MANEVİYAT, MANEVİ BAKIM VE MANEVİ BAKIMIN HEMŞİRELİKTE ÖNEMİ

Maneviyat (spirituality) kelimesi, bir kişinin içsel olarak anlam ve amaç arayışı ile birlikte kendisi, ailesi ve başkalarıyla olan ilişkileri, aradığı bir dizi iç deneyim ve duygu olarak tanımlanır. Manevi bakım ise; temeli ruhsal deneyimlere dayalı, bireylerin hayatları boyunca hastalık ve sağlıkta kendilerini daha iyi hissetmeleri için göstermiş oldukları kişisel davranışlar olarak belirtilmektedir. Manevi bakım; hastaların yaşamın anlamını ve amacını bulmalarına yardım edebilir, umutlarını sürdürmelerini, semptomlarını yönetmelerini ve hastaların kendisi çevre ve doğa ile olan ilişkisinde daha güçlü hissetmelerini sağlayabilir. Hemşirelik bakımının soyut bir bölümünü oluşturan maneviyat, din ve vicdani boyutu etkilediği için göreceli bir kavram olarak ele alınmış ve hemşireler için manevi bakımda henüz belli bir standardizasyon oluşturulamamıştır. Hemşirelerin hastalarına manevi bakım uygulamalarını nasıl yapabileceklerini gösteren bir yönergeye ihtiyaç olmakla birlikte, bu bakımın hangi koşullar altında yapılması gerektiği, hastaların manevi ihtiyaçlarını nasıl belirleyecekleri ve değerlendirecekleri, hastalarına nasıl yardımcı olabilecekleri ile ilgili sınırlı sayıda bilgi bulunmaktadır. Hemşirelerin bio-fiziksel olduğu kadar bakımın manevi yönünü desteklemekten de etik olarak sorumlu olduğunu belirten bütüncül bakım felsefesinden hareketle bu makalede amaç; maneviyat ve manevi bakım kavramları, manevi ihtiyaçlar, manevi bakımın önemi, niteliği ve değerlendirilmesi ile hemşirelik yaklaşımı ele alınarak, hemşirelerde konu ile ilgili duyarlılığın oluşturulması sağlanacaktır.

SPIRITUALITY, SPIRITUAL CARE AND THE IMPORTANCE OF SPIRITUAL CARE IN NURSING

The word spirituality is defined as a person's inner search for meaning and purpose, as well as relationships with oneself, family, and others, and is defined as a series of inner experiences and emotions that one seeks. Spiritual care, based on spiritual experiences, is stated as the personal behaviors that individuals have shown throughout their lives to make them feel better in illness and health. Spiritual care can help patients find the meaning and purpose of life, enable them to maintain their hopes, manage their symptoms and make them feel stronger in their relationship with the environment and natüre. Constituting an abstract part of nursing care, spirituality has been considered as a relative concept since it is related with the religious and conscientious dimension, and a certain standardization has not been established in spiritual care for nurses. Although there is a need for an instruction that shows how nurses can perform spiritual care practices for their patients, there is limited information about how to determine and evaluate the spiritual needs of patients and how nurses can help the patients as well as the conditions under which this care should be given. Based on the holistic care philosophy, stating that nurses are ethically responsible for supporting the spiritual aspect of care as well as bio-physical, this study aims to raise awareness among nurses by addressing the concepts of spirituality and spiritual care, spiritual needs, importance, quality and evaluation of spiritual care, and nursing approach.

___

  • Referans1 Austin P, Macdonald J, Macleod R. Measuring spirituality and religiosity in clinical settings: A scoping review of available instruments. Religions 2018; 9(3):70.