SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GELECEĞE YÖNELİK DEĞERLER EĞİTİMİ TASARILARI

İlkokul, birey ve toplum için önemli olan ulusal ve evrensel değerlerin kazandırılmasında büyük bir rol oynamaktadır. İlkokulda bu değerlerin kazandırılmasında en büyük görev sınıf öğretmenlerine düşmektedir. Geleceğin öğretmenleri olacak sınıf öğretmeni adaylarının öğrencilere değerleri kazandırmak için sınıf içi ve dışı gerçekleştirebilecekleri etkinliklerin, kullanabilecekleri araç gereçlerin ve yaklaşımların neler olabileceğini keşfetmek amacıyla gerçekleştirilmiş bu araştırma tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, bir devlet üniversitesinde eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği anabilim dalı üçüncü ve dördüncü sınıfında öğrenim görmekte olan 131 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen altı uçlu sorunun yer aldığı açık uçlu anket formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde nitel veri çözümleme yaklaşımlarından betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sınıf öğretmeni adaylarının, değerleri kazandırma konusunda genel olarak kendilerini yeterli gördüğü ve öncelikli olarak kazandırılması gereken değerlerin saygı, sevgi ve hoşgörü değeri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, sınıf öğretmeni adayları; değerleri kazandırmanın sağlıklı bir toplumun oluşması ve gelişmesi için önemli olduğunu ve öncelikli olarak öğretmenlerin bu değerlere sahip olması gerektiğini düşünmektedirler

CLASSROOM TEACHER CANDİDATES' FUTURE PLANS FOR VALUES EDUCATION

Elementary plays a key role for individuals and community, teaching national and universal values. The greatest role for teaching these values that are critical in elementary belongs to teachers. This study is designed as a descriptive research to reveal the views of student classroom teachers about the learning activities, learning materials and approaches to instill human values in students. The participants of the study were a total of 131 classroom teacher candidates attending third and fourth grades of a teacher training program at a public university. The data were collected by using an open - ended questionnaire in the research The form was developed by the author. The data obtained were analysed through descriptive technique which is part of the qualitative data analyses. In the study the views of the participants about the activities in relation to values education were uncovered. The findings showed that the participants generally felt themselves competent in values education. For participants the most significant human values which should be acquired by students are found to be respect, affection and honesty. The participants reported that values is significant for a healthy society and for the societal development. They also stated that teachers should have these values.

