İletişim Fakültesi’nde Okuyan Öğrencilerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları: Gazi Üniversitesi Örneği

Çalışma kapsamında, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin sosyal medya araçlarını hangi amaçlarla kullandıkları, 4 senelik eğitimlerinin kullanım pratiklerine nasıl ve ne derece etki ettiği ile ilgili sorular sorularak, sosyalleşme tercih ve tutumlarında meydana gelen değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Keşfedici ve betimleyici bir çalışma olan bu araştırma Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okuyan birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Çalışmada öncelikle literatür taraması yapılmış ve sosyal medya kullanımları ile ilgili görüşlerini ölçebilmek amacıyla 120 öğrenciye yüz yüze anket uygulanmıştır. Anket çalışmasından elde edilen veriler ışığında, öğrencilerin büyük çoğunluğunun medyayı daha bilinçli kullandıkları, sosyal medya uygulamalarını hem haber almak hem de eğlence amacıyla tercih ettikleri ve bu platformun gündelik hayattaki tutum ve davranışları üzerinde belirgin değişiklikler meydana getirdiği görülmüştür. Öğrenciler bunun yanı sıra sosyal medyayı siyasi ve ideolojik düşüncelerini belirtmek için de kullanmaktadırlar. Ayrıca çalışmada İnternet kullanım sıklığı ile sosyal ağ kullanımı arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve gençlerin, sosyal medyayı geleneksel medyadan daha çok takip ettikleri ortaya konulmuştur.

Social Media Usage Habits of Communication Faculty Students: The Case of Gazi University

Today’s largest communication platform is social media. Individuals on Facebook, Instagram, Twitter, Youtube and many other platforms are quite active. Therefore, in order to comprehend the communication elements of today, these platforms in social media should be dealt with and analyzed in the light of Goffman’s analysis.Goffman, with his research titled Dramaturgical Analysis, has focused on how people manifest themselves in daily life.Goffman made use of the art of theater in introducing individuals.In this study, one of the social media channels Youtube is discussed. People who have a Youtube channel are splitted up two as “other content sharing” and “conservative content controlling”. After that, 10 channels were chosen among the most followed by Youtubers with different contents from these two categories and the most frequently received channels in the trends. As a result of the dramaturgical analysis, it is aimed to determine whether there are any differences between the two categories according to Goffman’s definitions in the presentation of self and body.

___

Altunbaş, Fuat ve KUL, Mehmet (2015), ‘’Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı alışkanlıklarının ölçümlenmesi’’, Akademikbakış dergisi, 51.

Babacan, Mehmet Emin, Haşlak, İrfan ve Hira, İsmail (2011) Sosyal Medya ve Arap Baharı, Arab Spring and the Social Media, 6(2).

Binark, Mutlu (2007), Yeni medya çalışmaları, Ankara, Dipnot yayınları ̇

Güz, Nurettin (2005), Haberde Yönlendirme ve Kamuoyu Araştırmaları, Ankara, Nobel yayın dağıtım.

Çeti̇nkay, Mustafa (2016). Geleneksel medyadan yeni medyayı geçiş.

Donath, J., ve Boyd, D. M. (2004). Public Displays of Connection,BT TechnologyJournal, 22.

Hülür, Himmet ve YAŞIN, Cem (2017). Yeni Medya Geleceğin Gazeteciliği, Ankara: Ütopya Yayınları.

İnce, M. ve Koçak, M. C. (2017). ‘’Social Media Habits of University Students’’, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2017, cilt: 7 (sayı:2).

Korkmaz, Ali (2012), Arap Baharı Sürecinde İnternet ve Sosyal Medyanın Rolü, International Symposium on Language and Communication: Research Trends and Challenges (ISLC). Look new media, (2015). http://www.looknewmedia.net. Erişim tarihi: 20.06.2018 13:57

Mayfield, Antony, What is Social Media, iCrossing, e‐book, s. 6.http://www.icrossing.co.uk/ fileadmin/uploads/eBooks/What_is_Social_Media_iCrossing_ebook.pdf, Erişim Tarihi: 02 Şubat 2018.

Neumayer ve Stald (2016). Yeni Medya Kullanıcının Yükselişi, ed. HÜLÜR, Himmet ve YAŞIN, Cem. Ankara: Ütopya Yayınları.

Tekek, Murat, (2013). Sosyal Medya ve Arap Baharı, http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster. aspx?ID=2964, Erişim tarihi: 20.06.2018.

Uğur, Yüksel (2012). Geleneksel Medya ve Yeni Medya, http://dijitalkulturgra331.blogspot. com.tr/2013/01/yeni-medya-ve-geleneksel-medya-sunum.html, Erişim tarihi: 9 Ocak 2018.

Vural, Z. Beril Akıncı ve MİKAİL, Bat (2010). ‘’Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma’’ Social Media As A New Communication Environment: A Research On Ege University Faculty Of Communication. Journal of Yasar University, 20(5), 3348- 3351-3382