Kadın Sığınma Evlerindeki Kadınların Habitusları: Kültürel, Ekonomik Ve Sosyal Sermayeleri

Bu çalışmada şiddetten korunmak amacıyla sığınma evine gelen kadınlar ele alınmaktadır. Şiddetin amacı, baskı ve güç uygulayarak kadını sindirmek ve tahakküm altına almaktır. Sığınma evleri, kadının baskı ve güç uygulamasından kurtulmasında ve yaşamını devam ettirmesinde önemli rol oynamaktadır. Gerçekten, sığınma evleri kadının yaşamını devam ettirmesinde ve karşılaştığı sorunun çözümünde eşik görevi üstlenmektedir. Kadının eşik öncesi, eşik ve eşik sonrası sorunlarını belirleme amacı taşıyan bu çalışmada, Bourdieu’nun alan, sermaye, habitus ve fail kavramlarından hareket edilmektedir. Bu çalışmada kadınların problemlerini tespit etmek için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Sığınma evleri, aynı zamanda kadınların geçmiş yaşantıları ve gelecek beklentileri arasında kalan bir eşiktir. Eşikteki fail kadınların söylemlerinden hareketle onların sorunlarının ortaya çıkarılması için, sahip oldukları kültürel, ekonomik ve sosyal sermayeleri ile habituslarının belirlenmesi gerekir. Böylelikle sığınma evindeki kadınların ve içinde yetiştikleri aileleri başta olmak üzere sosyal çevrelerinin, eğitim seviyelerinin ve ekonomik durumlarının etkileri üzerinde durulabilir. Nitekim sığınma evine gelen kadınların ve ailelerinin öğrenim sevileri ile yaşadıkları sorunlar ve yaşam beklentileri arasında doğrudan bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu belirlemeler, failin gelecekteki yaşamında ve şiddetten kurtulmasında kendine yön vermesi açısından anlamlıdır. Bourdieu için şiddet, güç farklılığından ortaya çıkmaktadır. Özellikle eril tahakküm ile şiddet arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır.

Habitus of The Women In Women's Shelters: Cultural, Economic, And Social Capital

This study investigates those women who come to the women’s shelters for protection from violence. The purpose of violence against women is to suppress and dominate women by exerting pressure and force. The shelters play an important role in preventing the women from suffering pressure and force and in enabling them to survive. Shelters are indeed limens for women to lead their lives and to solve the problems they face. This study, which aims to determine the problems of women at pre-liminal period, during liminality period, and at post liminal period, is based on Bourdieu's concepts of field, capital, habitus, and agency. In this study, qualitative research method was used to determine the problems of women. Women’s shelters are also limens in-between women's past lives and future expectations. To reveal their problems based on the discourses of the agent women at the limen, it is necessary to identify their cultural, economic, and social capital and habitus. In this way, the effects of other women in the shelters and their social environment, especially the families they come from, their educational background, and economic circumstances can be elaborated. As a matter of fact, it is observed that there is a direct relationship between the education levels of both the women in the shelters and their families and their problems and life expectations. These considerations matter for the agent to get rid of violence and to determine her own path in the future. For Bourdieu, violence is caused as a result of a difference in power. In particular, there is a direct relationship between male domination and violence.

___

Akyüz, L. (2014). “Liminal alanlar olarak sınırlar: Türkiye-Gürcistan sınırında ekonomik yaşam ve etnik kimliklerin sınır deneyimleri”. Toplum ve Bilim (131), 84-104.

Altınay, A. G. ve Arat, Y. (2007). Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet. İstanbul: Punto Baskı Çözümleri.

Bourdieu, P. (1991). Language and Symbolic Power, Edited and Introduced by John B. Thompson, Translated by Gino Raymond and Matthew Adamson, Polity Press.

Bourdieu, P. (1997).Toplumbilim Sorunları, Çev. Işık Ergüden. Kesit Yayıncılık. İstanbul.

Bourdieu, P. (1999). Sanatın Kuralları: Yazınsal Alanın Oluşumu ve Yapısı. (N. K Sevil, Çev.) İstanbul: Yapı Kredi Yayıncılık.

