Fen ve Teknoloji Dersi Proje Tabanlı Öğretim Uygulamasında İlköğretim Öğrencilerinin Karşılaştıkları Güçlükler

Bu karşılaştıkları olumsuzlukların neler olduğunu ve hangi sebeplerden kaynaklandığını ortaya çıkarmaktır. Çalışmada özel durum yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 17 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakatlar kullanılmıştır. Mülakat verilerinin analizinde nitel araştırma yöntemi kullanılmış, betimsel ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Mülakatlar grup mülakatları şeklinde 10 farklı grupla birlikte yürütülmüştür. Öğrencilerin proje konularını kendilerinin belirlemedikleri durumlarda yaratıcı çalışmaların ortaya çıkarılmadığı görülmüştür. Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin proje modellerini oluşturmada, proje yapım sürecince kişi, kurum ve kuruluşlara ulaşmada problemlerle karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin proje çalışmalarına yeterli desteğin toplumda yer alan kurum ve kuruluşlar tarafından verilmesi gerektiği ve öğrencilerin bu tür öğrenme ortamları ile daha çok karşı karşıya getirilmesi gerektiği öneri olarak sunulmuştur

Fen ve Teknoloji Dersi Proje Tabanlı Öğretim Uygulamasında İlköğretim Öğrencilerinin Karşılaştıkları Güçlükler

Keywords:

-,

___

  • Akpınar, E. Yıldız, E. Akpınar, D. ve Ergin, Ö., 2008. Fen Eğitiminde Proje Çalışmaları ve Bilim Şenliklerine Yansımaları. Çağdaş Eğitim Dergisi, 33(351), 14-20.
  • Asilsoy, Ö., 2007, Biyoloji Öğretmenleri için Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı Konulu Bir Hizmet içi Eğitim Kurs Programı Geliştirilmesi ve Etkililiğinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Bağcı, U., 2005. İlköğretim Fen Bilgisi, Öğretiminde Uygulanan Proje Tabanlı Öğrenme Yönteminin Öğrencilerin Başarı Düzeylerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Bilgin, İ. ve Geban, Ö., 2004. İşbirlikli Öğrenme Yöntemi ve Cinsiyetin Sınıf Öğretmenliği Öğretmen Adaylarının Fen Bilgisi Dersine Karşı Tutumlarına, Fen Bilgisi Öğretimi Dersindeki Başarılarına Etkisinin Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (26), 9-18.
  • Blumenfeld, P. C., Soloway, E., Marx, R. W., Krajcik, J. S., Guzdial, M. and Palincsar, A. 1991. Motivating Project-Based learning: Sustaining the doing, Supporting the learning, Educational Psychologist, 26(3- 4), 369-398.
  • Bradford, M., 2005. Motivating Students Through Project Based Service Learning, THE journal, 32(6), 29-30.
  • Çakallıoğlu, S. N., 2008. ‘Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımına Dayalı Fen Bilgisi Öğretiminin Akademik Başarı ve Tutuma Etkisi’. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Çepni, S. (Ed.)., 2006. Fen ve Teknoloji Öğretimi. (5. Baskı), Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Çepni, S. (2007). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. (Genişletilmiş 3. Baskı). Trabzon: Topkar Matbaacılık.
  • Çıbık Sert, A., 2006. Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Fen Bilgisi Dersinde Öğrencilerin Mantıksal Düşünme Becerilerine ve Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Demirhan, C. ve Demirel, Ö., 2002. Program Geliştirmede Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(5), 48-61.
  • Doğanay, A. ve Karip, E. (Eds.)., 2006. Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. (2. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Dori, Y. and Tal, R., 2000. Formal and İnformal Collabarate Projects: Engaging in İndustry with Environment Awareness. Science Education, 84(1), 1-19.
  • Erdem M., 2002. Proje Tabanlı Öğrenme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 172-179.
  • Er Nas, S., 2008. Isının Yayılma Yolları Konusunda 5 E modelinin Derinleşme aşamasına Yönelik Olarak Geliştirilen Materyallerin Etkililiğinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Fullan, M., and Miles, M., 1992. Getting Reform Right: What Works and What Doesn’t. Phi Delta Kapan, 78, (744-752).
  • Haliloğlu (Tatlı), Z., 2005. İlköğretim II. Kademe Bilgisayar Ders Müfredatına Proje Tabanlı Öğretim Yöntemiyle Yeni Bir Yaklaşım. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • İmer, N., 2008. İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretiminde Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Öğrencilerin Akademik Başarı ve Tutumuna Etkisinin Araştırılması. Yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Korkmaz, H., 2002. Fen Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenmenin Yaratıcı Düşünme, Problem Çözme ve Akademik Risk Alma Düzeylerine Etkisi. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • Korkmaz H. ve Kaptan, F., 2001. Fen Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 193–200.
  • Korkmaz, H. ve Kaptan, F., 2002. Fen Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının İlköğretim Öğrencilerinin Akademik Başarı, Akademik Benlik Kavramı ve Çalışma Sürelerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 91–97.
  • Kubinova, M. Novotna, J. and Littler, G.H., 1998. Projects and Mathematical Puzzles, a Tool for Development of Mathematical Thinking. European Research in Mathematics Education, 5.
  • Öztürk, E. ve Ada, Ş., 2006. Sosyal Bilgiler Eğitiminde Proje Tabanlı Öğrenme ve Portfolyo Değerlendirme Yaklaşımlarının Eğitim ve Sınama Durumlarına Yansıması. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 93-103.
  • Raghavan, K., Coken-Regev, S. and Strobel, S. A., 2001. Student Outcomes in a Local Systemic Change Project. School Science and Mathematics, 101 (8), 417.
  • Saracaloğlu, A. S. Yeşildere, S. ve Özyılmaz Akamca, G., 2006. İlköğretimde Proje Tabanlı Öğrenmenin Yeri. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 241-260.
  • Seloni, Ş. R., 2005. Fen Bilgisi Öğretiminde Oluşan Kavram Yanılgılarının Proje Tabanlı Öğrenme ile Giderilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Solomon, G., 2003. Project Based Learning: A Primer. Technology and Learning. 23(6), 20-28.
  • Toci, M. J., 2000. ‘The Effect of a Technology Supported, Project-Based Learning Environment on Instrinsic and Extrinsic Motivational Orientation’ Pennsylvania: The Pennsylvania State Universty, U.S.A.
  • Toprak, E., 2007. Proje Tabanlı Öğrenme Metodunun İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersindeki Akademik Başarısına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Uzun, Ç., 2007. İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi, ‘Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım’ Ünitesinde Proje Tabanlı Öğrenmenin Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Afyonkocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  • Yılmaz, H. Beyazkürk, D. ve Anlıak, Ş., 2006. Proje Yaklaşımıyla Bir Uygulama Örneği: Süt Projesi. Milli Eğitim Dergisi, 172, 155–174.
  • Yurttepe, S., 2007. ‘İlköğretim Fen Bilgisi Dersinde Proje Tabanlı Öğrenmenin Öğrenci Başarısına Etkisi’. Yüksek lisans tezi, Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İlköğretim Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersinde Öğrendikleri Biyoloji Bilgilerini Günlük Yaşamla İlişkilendirme Düzeylerini Ölçmeye Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması

