Kobiler İçin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Taslağı Hakkında

1 Ocak 2005 tarihi itibariyle Avrupa Birliği'nde hisse senetleri borsada işlem gören işletmeler Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını (UFRS) zorunlu olarak uygulamaya başlamışlardır. Bu standartlar, büyük işletmelerde ortaya çıkan karmaşık işlemlerin muhasebeleştiriîmesine hizmet etmekle birlikte standartların Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) tarafından uygulanması oldukça maliyetli ve zordur. Bu çalışmanın temel konusunu Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafindan KOBİİerde uygulanması için hazırlanan ve kamuoyunun görüşüne sunulan UFRS taslağı (KOBÎ'ler için UFRS) oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, KOBÎ'ler için hazırlanan taslak UFRS'nin temel özelliklerini belirtmek, ülkemizde yürürlüğe girmesi halinde kapsayabileceği işletmeleri ve standartların bu işletmelerin muhasebe uygulamalarına olacak muhtemel etkilerini ortaya koymaktır.

A Review on International Financial Reporting Standarts Exposure Draft for Small and Medium Sized Entities

The quoted companies in the European Unioun have applied International Financial Reporting Standards (IFRS) compulsorily since 1 January 2005. These standards serve the accounting for complex transactions, which occur in big companies. However, application of these standards by the Small and Medium-sized Entities is very costly and difficult. The Exposure Draft of International Financial Reporting Standard for SMEs (IFRS for SMEs) which is published for public comment by the International Accounting Standards Board (IASB) forms the fundamental topic of this study. In this study, the main features of the IFRS for SMEs and the likely scope of the standards in Turkey are investigated. Furthermore, the effects of the standards on accounting applications of Turkish companies, which are in the scope of these standards, are examined.

___

  • Çolakoğlu, Mustafa H., 2002, Kobi Rehberi. İstanbul, Tobb
  • House, John, 2006, "Financial Reporting:Iasb Sme Project: Thinking Small", Accountancy, Mar 2006, Vol. 137, Iss-1351; S.92
  • Pacter, Paul, 2006, "Standards And Smes: Who, What, When And Why?" Accounting&Business, World Congress Of Accountants 2006 Special Edition, S: 31-33.
  • Sayar, Zafer Ve Okur, Mahmut, Mayıs 2O07, "Kobi Finansal Raporlama Standartları Taslağı Ve Ülkemizde Uygulanabilirliği, 26.Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, S.73-104
  • Iasb, (Draft) International Financial Reporting Standards For Small And Medium-Sized Entities (Ifrs For Smes), 2007.
  • Iasb, Basis For Conclusions On Exposure Draft: Ifrs For Smes, 2007.
  • Iasb, Iasb Publishes Draft Ifrs For Smes; Press Release, 2007.
  • Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri Ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih:18.11.2005, Resmi Gazete Sayısı: 25997.
  • Www.imkb.Gov.Tr (Çevrimiçi) 2007
  • Www.Nyse.Com (Çevrimiçi) 2007
  • Www.Die.Gov.Tr (Çevrimiçi) 2007.