AHMED MİTHAT EFENDİ VE MISIRLI MUHAMMED EMİN FİKRİ BEY’İN AVRUPA İZLENİMLERİ

Bu çalışmada Ahmet Mithat Efendi’nin Avrupa’da Bir Cevelan adlı eseriyle Muhammed Emin Fikri Bey’in İrşâdu’l-Elibbâ ilâ Mehâsin-i Urûbbâ adlı eserlerinden yararlanılarak, XIX. yüzyılın sonlarında yaşamış iki Doğulu aydının Avrupa’ya bakışları incelenmiştir. 1889 yılında Stockholm’de düzenlenen VIII. Uluslararası Müsteşrikler Kongresi’ne Doğulu ve Batılı pek çok saygın ilim insanı katılmış, kongrede Doğu dilleri, edebiyatları ve kültürü hakkında çeşitli toplantılar yapılmış, makale ve tebliğler sunulmuştur. Ahmet Mithat Efendi, Sultan II. Abdulhamit tarafından bu kongreye Osmanlı delegesi olarak katılmak üzere resmî olarak görevlendirilmiştir. Muhammed Emin Fikri Bey ise Mısır hıdivliğini temsilen dört kişiden oluşan bir heyetle İsveç’e gönderilmiştir. 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı fikir dünyasının önemli ve öncü isimlerinden birinin (Ahmet Mithat Efendi) ve o dönemde hâlâ Osmanlı egemenliğinde bulunan Mısır’ın yetiştirdiği, Batıda eğitim gören ve Batılılaşma eğilimini benimseyen bir aydının (Emin Fikri Bey) Avrupa’ya bakışları, değerlendirmeleri ve Doğuyla mukayese etmeleri, bugünü doğru değerlendirebilmek açısından önem arz etmektedir. Bu çalışma söz konusu amaca katkı sunmayı amaçlamaktadır.

___

  • Ahmet Mithat Efendi. (2015). Avrupa'da bir cevelan. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Başoğlu, N. (2014). Ahmet Mithat Efendi’nin Karı Koca Masalı Adlı Eserinde Evlilik Kurumu. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 3/3 173-184.
  • eş-Şinkîtî, M. M. (1319). el-Hamâsetü’s-seniyyetü’l-kâmiletü’l-meziyye fi’r-rihleti’l-ilmiyyeti’ş-Şinkîtiyyeti’t-Türküziyye. Mısır: Matbaatu'l-Mevsû'ât.
  • ez-Zirikli, H. (2002). el-A'lâm (Cilt VI). Dâru'l-İlm li'l-Melâyin.
  • Görgün, H. (2010). Muhammed Mahmud Şinkitî. DİA, 39. İstanbul: TDV Yayınları.
  • Karaca, İ. (2012). Ahmet Mithat Efendi ve Madam Gülnar. Ölümünün 100. Yılında Ahmet Mithat Efendi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi 55-72.
  • Koçak, B. (2012). Uluslararası oryantalistler kongreleri (1873-1973) üzerine bir değerlendirme. Kebikeç, 34, 257-295.
  • Muhammed Emin Fikri Bey. (1893). İrşadu'l-Elibbâ ilâ Mehasin-i Urûbbâ. Mısır: Mektebetü'l-Muktataf.
  • Özdemir, M. ve Yegen, Ü. (2016). Ahmet Mithat Efendi’nin “Karnaval”, “Henüz 17 Yaşında” ve “Vah” romanlarında Batı medeniyeti eleştirisi. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 324-350.
  • Pala, N. A. (2015). Avrupa'da bir cevelan hakkında. A. M. Efendi içinde, Avrupa'da Bir Cevelan İstanbul: Dergâh Yayınları 13-17.
  • Şeker, Ş. (2015). Hoca Tahsin Efendi'nin satirik bir manzumesi: Meşhur Said Ağa merhumun tercüme-i hâl ve târih-i vefâtı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5/1 233-247.
  • Şeyho, L. (1910). el-Âdâbu'l-'Arabiyye fi'l-karni't-tasi' aşer. Beyrut: Matba'atu'l-Âbâil'l-Yesû'iyyîn.
  • Tanpınar, A. H. (2003). 19 uncu asır Türk Edebiyatı tarihi. İstanbul: Çağlayan Kitabevi.
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-0146
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Cengiz Alyılmaz
Sayıdaki Diğer Makaleler

İNSAN VE KURT İLİŞKİSİNİN “BEYAZ DİŞ” VE “DİŞİ KURDUN RÜYALARI” ADLI ESERLERDE EKOELEŞTİREL BAĞLAMDA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

Süleyman BARLAS

İLKOKULDA YARATICI OKUMA ÇALIŞMALARININ SINIF YÖNETİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Remziye ULUDAĞ KIRÇIL, Meltem AKIN KÖSTERELİOĞLU, İlker KÖSTERELİOĞLU

AHMED MİTHAT EFENDİ VE MISIRLI MUHAMMED EMİN FİKRİ BEY’İN AVRUPA İZLENİMLERİ

Sacide AKCAN, Ömer YILDIZ

ÇOCUK EDEBİYATINDA GENEL ÇATIŞMA TÜRLERİ, ÇATIŞMA ÇÖZME YÖNTEMLERİ VE KUŞAK ÇATIŞMASI: UÇURTMAM BULUT ŞİMDİ VE GÖKYÜZÜNDE BALONLAR ÖRNEĞİ

Merve MÜLDÜR, Arzu ÇEVİK

ÜNİVERSİTE MEZUNİYET BEKLENTİLERİ ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI

Fatih ORCAN, RAŞİT ÇELİK

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSLERİNİN İŞLENİŞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Bekir KAYABAŞI, Nülifer KARADAĞ

SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİNDE PROJE TABANLI ÖĞRETİM İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META-SENTEZ ÇALIŞMASI

Zafer ÇAKMAK, İsmail Hakan AKGÜN, Murat SALUR

KÜTAHYA MERKEZ AĞZINDAN DERLEME SÖZLÜĞÜ’NE KATKILAR-I

A. Nur SIR DÜNDAR

WEB 2.0 ARAÇLARI İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ ÇEVRİMİÇİ ÖĞRENMENİN ÖĞRENCİLERİN ÜST BİLİŞSEL VE YARATICI DÜŞÜNME BECERİLERİNE ETKİSİ

Cengiz GÜNDÜZALP

BALKANLARDAN ANADOLU’YA YÖNELİK GÖÇLERİN MEKÂNSAL ETKİLERİNE BİR ÖRNEK: BULGARİSTAN KAYNAKLI GÖÇLERİN BURSAOSMANGAZİ İLÇESİNDE YER ADLARINA ETKİSİ

İbrahim EŞİM, Serhat ZAMAN