İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin bireysel kariyer planlamalarına etki eden faktörler: Kilis 7 Aralık Üniversitesi örneği

Kariyer yönetiminde ve planlamasında, bireylerin sorumlulukları ve hedefleri bireysel kariyer yönetiminin konusunu oluşturmaktadır. Sorumluluk ve hedeflerin belirlenmesinde bireyi etkileyen çeşitli dış etkenler ve bireysel özellikler yer almaktadır. Bu çalışmada, Kilis 7 Aralık Üniversitesi İİBF’nde öğrenim gören 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin gelecekle ilgili bireysel kariyer planlamalarına etki eden faktörler belirlenmeye çalışılmış ve incelenmiştir. Çalışmada uygulanan ankete göre elde edilen veriler SPSS-18 programı ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın verileri frekans, yüzde ve ki-kare bağımsızlık testi teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Bu bağlamda, öğrencilerin mezuniyet sonrası kariyerlerini belirlerken etkilendikleri iç ve dış faktörlerden ne derecede etkilendikleri değerlendirilmiştir. Öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlerken; Kişisel Özellik ve Yeteneklerin, Mesleğin Saygınlığının, Güncel Gelişmelerin ve Ekonomik Faktörlerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Factors of affecting individual career plannnig of the students studying at the Faculty of Economics and Administrative Sciences: The Case Study at Kilis 7 Aralık University

Responsibilities and objectives of the individuals are the main subject of career management and planning. Individuals are affected by the various external and personal features in the determination of ressponsibilities and objectives. In this study, factors of affecting individual career plan which is about future of 3. and 4. classess the students studying at Faculty of Economics and Administrative Sciences at the University of Kilis 7 Aralık have been tried to defined and examined. According to the survey data obtained was applied in the study were analyzed and interpreted by version SPSS-18. The data of research were analyzed using frequency, percentage and the independent chi-square test techniques. In this context, students influenced by the degree to which factors are considered inner and outer factors when determining their careers after graduation. In conclusion, determining students' career goals; Personal Features and Capabilities, Occupational Prestige, Current Developments and Economic Factors are effective.

___

ADIGÜZEl, O., (2009), Shein’in Kariyer Çapaları Perspektifinde Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Öğrencilerinin Kariyer Değerlerine İlişkin Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. 14, S. 2, s.277-292.

AYDEMİR, N. (1995), İkibinli Yıllara Doğru Özel İmalat Sanayinde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Arayışları, TÜGİAD. İstanbul: Simge Yayınları.

AYTAÇ, S. (2005), Çalışma Yaşamında Kariyer Yönetimi Planlaması, Geli- şimi ve Sorunları, Bursa: Uludağ Üniversitesi Yayını.

BAYRAKTAROĞLU, S. (2006), İnsan Kaynakları Yönetimi. Sakarya: Gazi Kitapevi.

CAN, H., KAVUNCUBAŞI, Ş. YILDIRIM, S., (2009), Kamu ve Özel Kesimde İnsan Kaynakları Yönetimi. Ankara: Siyasal Kitapevi.

HALL, D. T. and MIRSIV, P. H. (1995), The New Career Contract: Developing The Whole Person At Midlife and Beyond, Journal Of Vocational Behaviour, Pp. 269-289.

HUGLES, K. L. and KARP, M. M. (2004), School-Based Career Development: A Synthesis of the Literature. Columbia: NTSC.

KIDD, J. M. and GREEN, F. (2006), The Careers of Research Scientists: Predictors of Three Dimensions of Career Commintment and Intention to Leave Science, Personnel Review, Vol. 35, No.3, Pp. 229-251.

LAKER, D. R. and LAKER, R. (2007), The Five Year Resume: A Career Planning Exercise, Journal of Management Education, Vol. 31, No. 1, Pp. 128-141.

LITOIU N. (2010), Career Counseling At Romanian Universities Level: Management by Whose Objectives?, UniversităŃii Petrol – Gaze din Ploiesti, Vol. LXII, No:2, Pp. 170-176.

NEWTON, R. and RUDDESTOM, K. E. (1999), Your Statistical Consultant: Answers to Your Data Analysis Questions, Sage Publications.

ÖZDAMAR, K. (2003), Modern Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Eskişehir: Kaan Kitabevi.

SAĞDIÇ, M. ve DEMİRKAYA, H. (2009), Üniversite Öğrencilerinin Kari- yer Gelişim Planlarına İlişkin Yaklaşımlar, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.26, s.233-246.

SAV, D. (2008), Bireysel Kariyer Planlamada Etkili Olan Faktörlerde ve Üniversitelerin Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Isparta.

SEYMEN, O.A.(2004), Geleneksel Kariyerden Sınırsız ve Dinamik/Değişken Kariyere Geçiş: Nedenleri ve Sonuçları Üzerine Yazınsal Bir İnceleme, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. 23, S.1, s.79-114.

ŞİMŞEK, Ş. vd. (2004), Kariyer Yönetimi. Ankara: Gazi Üniversitesi Kita- pevi.

TAŞCI, D., (2004), İnsan Kaynakları Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversi- tesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.

TAŞLIYAN, M., Arı, Ü. N. ve DUZMAN, B. (2011), İnsan Kaynakları Yö- netiminde Kariyer Planlama ve Kariyer Yönetimi: İİBF Öğrencileri Üzerinde Bir Alan Araştırması, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, C.3, S.2, ISSN: 1309-8039 (Online).

UYARGİL, B. C. vd. (2008), İnsan Kaynakları Yönetimi: İstanbul Üniversi- tesi İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı. İstanbul: Beta Yayınları.

WALKER, H. F. and LEVESQUE, J. (2006), Climbing the Career Ladder: It is up toYou, Quality Progress, Vol. 39, No.10, Pp. 28-32.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK