LİSE ÖĞRETMENLERİNİN FATİH PROJESİNİN UYGULANMA DÜZEYİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ VE DERSLERİNE YANSITMA YETERLİKLERİ: KIRŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ

Hızla gelişen teknoloji hayatımızın her alanını etkilemektedir. Teknolojinin ilerlemesi özellikle eğitimin daha ileriye taşınmasına zemin hazırlamaktadır. Bu konuda yapılan en önemli adım ise "Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH)" Projesi'dir. Bu proje kapsamında öğrencilerin ve öğretmenlerin etkileşimli birlikteliği öğrencilerin daha kaliteli eğitim ortamlarında kendilerini geliştirmelerini hedeflemiştir. Bu hedefin gerçekleşebilmesi için öğretmenlerin FATİH Projesi kapsamında kullanılan araçların kullanımı konusunda yeterli düzeyde bilgi birikimine sahip olmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin, FATİH Projesinin uygulanma düzeyine dair görüşlerini ve derslerine yansıtma düzeylerini belirlemektir. Araştırma Kırşehir ili merkez ilçesinde 10 farklı lisede görev yapan 240 lise öğretmeni ile sınırlıdır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin FATİH Projesinin uygulanma düzeyine ilişkin görüşleri orta düzeydedir. Ayrıca öğretmenlerin FATİH Projesinin uygulanma düzeyine ilişkin görüşleri, ölçeğin e-içerik kullanımı ve kurum yeterliği boyutlarında cinsiyete göre, e-içerik kullanımı, öz-yeterlik ve proje getirileri ile kurum yeterliği boyutunda ise yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir.

OPINIONS OF HIGH SCHOOL TEACHERS RELATED WITH THE IMPLEMENTATION LEVEL OF FATİH PROJECT AND REFLECTION COMPETENCE IN THEIR COURSES: A CASE OF KIRŞEHİR PROVINCE

The rapid developing technology affects every field of our life. The development of the technology forms a basis for carrying the education to the forward. The most important step in this matter is "Movement of Increasing Opportunity and Developing Technology (FATİH)" Project. Within the scope of this project, the interactive association of the teachers and students aims the students to develop themselves in more qualified education environment. For actualization of the aim, the teacher must have the sufficient knowledge for the usage of the tools used within the scope of FATIH project. The purpose of this study is to determine the opinions of the teacher related with the implementation level of FATIH project and reflection competence in their courses. The research is limited with 240 high school teachers working in 10 different high school in central district of Kırşehir province. According to the results of the research, the opinions of the teachers related with the implementation level of FATIH Project, are in medium level. Besides, the opinions of teachers related with the implementation level of FATIH Project, show statistically significant difference according to the e-content usage of the scale and gender in institution competence size, marital status in whole sub-dimensions and e-content usage, in selfcompetence, project return and institution competence size, according to the age and occupational seniority variables.

