FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KPSS'YE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Türkiye'de öğretmenlik mesleğine girişte kullanılan yöntem Kamu Personeli Seçme Sınavıdır (KPSS). Öğretmen adayları bu sınav sonucuna göre mesleğine atanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, fen ve teknoloji öğretmeni adaylarının, KPSS'ye yönelik görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma, 2013 yılı bahar yarıyılında, bir devlet üniversitesindeki Fen ve Teknoloji Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 1. , 2. , 3. ve 4. sınıf toplam 113 öğrenci ile yürütülmüştür. Nitel araştırma yaklaşımı, kullanılan bu çalışmada öğrenci görüşlerini değerlendirmek için beş sorudan oluşan açık uçlu yazılı form kullanılmış; Öğrenci cevapları bu formlar aracılığı ile yazılı olarak toplanmıştır. Bulgular incelendiğinde KPSS sınavında yapılan düzenleme ile getirilen alan sınavının yerinde bir düzenleme olduğunu göstermiştir. Sınav için yapılacak yeni düzenlemelerde mülakat ve uygulama sınavlarının da eklenmesi düşünülebilir

INVESTIGATION OF SCIENCE AND TECHNOLOGY PRE-SERVICE TEACHERS' VIEWS ON KPSS

The methodology that used in introduction to teaching profession in Turkey is The Public Personnel Selection Examination (PPSE). The aim of this study is to reveal the opinions of candidates of Science and Technology Teachers on PPSE. In this study that qualitative research approach is used, the open-ended written form consists of five questions is used to define students' approaches. Students' answers were collected written via these forms. Content analysis was done for 113 written documents in this study which is conducted with the student who study at science and technology teaching department from grade 1 to 4. Findings show that field exam that was added in 2013 to KPSS exam is good to practice. It can be also taught that oral interview and practice exam can be added when new regulations are done.

___

Bloxham, S., ve Boyd, P. (2007). Developing Effective Assessment in Higher Education: A Practical Guide: McGraw-Hill Companies,Incorporated.

Çoban, B., Gündoğdu, C., ve Zirek, O. (2009). Beden eğitimi ve spor öğretmenliği adaylarının kamu personeli seçme sınavı ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesi. e-journal of New World Science Academy, 4(4).

Cohen, L., Manion, L., ve Morrison, K. (2007). Research methods in education (6th ed.). London ; New York: Routledge.

Demir, S. B., ve Bütüner, K. (2014). Sosyal Bilgiler Öğremen Adaylarının Alan Sınavına Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(2), 113-128.

Eraslan, L. (2004). Öğretmenlik mesleğine girişte Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yönteminin değerlendirilmesi. International Journal of Human Sciences, 1(1).

Erdem, E., ve Soylu, Y. (2013). Öğretmen Adaylarının KPSS ve Alan Sınavına İlişkin Görüşleri. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1).

Erden, M. (1998). Öğretmenlik mesleğine giriş. İstanbul: Alkım Yayınları.

Erden, M. (2005). Öğretmenlik mesleğine giriş. İstanbul: Alkım Yayınları.

Eskicumalı, A. (2013). Eğitim Bilimine Giriş. In Y. Özden ve S. Turan (Eds.), Eğitimin Temel Kavramları (3 ed., pp. 2-22). Ankara: Pegem Akademi.

Evers, W. M., ve Walberg, H. J. (2004). Testing student learning, evaluating teaching effectiveness. Stanford, Calif.: Hoover Institution Press.

Gürbüz, S., ve Şahin, F. (2014). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin yayıncılık.

Karakaş, S., ve Güleş, H. (2013). Öğretmen Atamalarında Esas Alınan Merkezi Sınavın (KPSS) Öğretmen Adaylarının Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 6(1), 102-119.

Lodico, M. G., Spaulding, D. T., ve Voegtle, K. H. (2006). Methods in educational research : from theory to practice (1st ed.). San Francisco, CA: Jossey-Bass.

MEB. (2004a). Fen ve Teknoloji Öğretimi Özel Alan Yeterlikleri. Erişim: 23 Eylül, 2014

MEB. (2004b). Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri. Erişim: 23 Eylül, 2014

ÖSYM. (2007). Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)-2007 Klavuzu. Ankara: Meteksan A.Ş.

Pellegrino, J. W., Chudowsky, N., ve Glaser, R. (2001). Knowing What Students Know: The Science and Design of Educational Assessment: The National Academies Press.

Reynolds, C. R., Livingston, R. B., ve Willson, V. (2006). Measurment and Assessment in Education. United States of America: Pearson Education, Inc.

Woolfolk, A., Hughes, M., ve Walkup, V. (2008). Psychology in Education. Madrid: Pearson Education Limited.