar destekli öğretimin öğrencilerin İngilizce başarısına; İngilizce ve bilgisayara yönelik tutumlarına olan etkisi, Yüksek Lisans, Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Baki, A., Şahin, S. M. (2004). Bilgisayar Destekli Kavram Haritası Yöntemiyle Öğretmen Adaylarının Matematiksel Öğrenmelerinin Değerlendirilmesi, The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3 (2), Article 14.

*Baş, G. (2010). Beyin Temelli Öğrenme Yönteminin İngilizce Dersinde Öğrencilerin Erişilerine Ve Derse Yönelik Tutumlarına Etkisi, İlköğretim Online, 9 (2), s. 488-507.

*Fidan, O. B. (2003). İngilizce sözcük öğrenmede farklı stratejilerin bilgisayarlı ve bilgisayarsız ortamda kullanımının öğrenilen sözcük miktarı, öğrenme için harcanan zaman ve öğrenilenlerin kalıcılığı üzerindeki, Yüksek Lisans, Ankara: Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

*Berigel, M. (2007). Web Tabanlı İngilizce Öğretim Materyalinin Tasarımı, Uygulanması ve Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

Çağatay, P. (1994). Meta-analiz ve Sağlık Bilimlerinde bir Uygulaması, Yüksek Lisans, İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Camnalbur, M. (2008). Bilgisayar Destekli Öğretimin Etkililiği Üzerine Bir Meta Analiz Çalışması, Yüksek Lisans, İstanbul: Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

*Cellat, S. (2008). Bilgisayar Destekli Sözcük Öğrenimi: Yabanci Dil Olarak İngilizce Öğrenen Dördüncü Sinif Öğrencileriyle Yapilan Bir Çalişma, Yüksek Lisans, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Dağıstan, M. (1998). Öğrenme ve Edinim Kuramlarının İngilizce Öğretiminde Kullanılan Bilgisayar Destekli Dil Eğitimi Uygulamalarının Geliştirilmesindeki Yeri, Yüksek Lisans, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Dumlu, A. (2006) Coğrafya eğitiminde araç-gereç ve materyal kullanmanın önemi ve liselerin durumu: Erzurum örneği, Yüksek Lisans, Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ergene, T. (1999). Effectiveness of Test Anxiety Reduction Program: A Meta-Analysis Review, Doktora Tezi, Amarika: Ohio University.

Etçioğlu, Ö. (2010). Kuvvet ve hareket ünitesine yönelik basit araç gereçlerle geliştirilen rehber materyal kullanmanın öğrenmeye etkisi ve öğrenilenlerin günlük hayata aktarılma düzeylerinin incelenmesi, Yüksek Lisans, Erzincan: Erzincan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

Gömleksiz, M. N., Serdemir, D.O. (2005). İngilizce Relative Clause Konusunun Öğretiminde Bilgisayar Destekli Öğretim ile Geleneksel Yöntemin Öğrenci Başarısı Üzerine Etkisinin Karşılaştırılması, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3 (2), 163-179.

Haberal, F. (2002). Eskişehir Halk Eğitim Merkezi Bilgisayar ve İngilizce Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans, Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

*Hisar, Ş. G. (2006). 4. Ve 5. Sınıf İngilizce Derslerinde Kullanılabilecek Etkili Öğretim Yöntemleri Üzerine Deneysel Bir Çalışma, Yüksek Lisans, Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İmamoğlu, C. (2007). İngilizce eğitiminde bilgisayar destekli sınav ile kağıt kalem sınavının karşılaştırılması, Yüksek Lisans, İstanbul: Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

*Karaca, E. (2007). Bilgisayar Teknolojisinin Ortaokul Öğrencilerinin İngilizce Öğretim Başarısı Üzerine Olan Etkisi, Yüksek Lisans, Konya: Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

*Kök, İ. (2005). Sinirdilbilimsel Programalama İlkelerine Uygun Öğretim ile Geleneksel Öğretimin Öğrencilerin İngilizce Öğrenmeye Yönelik tutumları ve Akademik Başarıları Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması, Doktora, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

*Mutlu, A. (2008). Bilgisayar destekli dil öğreniminin öğrenci özerkliğini arttırmadaki rolü, Yüksek Lisans, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Okursoy, G. F. (2009). Kavram Haritaları Öğretim Stratejisinin Öğrenci Başarısına Etkisi: Bir Meta Analiz Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Öz, H. (1996). Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bağlamında Bilgisayar Destekli Dil Eğitiminin Öğrenci Başarısı ve Tutumu Üzerine Etkisi: Yazma Üzerine Deneysel Bir Çalışma, Doktora, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

*Özkan, Y. (2005). Sözcük Öğretiminde Öykülendirme Yönteminin İngilizce Dersi İlköğretim 4. Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarisina ve Öğrenme Kalıcılığına Etkisi, Yüksek Lisans, İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

* Tokaç, A. (2005). Öğretmen Destekli ve Bilgisayar Destekli Kelime Öğretiminin Bir Karşılaştırması, Yüksek Lisans, Ankara: Bilkent Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü.

*Uzunboylu, H. (2002). Web Destekli İngilizce Öğretiminin Öğrenci Başarısı Üzerindeki Etkisi, Doktora, Ankara: Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Şahin, M. C. (2005). Internet Tabanlı Uzaktan Eğitimin Etkililiği: Bir Meta Analiz Çalışması, Yüksek Lisans, Adana: Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Selçuk, İ. (2006). Öğrencilerin bilgisayar ve İngilizce dersine ilişkin tutumları ile akademik başarıları arasındaki ilişki: Deniz Lisesi örneği, Yüksek Lisans, Ankara: Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Semerci, A. (2006). İlköğretim birinci kademede görev yapan sınıf öğretmenlerinin, etkili materyal kullanma yeterlilikleri üzerine öğretmen ve yönetici görüşleri: Antalya ili örneği, Yüksek Lisans, Elazığ: Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Şimşek, A. (2008). Bilgisayar destekli İngilizce telaffuz materyalinin tasarımı, uygulanması ve değerlendirilmesi, Yüksek Lisans, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

Topbaş, A. (2009). İngilizce düzensiz fiillerin 2. ve 3. hallerinin bilgisayar destekli öğretimi, Yüksek Lisans, Muğla: Muğla Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Topçu, P. (2009). Cinsiyetin Bilgisayar Tutumu Üzerindeki Etkisi: Bir Meta Analiz Çalışması, Yüksek Lisans, İstanbul: Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Türkoğlu, M. E. (2010). İlköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin ve İngilizce öğretmenlerinin bilgisayar destekli İngilizce öğretimine ilişkin algıları: İstanbul ili Üsküdar ilçesi örneği, Yüksek Lisans, İstanbul: Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Türkoğlu, Y. (2010). İlköğretim öğrencilerinin İngilizce dil öğrenimlerini bilgisayar ortamında gerçekleştirmelerinin öğretmen ve öğrenci memnuniyeti üzerindeki etkisi, Yüksek Lisans, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

Yeniterzi, R. (2009). İngilizceden Türkçeye faktörlü sözcük öbeği tabanlı istatistiksel bilgisayarlı çeviride sentaks-morfoloji eşleştirilmesi ve öge yeniden sıralanması, Yüksek Lisans, İstanbul: Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü.

Yeşilyurt, M. (2010). Meta Analysis of The Computer Assisted Studies in Science and Mathematics: A Sample Of Turkey, The Turkish Online Journal of Educational Technology, 9 (1), s. 123-131, http://www. tojet. net/articles/9115. pdf.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi