Ekonomik katma değer ve hesaplama

Son yıllarda değer yaratımına yönelik yönetim anlayışı hakim olmaya başlamıştır. Söz konusu anlayışın başlıca çıkış noktası ise muhasebe sisteminde var olan bazı zayıflıklardır. En başta özsermaye maliyetinin raporlanmaması ve bazı giderlerin aslında birer yatırım olarak algılanması gerektiği yönündeki görüşler, konunun özellikle Amerika ve Avrupa'da yayılmasının başlıca sebepleri arasındadır. Ekonomik Katma Değer (Economic Value Added - EVA) ise değer yaratımı anlayışı çerçevesinde geliştirilmiş olan önemli bir performans ölçütü olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmadaki ana amaç EVA ve hesaplanışının ele alınmasıdır. Bu nedenle de konu teorik olarak anlatıldıktan sonra bilgiler bir örnek ile pekiştirilmeye çalışılmıştır.

Economic value added and its calculation

The value-based management approach has been dominating the academic literature of the last years. The main reason for this view are some weaknesses of current accounting practices. The facts, that equity costs are not reported currently and some expenses should be seen as investments, have lead to an increasing emphasis of the topic in Europe and the US. The economic value added (EVA) is a key performance measure of value creation. The main aim of this study is to provide a holistic view on the understanding and calculation of EVA. In this article, theoretical information and a case example are provided.

___

  • Copeland, Tom/Koller, Tim/Murrin, Jack, 2000, Valuation: measuring and managing the value of companies, New York, 3rd edition.
  • Çakıcı, Cemal, 2008, Ekonomik Katma Değer (EVA) Yaklaşımı, İstanbul, Beta Basım A.Ş..
  • Ehrbar, Al, 1999, EVA-Economic* Value Added: Der Schlüssel zur wertsteigernden Unternehmensführung (Aus dem Englischen, Originalausgabe erschien 1998 unter dem Titel "EVA Economic Value Added bei John Wiley & Sons, Inc., New York), übersetzt von Isabel Mühlfenzl und Stern Steward GmbH, Wiesbaden, Verlag Dr. Th. Gabler.
  • Fischer, Thomas M., 1999, "Economic Value Added (EVA) - Informationen aus der externen Rechnungslegung zur internen Unternehmenssteuerung?HHL-Arbeitspapier Nr.27, Handelshochschule Leipzig.
  • Günther, Thomas, 1999, "State-of-the-Art des Wertsteigerungsmanagements"; in Controlling, s. 361-370.
  • Hostettler, Stephan, 1995, "Economic Value Added als neues Führungsinstrument", in: Der Schweizer Treuhaender, s. 307 ff.
  • Hostettler, Stephan, 1998, Economic Value Added - Darstellung und Anwendung auf Schweizer Aktiengesellschaften, Bern.
  • Keller, Bernd/Plack, Andreas (2001), "Economic Value Added (EVA) als Unternehmenssteuerungs- und-bewertungsmethode", Kostenrechnungspraxis, Nr. 6/2001, s. 347-351.
  • Langguth, Heike/Marks, Imke, 2003, "Der Economic Value Added-ein Praxisbeispiel", Finanz Betrieb 10, s. 615-623.
  • Pfaff, Dieter/Baertl, Oliver, 1999, "Wertorientierte Unternehmenssteuerung-Ein kritischer Vergleich ausgewaehlter Konzepte", in: Pellens, Bernhard/Gebhardt, Günther: Rechnungswesen und Kapitalmarkt, Beitraege anlaesslich eines Symposiums zum 70. Geburtstag von Prof. Dr. Dr. h.c.mult Walther Busse von Colbe, Zeitschrift fur betriebswirtschaftliche Forschung Sonderheft 41, Düsseldorf, s. 85-115.
  • Rappaport, Alfred, 1999, Shareholde value: ein Handbuch fur Manager und Investoren; 2.Auflage, Stuttgart.
  • Preipler, Peter R., 2008, Betriebswirtschaftliche Kennzahlen, Oldenbourg Verlag, München.
  • Stewart, G. Bennett, 1991, The quest for value: a guide for senior managers, New York.
  • Töpfer, Armin, 2007, Betriebswirtschaftslehre: Anwendungs- und prozessorientierte Grundlagen, Springer-Verlag, Berlin Heidelberg, 2. überarbeitete Auflage.
  • Türker, İpek, 2005, "Ekonomik Katma Değer (EVA) 'in Hesaplanması ve Gerekli Muhasebe Düzeltmeleri", Muhasebe ve Denetime Bakış, Mayıs, s. 125-150.