KUTADGU BİLİG’İN ÜSLÛBU

Yusuf Has Hacib’in şahane destanı KB, akıl, hikmet, felsefe – içtimaiyat bilgisine âit bir ders kitabı da denilebilir. O dönemin toplumsal düzeni – Hakaniye sisteminin incelenmesinde bu destan çok değerli bir malzemedir. Bu destan, mesnevî tarzına halk edebiyatındaki türkü, kasîde ananesini sokarak yeni bir üslûp ile yazılmıştır. Bu üslûp, sâdece şâir Yusuf'a özgüdür. Şâirin amacı ve gayesi itibarıyla bir ahlâkî ve felsefî didaktik destan olmakla beraber toplumsal hadiselerin ve tabii manzaraların tasvirinde, halk edebiyatındaki duygusal husûsiyetlerin uyarlanmasında Ⅹ. ve Ⅺ. yüz yılın İran destan ve namelerinden ayrılan, bireysel ve realistik tasvirlere uygun bir lirik destandır. Bütün bu ayrımlılığına göre, Yusuf Has Hâcib'in KB destanı tek başına doğu destancılığının yeni bir tipidir.
Anahtar Kelimeler:

Kutadgu Bilig

___

  • ALBERTS Otto (1901). “der dichter des in uigurische-türkischen dialect geschriebenen
  • Kutadgu Bilig (1069-1070 P.chr) ein Schuler des Avicenna”, Archiv der philosophie. Ⅶ. KÖPRÜLÜ M. F. (1981). Türk Edebiyatı Tarihi. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Mehmut Ḳeşḳeri (1981). Divanû Luğat-it –Türk Ⅰ, Ürümçi: Şincang Ḫelḳ Neşriyati.
  • TURSUN İmin(1993). “Ḳutadğu Bilik’ning Tili”. Bulaḳ, Ⅳ. Yüsüp Has Hacip (1984). Ḳutadğu Bilik. Bei-jing: Milletler Neşriyati.