İSLAM HUKUKUNDA HAYVAN HAKLARI

Prof. Dr. Adnan Koşum 1966 yılında Manisa/Alaşehir'de doğdu. Orta eğitimini Alaşehir'de; Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini ise Marmara Üniversitesi’nde tamamladı. Halen Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Anabilim dalında öğretim üyesidir. Eser fetva kitabı olmayıp hayvanlara karşı merhameti bir nebze dahi olsa insanlara aşılama gayesiyle kaleme alınmıştır. Eserde öncelikle batı dünyası, cumhuriyet dönemi Türkiye’si ve günümüzdeki hayvan haklarının mahiyeti incelenmiş ve kısa bilgiler verilmiştir. Ana hedef olan hayvan haklarının mahiyeti ve kapsamı naslardan hareketle ele alınmıştır. Kitapta yer alan İslam Hukuku Hayvan Hakları bölümü de kendi içinde birçok alt başlıklara ayrılmış olup ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir. İlk olarak “Kur’ân’ı Kerîm Nazarında Hayvanlar”, “Hz. Peygamber’in Özel Hayatında Hayvanlar” ve son olarak da “İslam Hukukunda Hayvan Hakları” konuları anlatılmıştır.

___

  • Koşum, Adnan. İslam Hukukunda Hayvan Hakları. 1 cilt. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 1. Basım, 2018.
  • Koşum, Adnan. “İslam Hukukunda Hayvanların Yaşama Hakları Bağlamında Köpeklerin Öldürülmeleri Sorunu”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 26 (Ekim 2015), 299-309.
  • Koşum, Adnan. “İslâm İbadetler Fıkhında Hayvanların Yaşama Hakları Bağlamında Kurban İbadeti”. İslam Hukuku Araştırmaları 35 (Nisan 2020), 389-405.