Oryantasyon Eğitiminin İçeriği Binek Otomotiv Sektörü Örneği

Verimlilik, bir iş sisteminde ortaya konan hizmet ya da üretim ilişkisi ile bu ilişkiyi yaratmak için kullanılan girdi arasın-daki ilişki ya da üretim faktörünün etkin kullanımı olarak tanımlanır. Üretim faktörlerinin en önemlisi olan insan gücünün et-kin kullanımı, bireyin motivasyonunun ve verimliliğinin arttırılmasını gerektirir. Burada mesleki oryantasyon eğitimini devre-ye sokabiliriz. Mesleki oryantasyon eğitimi, örgütte bireyin iş ortamına uyum sağlamasında, örgüt kültürüne adapte olabilme-sinde kullanılan en etkili verimlilik arttırıcı yöntemlerden birisi olarak görülmelidir. İşe alma maliyetlerinin yüksek oluşu ve yeni elemanları firmada tutma zorluklan oryantasyon eğitiminin önemini daha da arttırmaktadır. Yeni elemanlara gösterilen dikkat, onların işe alışıp oraya ait olduklarını hissetmeye başlamasına yardımcı olacaktır. Yeni elemanlar ne kadar çabuk etkin olmaya başlatılırlarsa, firmanın kazancı onların varlığından o kadar çabuk etkilenecektir. Bu araştırmada oryantasyon eğitim sisteminin içeriği, binek otomotiv sektöründe yapılan araştırmayla gösterilmiştir.

Content of Orientation Program Sample From Automobile Sector

Productivity is described as the relation between the service or the output of production and the input which used to ma-de up that output in an organization or the appropriate usage of production. The appropriate usage of human force which is the most important item of production factors is required to increase the efficiency and per son 's motiva-tion. Here we can work the occupation orientation training. Occupation orientation training must be seen as one of the most active efficiency maximizing methods,make the person go with the offical harmony I work environment and adapt the organization culture. The importance of orientation training increases because of the high costs of taking on new personnel and the diffuculties of keeping the new personnels in the firm. Paying attention to new personnel helps them to feel a belonging and quickly adapting to the firm. The more, activity of new personnels can be quick, the better company will effected from theirselves and will have a profit. The content of the orienta-tion system is shown in this article with the research in the automobile sector.

___

  • ARTHUR ANDERSON, 2001'e dogru Insan Kaynak- Ian Araprmasi, Akustos 2000. S. 15-16
  • CAN Hal - AKGUN Ahmet - KAVUNCUB/W1 ahin, 1998, Personel Yonetimi, Siyasal kitabevi, Ankara, S. 148
  • DOW6111 Nevin Deniz, 1999, Global Egitim, Istan- bul, 1999, S. 23-24, 47-52
  • FELDMAN D.C. - ARNOLD KJ., Managing indivi• dual and group behavior in organisations, Mc Craw Hill book company, Singapoure. 1985, S. 25-26
  • GORDON Judith R., 1993, A Diagnostic Approach to Organizational Behavior, Allyn and Bacon, Boston, S. 93
  • KURTULUS Kemal; 1983, hletmelerde Arasttrma Yontem Bilimi, Istanbul Universitesi Yayinlart, Istanbul, S. 54-59
  • THEVENET Maurice, la culture d'entreprise, Que sa- is-je?, Presses universitaires de France, 1994, S. 96-97
  • YUKSEL Oznur; 2000, Insan Kaynaklart Yonetimi, Gazi kitabevi, Ankara, S. 129.