Türk ve Avrupalı Pompa Üreticilerinin Rekabet Avantajı Sağlamada Stratejik Açıdan Kıyaslanmasına Yönelik Bir Araştırma

Günümüzde işletmelerin karşılaştıkları çeşitli sorunlar rekabet gücüne sahip olmayı engellemektedir. Etkili kıyaslama uygulamaları ile bu sorunların çözümlenmesi, işletmelerin rekabet güçlerinin artmasına neden olacaktır. Bu çalışmada önce kıyaslama ve rekabet gücü konuları üzerinde durulacak, daha sonra araştırmanın birinci kısmında; Avrupalı ve Türk pompa üreticilerinin rekabet avantajı sağlamada gerekli yetenekleri ve bu yetenekler ile ilişkili amaç ve programları stratejik bakımdan kıyaslanacaktır. Araştırmanın ikinci kısmında ise, Avrupalı üreticilerin verileri analiz edilerek, gelecekte rekabet avantajı sağlamada hangi unsurların önem kazanacağı belirlenmeye çalışılacaktır.

Gaining Competitive Advantage Through Strategic Bencmarking: A Comparative Study on Turkish and European Pump Manufacturers

Today's enterprises ore faced with several problems that prevent them f rom creating competitive power. This power can be increased by solving tehese problems with efficient benchmarking applications. This study focuses on the benchmarking and competitive power concepts, prior to a research, which was conducted through pump manufacturing companies across Europe. Purpose of the research addresses a comparison of the Turkish pump manufacturers with their European counterparts according to required skills for gaining competitive advantage, as well as goals and programmes through a strategic perspective concerning these skills. In addition, data provided from the European pump manufacturers were analyzed in order to determine vital factors that would help Turkish manufacturers gain competitive advantage.

___