Bir İletişim Aracı Olarak İnternet Siteleri: En Büyük 100 Sanayi Firmasının İnternet Sitelerinin İçerik Analizi

İnternet kullanıcılarının demografik yapısı, eğitim ve gelir düzeylerine göre çeşitlilik göstermeye başlamıştır. İnternet kullanıcılarının daha da genelleşmesiyle pazar iletişimi olarak birleşik internet sitelerinin kullanımının çekiciliği artmaktadır. İnternet sitelerinin, kendilerine özgü önemli yetenekleri firmalara, hedef müşteri kitlesi haline gelecek internet kullanıcılarıyla direkt olarak iletişim kurma fırsatı sağlar. Bu çalışmada internet sitelerinin içerik analizi; ürün tanıtımı, fiyatlandırma ve satıcı/dağıtıcı yer bilgileri, ilişkili ve ilişkisiz reklamlar, satış promosyonları ve satış desteği, direkt pazarlama faaliyetleri, firma hakkında genel bilgi, müşteri hizmetleri ve halkla ilişkiler kategorilerini içerecek şekilde yapılmıştır. Endüstriler arasındaki farklılıklar, endüstriyel sınıflandırmaya dayanarak tanım-lanmıştır. İnternet siteleri firma tarihçesi gibi temel firma bilgileri içeren oldukça basit olanlardan, müşteri hizmetleri, on-line hesap bilgileri ve genel promosyonlar gibi direkt pazarlama faaliyetlerine odaklanan oldukça kompleks olanlar arasında çeşitlilik göstermektedir.
Anahtar Kelimeler:

internet

The demographics of Internet users are becoming more inclusive of varying educational levels and incomes. As users become more mainstream, the attractiveness of using corporate Web sites as a marketing communication increases. The growth and unique capabilities of Web sites present the opportunity for companies to communicate directly with Internet users who are increasingly more like their target customer. In this study content analysis of web sites utilizing categories was performed including communicating product, pricing and dealer/retail location information, related and unrelated advertisements, sales promotion, direct marketing, basic company information and public relations. The differences among industries based on industrial classifications were identified and the Web sites ranged from very simple ones that focused on basic company information, such as company history to very complex ones that focused on direct marketing activities and sales promotions, such as customer service, online account information and general promotions.
Keywords:

internet,

___

Deighton John (1996), “The Future of Interactive Marketing”, Harvard Business Review October-December 1996.

E-com, Elektronik Ticaretle Gelen Müthiş Değişim, IBM, Capital Eki.

Egenet, www.egenet.com.tr, Ziyaret Tarihi: 28.09.2001. Electronic Commerce (2000), Commerce Reports.Garanti

Elektronik Ticaret, www.eticaret.garanti.com.tr/turkiyede_e_tic.htm, Ziyaret Tarihi: 02.08.01.

Garanti Elektronik Ticaret, www.eticaret.garanti.com.tr/haberler/haberarşivi.htm Ziyaret Tarihi: 02.08.01.

Garanti Elektronik Ticaret, www.eticaret.garanti.com.tr/haberler/haber2.htm, Ziyaret Tarihi: 02.08.01.

Hasıloğlu Selçuk Burak (1999), Elektronik Ticaret ve Stratejileri, Türkmen Kitabevi.

IDC (1998), İnternet Kullanımı ve Elektronik Ticaret Araştırması.

Kabasakal Hayat (2001), “E-İletişim Tutumları: Belirleyici Olarak Değerler ve Öz-Yeterlilik” 9. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi.

OECD (1998), The Economic and Social Impacts of Electronic Commerce, Preliminary Findings and Research Agenda, Paris.

Perry Monica, Bodkin Charles (2000), “Content Analysis of Fortune 100 Company Web Sites”, Corporate Communications: An International Journal Volume 5.

The “E-Business In Turkey” Conference (2000), İstanbul 25 Mayıs 2000.

Türk İnternet, www.turk.internet.com, Ziyaret Tarihi: 28.09.2001