___

  • Akgün, E., Yılmaz, E., ve Seferoğlu, S. (2011). Vizyon 2023 strateji belgesi ve fırsatları artırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketi (FATİH) Projesi: Karşılaştırmalı bir inceleme. Akademik Bilişim Konferansı, İnönü Üniversitesi, Malatya, 115-122.
  • Aktaş, I., Gökoğlu, S., Turgut, Y.E., ve Karal, H. (2013). Öğretmenlerin FATİH Projesine Yönelik Görüşleri: Farkındalık, Öngörü ve Beklentiler. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 8(1), 257-286. doi:10.12973/nefmed.2014.8.1.a11
  • Altan, T., ve Tüzün, H. (2011). Teknoloji-zengin bireysel öğrenme ortamlarının FATİH Projesi'ndeki yeri. Akademik Bilişim Konferansı, İnönü Üniversitesi, Malatya, 107-113.
  • Aytaç, T. (2013). Interactive Whiteboard factor in Education : Students ' points of view and their problems. Department of Primary Education, 8(20), 1907-1915. doi:10.5897/ERR2013.1595
  • Baki, A., Yalçınkaya, H.A., Özpınar, İ., ve Uzun, S.Ç. (2009). İlköğretim Matematik Öğretmenleri ve Öğretmen Adaylarının Öğreti Teknolojilerine Bakışlarının Karşılaştırılması. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education 1(1), 65-83.
  • Balcı, E. Ö., Gökkaya, Z., ve Kar, A. (2013). FATİH projesinin üniversiteler yüzü. Istanbul Journal of Social Sciences, 18(5), 13-30.
  • Bulut, İ., ve Koçoğlu, E. (2012). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin akıllı tahta kullanımına ilişkin görüşleri (Diyarbakır ili örneği). Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 242-258
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem-A Yayınları. Ankara.
  • Cüre, F., ve Özdener, N. (2008). Ögretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojileri (BIT) uygulama başarıları ve bit'e yönelik tutumları. Hacettepe Egitim Dergisi, 34, 41-53.
  • Dinçer, S., Şenkal, O., ve Sezgin, M. (2012). Fatih Projesi kapsamında öğretmen, öğrenci ve veli koordinasyonu ve bilgisayar okuryazarlık düzeyleri. Akademik Bilişim Konferansı, Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • Dinçer, S., Kutlar, N., Kaleci, D., ve Kıran, H. (2012). İlköğretim öğrencilerinin bilgisayar okuryazarlık düzeyleri ve bilgisayar derslerine karşı tutumları. Akademik Bilişim Konferansı, Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • Eryılmaz, S. (2014). Fa h projesı kapsaminda yer alan öğretmen ve öğrencı lerı n projeden beklen lerı ve bı lı şı m teknolojı lerı kullanimina karşi algilari. Elektronik Mesleki Gelişim ve Araştırma Dergisi, 18(Mayıs), 46- 63.
  • Genç, M., ve Genç, T. (2013). Öğretmenlerin mesleki gelişmeleri takip etme durumları: Fatih Projesi Örneği. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(2), 61-78.
  • Gülbahar, Y., İlkhan, M., Kilis, S. ve Arslan, O. (2013). Informatics Education in Turkey : National ICT Curriculum and Teacher Training at Elementary Level. Local proceedings of the 6th International Conference ISSEP 2013; selected papers. Oldenburg, Germany, February 26-March 2, 2013/Diethelm et al. (Eds.)/ Potsdam: Universitätsverlag Potsdam, 2013/ S. 77-87.
  • Gülsoy, U., ve Çiftçi, S. (2013). Sınıf Öğretmenlerinin Fatih Projesine İlşkin Görüşleri. International Journal of Academic Research, 5(2), 104-108. doi:10.7813/2075-4124.2013/5-2/B.15
  • Günbayi, İ., ve Yörük, T. (2013). Yönetici ve Öğretmenlerin Eğitimde Fatih Projesinin Uygulanma Düzeyine İlişkin Görüşleri (Antalya İli Muratpaşa İlçesi Örneği). Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 4(1), 189-211.
  • Gürol, M., Donmuş, V., ve Arslan, M. (2012). İlköğretim kademesinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin Fatih Projesi ile ilgili görüşleri. Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi, 3(3).
  • Kayaduman, H., Sarıkaya, M., ve Seferoğlu, S. S. (2011). Eğitimde FATİH projesinin öğretmenlerin yeterlik durumları açısından incelenmesi. Akademik Bilişim Konferansı, İnönü Üniversitesi, Malatya, 123-129.
  • Kocaoğlu, B. Ü., ve Akgün, Ö. E. (2015). Lise Öğretmenlerinin Fatih Projesi Teknolojilerini Kullanmaya Yönelik Öz-Yeterlik İnançları. Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi, 4, 259-276.
  • Korkmaz, A., ve Aktürk, A. (2013). Fatih Projesi Sürecinde Sınıf Öğretmeni Adaylarının Bilgisayara Yönelik Tutumlarının İncelenmesi: Kilis 7 Aralık Üniversitesi Örneği. VII. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, Erzurum, Türkiye.
  • Kula, A. (2015). Öğretmen Adaylarının Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (Tpab) Yeterliliklerinin İncelenmesi: Bartın Üniversitesi Örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(12), 395-412.
  • Karakaya, Ç. (2013). Fatih Projesi Kapsamında Pilot Okul olarak Belirlenen Ortaöğretim Kurumlarında Çalışan Kimya Öğretmenlerin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Yeterlilikleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Oktay, S., ve Çakır, R. (2012). İlköğretim öğretmelerinin teknoloji kullanımları ve teknolojiye yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde.
  • Tekedere, H. (2013). Öğretmenlerin Fatih Projesine Yönelik Görüş ve Önerileri. VII. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, Erzurum, Türkiye.
  • Tekerek, M., Ercan, O., Udum, M. S., ve Saman, K. (2012). Bilişim teknolojileri öğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterlikleri. Turkish Journal of Education, 1(2), 1-12.
  • Türel, Y. K. (2012). Öğretmenlerin akıllı tahta kullanımına yönelik olumsuz tutumları: Problemler ve İhtiyaçlar. İlköğretim Online, 11(2), 423-439.
  • Yılmaz, M., Üredi, L., ve Akbaşlı, S. (2015). Sınıf öğretmeni adaylarının bilgisayar yeterlilik düzeylerinin ve eğitimde teknoloji kullanımına yönelik algılarının belirlenmesi. International Journal of Humanities and Education, 1(1), 105-121.