TFRS'LERİN ORAN ANALİZİNE ETKİLERİ

Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına (TFRS) göre hazırlanan Finansal Tablolar, TFRS öncesinde hazırlanan Tablolardan ayrışmaktadır. Finansal Analizi de etkileyen bu ayrışma özellikle vergi mevzuatına göre hesapların farklı biçimde ölçümlenmesi ve sınıflandırılmasından kaynaklanmaktadır. TFRS öncesi ve sonrası oran analizinde nasıl bir farklılaşma yaşandığı bu makalenin araştırma konusudur. Araştırmada anlatılan teorik çerçevenin daha iyi anlaşılabilmesi için finansal oranlardaki eğilimlerin açıkça görülebileceği örnek bir uygulama gerçekleştirilmiştir
Anahtar Kelimeler:

oran analizi, TFRS, TMS, UFRS, UMS

TFRS'LERİN ORAN ANALİZİNE ETKİLERİ

Keywords:

-,

___

Akbulut, A. (Ed.) (2011). Ticari Kârdan Mali Kâra Geçiş. Ankara: TÜRMOB.

Akdoğan, N. & Tenker N. (1998). Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri. Ankara: Gazi.

Ataman, B. & Özden, E.A. (2009). Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 44, 59-73.

Bodur, G. (2012). Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarının Getirdiği Temel Değişiklikler ve Finansal Analize Etkileri. Ankara: Gazi.

Dincer, B. (2011). Muhasebe Standartlarının Uluslararası Yakınsaması ve Çevresel Faktörlerin Etkileri: Bir Literatür Taraması. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi., 13, 2, 189-210.

Durmuş, A.H. & Arat, M. E. (2000). Mali Tablolar Tahlili. İstanbul: Nihad Sayar Eğitim Vakfı.

Elitaş, C. (2010). Türkiye muhasebe standartları / Türkiye finansal raporlama standartlarının benimsenmesinin bazı temel finansal oranlar üzerindeki etkisi üzerine uygulamalı bir değerlendirme. Muhasebe ve Denetime Bakış, 30, 57-68.

Kaval, H. (2008). Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS/IAS) Uygulama Örnekleri İle Muhasebe Denetimi. Ankara: Gazi.

Örten, R., Kaval, H. & Karapınar, A. (2010). TMS-TFRS. Ankara: Gazi.

Savcı, M. (2011). Mali Tablolar Analizi. Trabzon: Murathan.

Üçkuyu, S. (2011). Finansal Araçlar (Finansal Varlıklar ve Yükümlülükler). Akbulut, A. (Ed.), Ticari Kârdan Mali Kâra Geçiş (s.59-89). Ankara: TÜRMOB.