THE RELATIONSHIP BETWEEN THE ACADEMIC ACHIEVEMENT OF PRIMARY SHOOL STUDENTS AND THE SCIENCE-MATHEMATICS ATTITUDES AND BASIC

Öğrencilerin akademik başarıları üzerinde, başarıyı etkileyen birçok değişken olmakla birlikte, özellikle ilkokul eğitiminde temel becerilerin ve o derse ya da konuya karşı geliştirilen tutumların yeri ve etkisi önemli bir yer tutmaktadır. Bu noktadan hareketle yapılan çalışmanın amacı, 'ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ile fen bilimleri - matematik derslerine yönelik tutumları ve temel beceri düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu ilişkinin öğrencilerin demografik özelliklerine göre farklılaşma durumlarını tespit etmek' şeklinde belirlenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini Niğde il merkezindeki devlet okullarında öğrenim gören ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu evren içerisinden küme örnekleme yöntemiyle belirlenen toplam 492 ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları sırasıyla; araştırmacılar tarafından geliştirilen 'Fen Bilimleri Başarı Testi', 'Matematik Başarı Testi', Padilla, Cronin ve Twiest (1985) tarafından geliştirilen 'Temel Beceri Ölçeği', Baykul (1999) tarafından geliştirilen 'Matematik Tutum Ölçeği' ile Nuhoğlu (2008) tarafından geliştirilen 'Fen Bilimleri Tutum Ölçeği'dir. Araştırma sonucunda fen ve matematik derslerindeki öğrenci başarısının, o derslere yönelik edinilen tutumlardan ve temel beceri düzeylerinden etkilendiği, olumlu tutumların ve aktif olarak kullanılan temel becerilerin akademik başarıyı artırdığı söylenilebilir

THE RELATIONSHIP BETWEEN THE ACADEMIC ACHIEVEMENT OF PRIMARY SHOOL STUDENTS AND THE SCIENCE-MATHEMATICS ATTITUDES AND BASIC SKILL LEVELS

The place and effect of the basic skills and the attitudes developed towards the course or subject, especially in the primary school education, have an important place in the academic achievement of the students. The aim of this study is to determine the relation between the academic achievement of primary school students and the attitudes towards science and mathematics courses and the basic skill levels. Also to determine the relation of these relations to the demographic characteristics of the students'. The research is in the relational screening model. The universe of the research is composed of primary students in primary schools in Niğde province center. A total of 492 primary school 3rd and 4th grade students identified by cluster sampling from this universe. Data collection tools in the survey are; ‘Science Achievement Test', 'Mathematics Achievement Test' developed by the researchers, 'Basic Skill Scale' developed by Padilla, Cronin and Twiest (1985), 'Mathematics Attitude Scale' developed by Baykul (1999) and 'Science Attitude Scale', developed by Nuhoğlu (2008). As a result of the research, it can be said that the success of the students in science and mathematics courses is influenced by the attitudes and basic skill levels

___

  • Anagün, Ş. S. ve Yaşar, Ş. (2009). İlköğretim 5. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersinde Bilimsel Süreç Becerilerinin Geliştirilmesi. İlköğretim Online, 8 (3): 843-865.
  • Arseven, A. D. (1986). “Benlik Tasarımı (Gelişimi ve Okul Başarısıyla İlişkisi).” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1: 15-26.
  • Aydoğdu, B. (2006). İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretiminde Bilimsel Süreç Becerilerini Etkileyen Değişkenlerin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Aydoğdu, B. ve Karakuş, F. (2015). “İlkokul Öğrencilerine Yönelik Temel Beceri Ölçeğinin Türkçeye Uyarlama Çalışması.” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34: 105-131.
  • Başaran, İ. E. (1991). Eğitim Psikolojisi. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
  • Başdaş, E. (2007). İlköğretim Fen Eğitiminde, Basit Malzemelerle Yapılan Fen Aktivitelerinin Bilimsel Süreç Becerilerine, Akademik Başarıya ve Motivasyona Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
  • Baykul, Y. (1999). İlköğretim Matematik Öğretimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Ergin, Ö., Şahin-Pekmez, E. ve Öngel-Erdal, S. (2005). Kuramdan Uygulamaya Deney Yoluyla Fen Öğretimi. İzmir: Dinazor Kitapevi.
  • Fidan, N. (1985). Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Alkım Yayınevi.
  • Gül, A. ve Çaycı, B. (2006). “İlköğretim Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersi Tutumları İle Kavram Öğrenme Düzeylerinin Karşılaştırılması.” Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26 (2): 233-249.
  • Kaptan, F. (1999). Fen Bilgisi Öğretimi. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Kaptan, F., Yetişir, İ. ve Demir, M. (2007). “Beceriden Bilimsel Süreç Becerilerine: Farklı Bakış Açılarının Değerlendirilmesi.” Çağdaş Eğitim, 338: 15-24.
  • Karademir, E. (2009). Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersi Elektrik Ünitesindeki Akademik Başarı Düzeylerine, Bilimsel Süreç Becerilerine ve Tutumlarına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Karasar, N. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.
  • Kocabaş, A. (1997). “Temel Eğitim 2. Kademe Öğrencileri İçin Müziğe İlişkin Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması.” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13: 141-145.
  • Koray, Ö., Özdemir, M., Prestley, A. ve Köksal, M. S. (2005). “Yaratıcı ve Eleştirel Düşünmeye Dayalı Laboratuvar Yönteminin Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerisi ve Akademik Başarı Düzeylerine Etkisi”, 14. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 28-30 Eylül, Denizli.
  • Nuhoğlu, H. (2008). “İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Bir Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi.” İlköğretim Online, 7 (3): 627-639.
  • Özçelik, D. A. (1992). Eğitim Programları ve Öğretim. Ankara: ÖSYM Yayınları.
  • Özdemir, M. (2004). Fen Eğitiminde Bilimsel Süreç Becerilerine Dayalı Laboratuvar Yönteminin Akademik Başarı, Tutum ve Kalıcılığa Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • Özer, Y. Ve Anıl, D. (2011). “Öğrencilerin Fen ve Matematik Başarılarını Etkileyen Faktörlerin Yapısal Eşitlik Modeli İle İncelenmesi.” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 41: 313-324.
  • Öztürk, N. (2008). İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersinde Bilimsel Süreç Becerileri Kazanma Düzeyleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Pekmez, E. Ş. (2001). “Fen Öğretmenlerinin Bilimsel Süreçler Hakkındaki Bilgilerinin Saptanması.”, Yeni Binyılın Başında Türkiye’de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, 7-8 Eylül, İstanbul.
  • Yalçın, P. (1997). Ankara Merkez İlköğretim Okullarındaki 5. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Başarıları İle Zekâ, Kaygı ve Tutum Puanları Arasındaki İlişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Tatar, N. (2006). İlköğretim Fen Eğitiminde Araştırmaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımının Bilimsel Süreç Becerilerine, Akademik Başarıya ve Tutuma Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Temiz, B. K. ve Tan, M. (2003). “İlköğretim Fen Öğretiminde Temel Bilimsel Süreç Becerileri.” Eğitim ve Bilim, 28 (127): 18-24.
  • TTKB. (Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı). (2005). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (4. ve 5. Sınıflar) 2004 Öğretim Programı. Ankara: Ders Kitapları Müdürlüğü Basımevi.
  • TTKB. (Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı). (2014). İlkokul Fen Bilimleri Dersi (3. ve 4. Sınıflar) 2014 Öğretim Programı. Ankara: Ders Kitapları Müdürlüğü Basımevi.