Öyküden Çizgi Öyküye: Konuk (L’Hôte), Albert Camus

Camus, Cezayir’in bağımsızlık savaşımındaki tutumunu, Sürgün ve Krallık (L’Exil et le Royaume) adlı öykü kitabının IV. öyküsü Konuk’ta (L’Hôte), Cezayir’de bir dağ köyünde öğretmenlik yapan Daru’nun öyküsüne yansıtır. Bir özeleştiri olan bu kısa öykü, 2013 yılında Camus’nün 100. doğum yılı nedeniyle Jean Ferrandez tarafından çizgi öykü olarak yeniden okurlara sunuldu.Öykü ve çizgi öykü: iki anlatı biçimsel olarak farklılıklar gösterdiği gibi, yer yer içeriksel kimi farklılıklara da rastlanır. Karşılaştırmalı çalışmamızda, yazınsal metne eşlik eden çizgileri yorumlayarak çizgisel anlatıda özellikle duyusal betimlemelerin ve tepkilerin izlerini irdeleyerek, görsel ögelerin somutlaştırıldığı renkli-çizgisel kurgunun, öyküye olan ilgiyi günümüzde nasıl sağladığını da göstermeye çalışacağız.Anahtar Sözcükler: Çizgi öykü, uyarlama, Albert Camus, Konuk (L’Hôte).
Anahtar Kelimeler:

-

___

  • Camus, A. 1982. Sürgün ve Krallık. İstanbul: Varlık.
  • Camus, A. Web sayfasının yayımlandığı ya da düzenlendiği tarih. Başlık. 10.08.2014 tarihinde http://people.wku.edu/nathan.love/314Introlit/hote_camus_numbered.pdf adresinden alınmıştır.
  • Ferrandez, J. 2009. L’Hôte. Paris: Gallimard.
  • Francou, A. 2013. Entretien avec Jacques Ferrandez autour de L’Etranger d’Albert Camus. 28.08.2014 tarihinde http://www.cndp.fr adresinden alınmıştır.