Turizm Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerde Döviz Riski Yönetimi Uygulamaları

Turizm firmaları faaliyetlerini genellikle yabancı paralarla gerçekleştirirler. Bu olgu söz konusu işletmelerin döviz kuru riskine maruz kalmalarına neden olur. Döviz kurundaki dalgalanma diğer finansal enstrümanların ve malların fiyatındaki dalgalanmalardan daha fazladır. Döviz kurundaki bu dalgalanma turizm işletmeleri için önemli bir risk unsurudur. Bu risk unsuru risk yönetim araçlarıyla yönetilmeli ve elimine edilmelidir. Türk turizm işletmelerinin bu risk unsurunun farkında olup, olmadıkları ve döviz riskini ne şekilde yönettikleri cevabı henüz verilmemiş bir sorudur. Bu çalışmanın amacı Türk turizm işletmelerinin döviz riskine ilişkin görüşlerini ve döviz riski yönetim uygulamalarını belirlemektir. Bu çalışmada kullanılan model tanımlayıcı nitelikte bir araştırma olup, çalışmanın amacı mevcut durumu ortaya koymaktır. Araştırmanın verileri çalışmanın amacına uygun olarak geliştirilen anket formu Türk turizm firmalarına uygulanarak elde edilmiş ve veriler frekans analizlerine tabi tutulmuştur.

Currency Risk Management Practices of the Turkish Tourism Firms

Tourism firms deal with foreign currencies in their operations and this causes foreign exchange exposure for those firms. Market price of foreign currency is more volatile than the market price of other financial instruments and goods. Because of th.at the volatility on the market price of foreign currency is an important risk factor for tourism firms. That risk factor must be managed and eliminated by the risk management instruments. Whether or not the Turkish tourism firms perceive that risk, and if they perceive how they manage that risk is an unknown question. The objective of the study is to determine the risk perception and management of the Turkish tourism firms.The model employed for this research is definitive, the aim being to define an existing situation. Data was obtained from the firms operated in Turkish tourism sector by a questionnaire prepared with the objective of the study. Statistical analyses employed to investigate risk perception and management of the Turkish tourism firms.

___

  • Berkman, H. ve M. Bradbury, Summer 1996, "Empirical 'Evidence on the Corporate Use of Derivatives", Financial Management, Vol: 25, No: 2, s. 5-13.
  • Bodnar, G. M., G. S. Hayt, R. C. Martson, Winter 1996, "Wharton Survey of Derivatives Usage by US Non-Financial Firms", Financial Management, VoI: 25, No: 4, s. 113-133.
  • Doğan, Z., 2002, "Kur Değişmelerinin İşletmeler Üzerindeki Olumsuz Etkileri ve Bu Etkilerin Yönetimine İlişkin Bir Alan Çalışması", M.Ü. iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: XVI, Sayı: 1, s. 95-119.
  • Erdoğan, N., 1993, Uluslararası İşletmelerde Mali Risk ve Yönetimi-Çağdaş Finans Teknikleri
  • Jalilvand, A. J. Switzer, C. Tang, 2000, "A Global Perspective on the Use of Derivativesfor Corporate Risk Management Decisions", Managerial Finance, Vol: 26, No: 3; Çeviren: Anbar, A,, Temmuz 2002, "Global Bakış Açısından İşletmelerin Risk Yönetim Kararlarında Türev Ürünleri Kullanmaları", Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 15, s. 115-120.
  • Karamustafa, O., Ekim 1995, "Türkiye'de Büyük Ölçekli Firmalarda Kur Riski Yönetiminde Forward Kontratların Kullanılmasına İlişkin Bir Araştırma", Yönetim, Yıl : 6, Sayı: 22, s. 13-20.
  • Phillips, A., Summer 1995, "1995 Derivatives Practices and Instruments Survey", Financial Management, VoI: 24, No: 2., s. 115-125. http://www.ttyd.org.tr (2002) Aralık.