___

  • Akbaş, O. (2004). Türk Milli Eğitim Sisteminin Duyuşsal Amaçlarının İlköğretim II. Kademedeki Gerçekleşme Derecesinin Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aktepe, V. (2010). İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde "Yardımseverlik" Değerinin Etkinlik Temelli Öğretimi Ve Öğrencilerin Tutumlarına Etkisi, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aladağ, S. (2009). İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretiminde Değer Eğitimi Yaklaşımlarının Öğrencilerin Sorumluluk Değerini Kazanma Düzeyine Etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aydın, M. Z. (2014). "Okulda Değerler Eğitiminin İlkeleri ve Sorunları". Uluslararası İnsani Değerlerin Yeniden İnşası Sempozyumu. 19-21 Haziran, Atatürk Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi. Erzurum
  • Baily, B.P., Tettegah, S.Y. ve Bradley, T.J. (2006). "Clover: Connecting Technology and Character Education Using Personally-Constructed Animated Vignettes". Interacting with Computers, 18:793-819
  • Bakioğlu, A. ve Levent, F. (2014). "Türkiye'nin Geleceği İçin Önemli Bir Yatırım: Etik Değerler Eğitimi", Yeni Türkiye Dergisi, 10(58): 258-261.
  • Brady, L. (2011). "Teacher Values and Relationship: Factors in Values Education" Australian Journal of Teacher Education, 36(2): 56-66.
  • Can Aran, Ö. ve Demirel Ö. (2013). "Dördüncü ve Beşinci Sınıf Öğretmenlerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Değerler Eğitimi Uygulamalarına İlişkin Görüşleri", Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (46): 151-168.
  • Çelikkaya, T. ve Filoğlu S. (2014). "Attitudes of Social Studies Teachers toward Value and Values Education". Educational Sciences: Theory& Practice, 14(4): 1551-1556
  • Çengelci, T. (2010). İlköğretim Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Değerler Eğitiminin Gerçekleştirilmesine İlişkin Bir Durum Çalışması, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Chou, M.J., Yang, C.H., ve Huang P.C. (2014). "The Beauty of Character Education on Preschool Children's Parent-Child Relationship". Procedia Social and Behavioral Sciences, 143: 527-533.
  • Creswell, J. W. (2015). Nitel Araştırma Yöntemleri- Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. (Mesut Bütün; Selçuk Beşir Demir, Çev. Ed.). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Christensen, L. B., Johnson, R. B. ve Turner , L. A. (2015). Araştırma Yöntemleri, Desen ve Analiz (A. Aypay, Çev. Ed.). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Connolly, S. ve Penn-Edwards S. (2005). Teaching Values Education: An Intrinsic Case Study. Stimulating the "Action" as Participants in Participatory Research, Brendan Bartlett, Fiona Bryer, Dick Roebuck (Eds.) School of Cognition, Language, and Special Education, Griffith University. 27.10.2015 tarihinde http://www98.griffith.edu.au/dspace/bitstream/handle/10072/2496/31028.pdf?sequence=1 adresinden alınmıştır.
  • Deveci, H. (2015). "Value Education through Distance Learning: Opinions of Students who already Completed Value Education", Turkish Online Journal of Distance Education-TOJDE 16 (1 ): 112-126.
  • Dilmaç, B. (2012). İnsanca Değerler Eğitimi, (2. Baskı), Ankara: Pegem Akademi.
  • Doğanay, A. (2009). Değerler Eğitimi. Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Cemil Öztürk (Ed.), Ankara: Pegem A yayıncılık.
  • Einarsdottira, J. , Purolab A.M., Johanssonc E.M., Broströmd S. ve Emilson, A (2015). "Democracy, Caring and Competence: Values Perspectives in ECEC Curricula in the Nordic Countries". International Journal of Early Years Education, 23, (1): 97-114.
  • Elbir, B. ve Bağcı, C. (2013). "Değerler eğitimi üzerine yapılmış lisansüstü düzeyindeki çalışmaların değerlendirilmesi", Turkish Studies - 8(1): 1321-1333.
  • Ersoy, F. (2013). Sosyal Bilgiler Dersiyle Bütünleştirilmiş Aile Katılımlı Karakter Eğitimi Programının Geliştirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Genç, S., Z., Tutkun T. ve Çoruk A. (2015). "Values Education Problematic: Determining The Status According To Classroom Teachers Opinions". Eğitimde Kuram ve Uygulama. 11(2): 374-397.
  • Johansson, E., Brownlww, J., Charlotte, C., Gillian, B. L., Walket, S. ve Ailwood, J. (2011). "Practices for teaching moral values in the early years: a call for pedagogy of participation". Education, Citizenship and Social Justice, 6 (2): 109-124.
  • Kaur, K. ve Nagpal, B. (2013). "Teacher Education and Role of Teacher Educators in Value Education". Educationial Confab, 2, (11).
  • Kuran, K. (2009). "Mikro Öğretimin Öğretmenlik Meslek Bilgi ve Becerilerinin Kazanılmasına Etkisi", Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11): 384-401.
  • Kurtdede Fidan, N. (2013). "Sosyal Bilgiler Dersinde Değerler Eğitimi: Nitel Bir Araştırma". The Journal of Academic Social Science Studies, 6(3): 361-388