Şirin İLKÖRÜCÜ-GÖÇMENÇELEBİ, Muhlis ÖZKAN

İlköğretim Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Olasılıkla İlgili Temel Kavramları Anlama Düzeyleri

Dilek Sezgin MEMNUN, Murat ALTUN, Aslıhan YILMAZ

Etkili Okulun Bileşenleri: Bursa İli Örneği

Feyyat GÖKÇE, Pınar Bağçeli KAHRAMAN

2005 ilköğretim fen ve teknoloji programının hedefler ve içerik açısından farklı ülkelerin programlarıyla karşılaştırılması

Elif YÜCEL ÖZATA

Görsel Sanatlar Eğitiminde Sınıf Yönetimi Bir Nitel Araştırma Örneği

Abdullah AYAYDIN

The predictive degree of anatolian high school 11th grade science students' mathematics, physics, chemistry, geometry and biology academic achievements on their university entrance examination quantitative scores

Sema DURSUN, Bülent ALCI

Osman Zeki Üngör’ün “Çocuklara Teganni Dersleri” Kitabı Üzerine Bir Çalışma

Gülnihal GÜL, İsmail BOZKAYA

Bir Ders Aracı Olarak Dinleme Metinlerinin Anlamaya Etkisi: “Eskici” Metni Örnekleminde Deneysel Bir Çalışma

Mustafa TÜRKYILMAZ

Anadolu Lisesi On Birinci Sınıf Fen Bölümü Öğrencilerinin Matematik, Fizik, Kimya, Geometri ve Biyoloji Akademik Başarı Puanlarının ÖSS Say-2 Puanını Yordama Derecesi

Sema DURSUN, Bülent ALCI

Türkiye Faunası İçin Yeni Üç Su Kenesi (Acari, Hydrachnidia) Türü

Ferruh AŞCI, Yunus Ömer BOYACI, Muhlis ÖZKAN