COVİD-19 SALGINI KARŞISINDA, RİSKİN ERKEN SAPTANMASI KOMİTESİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARININ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ticari faaliyet ekseninde anonim şirket, tercihlerden kurulu bir demiryolu üzerinde hareket eden ve ulaşacağı hedef doğrultusunda ilerleyen bir trene benzetilebilir. Yapılan tercihler, bir bütün olarak şirketin izleyeceği yolun ve ulaşacağı hedefin belirlenmesine etki etmektedir. Faaliyet konusunun seçimi, yatırımların yapılması, müşteri ve tedarikçiler karşısında izlenen yöntemler, sorunların çözümüne yönelik tercihler, borçlanma ve yatırım seçenekleri gibi başlıkların her biri aslında belirli bir kararı göstermektedir. Bu karar, bir seçimin yapılmasını olduğu kadar, o seçimin muadili olabilecek ihtimalden vazgeçilmesini de içerir. Bu yönüyle, şirketin sürekli olarak çeşitli risklerle karşı karşıya olduğu; bunların yönetiminin ve alınacak tedbirlerin planlanmasının da özel bir çabayı gerekli kıldığı anlaşılabilir. Şirketin karşı karşıya kaldığı riskler ve bunların etkin şekilde yönetimi finans alanındaki uzmanların olduğu kadar , hukuk öğretisinin de ilgi alanına girmektedir . Risk, en geniş yaklaşımla, belirli bir olumsuz sonucun gerçekleşme ihtimali olarak adlandırılmaktadır . Şirketlerin karşılaşabileceği başlıca riskler, piyasalardaki değişimlerden, ticari faaliyetlerden, doğal afetler gibi dış etmenlerden kaynaklanabilir . Ekonomideki değişimler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yapılan yatırımların sonuçsuz kalması ve doğal afetler, bu kapsamda sayılabilir. 2020 yılının başlarından itibaren, önce dünyanın çeşitli ülkelerinde yayılmaya başlayan ve sonrasında da, Türkiye’de de etkisini göstermeye başlayan Covid-19 salgını da, doğal afetler başlığı altında değerlendirilebilir. Salgının dünya sağlık sisteminde ve sosyal hayatta meydana getirdiği değişikliklerle birlikte, ekonomi sistemi üzerinde de dikkate değer etkileri oluşmuştur. Anonim şirketlerin de, yürüttükleri ticari faaliyet nedeniyle, bu kapsamlı sonuçlardan etkilendikleri açıktır. Çalışmanın amacı, anonim şirketlerin yönetim kurulu alt komiteleri çerçevesinde, karşı karşıya kalınabilecek riskler açısından görev ve sorumlulukların, özellikle Covid-19 salgını çerçevesinde yeniden değerlendirilmesidir.

___

  • Cahplin, S.: Covid-19: A Brief Study and Treatments in Development, Prescriber, C. 31, S. 5, 2020.
  • Doğan, Beşir Fatih: 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na Göre Anonim Şirket Yönetim Kurulunun Organizasyonu ve Yönetim Yetkisinin Devri, 2. Baskı, Vedat Kitapçılık, İstanbul, 2011.
  • Hall, C. P.: Curricular Concepts in Risk and Insurance, The Journal of Risk and Insurance, C. 34, S. 3, 19.
  • McKibbin, W./Fernando, R.: The Global Macroeconomic Impacts of Covid-19: Seven Scenerios, Cama Working Paper 19/2020, 2020, https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3547729, (erişim tarihi: 27.08.2020).
  • Merna, T./Al-Thani, F.: Corporate Risk Management, West Sussex 2011.
  • Özdemir, Semih Sırrı: İş Adamı Kararı llkesi (Business Judgment Rule) ve Türk Hukukunda Uygulanabilirliği, On İki Levha Yayınları, İstanbul, 2017.
  • Rosen, R.: Risk Management and Corporate Governance: The Case of Enron, Connecticut Law Review, C. 35, 2002.
  • Servaes, H/ Tufano, A.: The Theory and Practice of Corporate Risk Management, Journal of Applied Corporate Finance, C. 21, S. 4, 2009.
  • Şahin, Âdem: Riskin Erken Teşhis Komitesi (M. 378 ve 625/1-e’nin Değerlendirilmesi), İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi, C. 7, S.2, 2016, Ss. 287-314.
  • Yaşar, Tuğçe Nimet: Anonim Şirketlerde Riskin Erken Saptanması ve Yönetimi, Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, C. 2, S. 2, 2016, Ss.69-91.