  • Kurtdede Fidan N. (2015). Toplumsallaşma Yolunda Bir Kaynak: Hayat Bilgisi Dersinde Değerler Eğitimi. Hayat Bilgisi Öğretimi. Mehmet Gültekin (Ed.), Ankara: Nobel Yayıncılık
  • Lickona, T. (1997). "The teacher's role in character education". Journal of Education, 179( 2): 63- 80.
  • Lovat, T., Dally, K., Clement, N. ve Toomey, R. (2011). "Values Pedagogy and Teacher Education: Re-Conceiving the Foundations". Australian Journal of Teacher Education, 36(7): 31-44
  • Mergler, A.G. ve Spooner-Lane, R. (2012). "What Pre-Service Teachers Need to Know to be Effective at Values Based Education", Australian Journal of Teacher Education. 37(8): 66-81.
  • M.E.B. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler 4.-5. Sınıf öğretim programı ve kılavuzu. T.T.K.B.
  • Miles, M. ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis: An Expanded Source book (2nd ed.), Thousand Oaks, CA: SAGE Publications.
  • Nalçacı, A. ve Beldağ, A. (2015). "İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersindeki Değerlerin Kazandırılması ile İlgili Öğretmen Görüşleri", International Journal Of Eurasia Social Sciences, 6(21): 67-81.
  • Ogelman, H.G. ve Sarıkaya, H.E. (2015)."Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenlerinin Değerler Eğitimi Konusundaki Görüşleri: Denizli İli Örneği". Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (29): 81-100.
  • Oğuz, E. (2012). "Öğretmen Adaylarının Değerler ve Değerler Eğitimine İlişkin Görüşleri", Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12 (2): 1309-1325.
  • Patton, M. Q. (2002). Nitel Araştırma ve Değerlendirme Yöntemleri. Bütün M. ve Demir S.B. (Çev.) Ankara: Pegem Akademi.
  • Selanik Ay, T. (2014). Okulda Değerler Eğitimi. Farklı Yönleriyle Değerler Eğitimi, Refik Turan ve Kadir Ulusoy (Ed).. Ankara: Pegem Akademi.
  • Selanik Ay, T., Kurtdede Fidan, N. ve Ergün, M. (2015). "Sosyal Bilgiler Dersinin Sosyolojik Boyutu". Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 16, (1): 235-254.
  • Sutrop, M. (2015). "Can Values Be Taught? The Myth of Value-Free Education", TRAMES: A Journal of the Humanities & Social Sciences, 19(69/64), 2: 189-202.
  • Şahinkayası, Y. ve Kelkelci, Ö. (2013). "Elementary School Teachers' Views on Values Education". Procedia - Social and Behavioral Sciences, 93: 116 - 120.
  • Tahiroğlu, M. (2011). İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Doğa Sevgisi, Temizlik ve Sağlıklı Olma Değerlerinin Öğretimi ve Değerlere İlişkin Öğrenci Tutumlarının Belirlenmesi. Doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Thornberg, R. (2008). "The lack of professional knowledge in values education". Teaching and Teacher Education, 24: 1791-1798
  • Thornberg R. ve Oğuz, E. (2013). "Teachers' Views on Values Education: A Qualitative Study in Sweden and Turkey". International Journal of Educational Research, 59: 49-56
  • Tokdemir, M.A. (2007). Tarih Öğretmenlerinin Değerler ve Değer Eğitimi Hakkındaki Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  • Ulusoy, K. ve Arslan A. (2014). Değerli Bir Kavram Olarak Değer ve Değerler Eğitimi. Farklı Yönleriyle Değerler Eğitimi. Refik Turan ve Kadir Ulusoy (Ed). Ankara: Pegem Akademi.
  • Ulusoy, K. ve Dilmaç, B. (2012). Değerler Eğitimi, (3.baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Venkataiah N. ve Sandhya, N. (2008). Research in Value Education. New Delhi: APH Publishing.
  • Veugelers, W., ve Kat, E. (2003). "Moral Task of The Teacher According to Students, Parents and Teachers". Educational Research and Evaluation, 9: 75-91
  • Yalar, T. (2010). İlköğretim Sosyal Bilgiler Programında Değerler Eğitiminin Mevcut Durumunun Belirlenmesi Ve Öğretmenlere Yönelik Bir Program Modülü Geliştirme. Doktora Tezi. Mersin Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Yazar, T., ve Erkuş, S. (2013). "Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul Öncesi Eğitim Programındaki Değerler Eğitimine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi". Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 20: 196-211.
  • Yazar, T. (2012). "Öğretmen Adaylarının Değerler Hakkındaki Görüşleri", Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 2, 1: 61-68.
  • Yazıcı, K. (2006). "Değerler Eğitimine Genel Bir Bakış". Türklük Bilimi Araştırmaları, 19: 499-522.
  • Yeşil, R. ve Aydın, D. (2007). "Demokratik Değerlerin Eğitiminde Yöntem ve Zamanlama". TSA, 11(2): 65-84.
  • Yıldırım, K. (2009). "Values Education Experiences of Turkish Class Teachers: A Phenomeonological Approach". Eurasian Journal of Educational Research, 35: 165-184.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık: Ankara.
  • Yiğittir, S. ve Öcal, A. (2011) "Lise Tarih Öğretmenlerinin Değerler ve Değerler Eğitimi Konusundaki Görüşleri", KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13 (20): 117-124.