Geleneksel Çocuk Oyunları ve Erken Çocuklukta Eğitici Oyun Üzerine Bir Bibliyografya Denemesi

Oyun birçok disiplin tarafından inceleme konusu olmuş insanların farklı amaçlarla yaptığı genellikle eğlenceli bir faaliyettir. Bu çalışmada çocuk folkloru açısından büyük bir öneme sahip olan geleneksel çocuk oyunları ve erken çocuklukta sanal olmayan eğitici oyunlara ilişkin eser ve yazılar, lisansüstü tezler ile uygulamaya dönük çalışmalar sınıflandırmaya tabi tutularak bilim dünyasının kullanımına sunmak amaçlanmıştır. Böylelikle bir yandan ileride geleneksel çocuk oyunları ve eğitici oyun üzerine araştırma yapacaklara kaynak bulma noktasında katkı sağlarken, öte yandan bu alanlardaki çalışmaların daha çok hangi konularda yoğunlaştığını ve nelerin hâlâ eksik olduğu da ortaya konulabilecektir. Tarama modelinde yapılan çalışmada elde edilen veriler doküman analizi ile değerlendirilmiştir. Oyun konusunun geniş bir yelpazede ele alınma durumundan dolayı Erken çocukluk döneminde geleneksel çocuk oyunları ile serbest veya yapılandırılmış eğitsel oyunlar araştırmanın kapsamına dâhil edilmiştir. Geleneksel çocuk oyunları ve erken çocuklukta eğitici oyun ile ilgili kısa bir alan yazından sonra kitap, kitap bölümü, makale, tez ve bildiriler, farklı başlıklarda sunularak bibliyografya ortaya konmuştur

A Bibliographic Essay on Traditional Children's Games and Educational Play in Early Childhood

Play is a generally entertaining activity for different purposes, which has been the subject of many disciplines. This study, it is aimed to present the works and articles on traditional children's games and non-virtual educational games in early childhood, postgraduate theses and practical studies in Turkey and present them to the use of the scientific world. In this way, on the one hand, it will contribute to those who will research traditional children's games and educational games in the future; on the other hand, it will be possible to reveal which subjects the studies in these fields focus on and what is still missing. The data obtained in the study conducted in the scanning model were evaluated by document analysis. Traditional children's games and free or structured educational games in early childhood were included in the scope of the research because the game subject is handled in a wide range. After short literature on traditional children's games and educational games in early childhood, a bibliography has been revealed by presenting books, book chapters, articles, theses and papers under different headings.

___

  • Aksu, S. (2020). Bağdaşıklık Üzerine Bir Bibliyografya Denemesi. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi, 6 (13), 412-445.
  • Bardak, M. (2018). Oyun Temelli Öğrenme. Erken Çocukluk Döneminde Öğrenme Yaklaşımları, (Ed.: A. Gürol), 207-230, İstanbul: Efe Akademi.
  • Bardak, M. - Topaç, N. (2019). Eğitici Çocuk Oyunları: Bir Osmanlı pedagogu Ahmed Edib ve Terbiyevi Çocuk Oyunları. İstanbul: Efe Akademi.
  • Erkal, M. E. (1975). Fındıkoğlu Bibliyografyasına Ek (1958-1971). Sosyoloji Konferansları, 13, 84-102.
  • Güney, N. (2005). Türkiye’de Çocuk Kültürü - Bir Bibliyografi Denemesi. Kekibeç Dergisi, (19)1, 325-371.
  • İnal, K. (2014). Çocuk ve Demokrasi. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Kaytez, N. - Durualp, E. (2014). Türkiye’de Okul Öncesinde Oyun İle İlgili Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, (2), 110-122.
  • Ötüken, A. (1940). Bibliyotek Bilgisi ve Bibliyografi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  • Tütengil, C. O. (1971). Sosyal İlimlerde Araştırma ve Metod. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.