Bourdieu, P. (2010). “Sermaye Biçimleri” Sosyal Sermaye-Kuram, Uygulama, Eleştiri-, Derleyenler: Der. M.Murat Şahin ve A.Zeki Ünal, İstanbul: Değişim, 45-75.

Bourdieu, P. (2015). Ayrım-Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi-, Çev. Derya Fırat Şannan ve Ayşe Günce Berkkut, Ankara: Heretik Yayınları.

Bourdieu, P. (2016). Eril Tahakküm. (B. Yılmaz, Çev.) Ankara: Bağlam Yayınları.

Bourdieu, P.ve Wacquant, L. (2016). Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar. (N. Ökten, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.

Demirbilek, S. ve A. Öktem-Özgür & Çoban A. (2020), “Şiddetle Mücadelede Toplumsal Bir Kurum Olarak Kadın Sığınmaevleri”, Sosyoekonomi, Vol. 28(46), 311-348.

Emirbayer, M. (2019) “Elias ve Bordieu”. (Ed.) Susen, Simon ve Bryan S. Turner. Pierre Bourdieu’nün Mirası Eleştirel Söylemler. Çeviren A. Kadir Gülen. Phoenix, Ankara: 173- 203.

Emirbayer, M., and Mische, A. (1998). What is Agency? American Journal Of Sociology, 103(4), 962-1023.

Gibbons, S., Ross, A., and Bevans, M. (2014). “Liminality as a conceptual frame for understanding the family caregiving rite of passage: an integrative Review”. Research in Nursing & Health (37), 423-426.

Gündüz F. (2019). Sembolik Şiddet Ve Sığınma Evlerindeki Kadınlar. Düşünce Dünyasında Türkiz. Year: 10 Özel Sayı/Special Issue Ekim/October,527-551.

Joas, H. ve Knöbl, W. (2019).Yapısalcılık ve Pratiğin Kuramı Arasında: Pierre Bourdieu’nün Kültür Sosyolojisi. (Ed.) Susen, Simon ve Bryan S. Turner. Pierre Bourdieu’nün Mirası Eleştirel Söylemler. Çeviren A. Kadir Gülen. Phoenix. Ankara: 25-56.

Kapoor, S. (2000). Domestic Violence against Women and Girls. Innocenti Digest 6.

Kasapoğlu, A. (2016). Türkiye’de Uygulamalı İlişkisel Sosyoloji Yapacaklar İçin Bir Yolculuk Haritası, (Ed.) A. Kasapoğlu, Uygulamalı İlişkisel Sosyoloji. Yeni İnsan Yay. İstanbul: 17- 85.

Kögler, H. H. (2019). “Semiyotik Yapısalcılığın Üstesinden Gelmek: Bourdieu’da Dil Ve Habitus”. (Ed.) Susen, Simon ve Bryan S. Turner. Pierre Bourdieu’nün Mirası. Eleştirel Söylemler. Çeviren A. Kadir Gülen. Phoenix. Ankara: 305-334.

Metkin, K. (2014). Uluslararası İlişkiler Sosyolojisi: Yapı-Amil Tartışması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Müdürlüğü, T. C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü". www.ailevecalisma.gov.tr. Erişim tarihi: 11 Şubat2021 https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/sss/kadinin-statusu-genel-mudurlugu/

Özer, Y. E. ve Çolak, M. (2015). Yoksulluk, Dezavantajlı Grup Ve Suç İlişkisine Yönelik Bir Alan Araştırması: İzmir Kadın Sığınma Evleri Örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 29(3), 479-491.

Resmî Gazete (2013, Ocak 5). Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik. Kasım 9, 2018 tarihinde resmigazete.gov.tr:http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/01/20130105-5.htm adresinden alındı.

Ritzer, G., and Stepnisky, J. (2018). Sosyoloji Kuramları (H. Hülür, Çev.). Ankara: De ki Yayınları.

Sallan Gül, S. (2011). Türkiye’de Kadın Sığınmaevleri Erkek Şiddetinden Uzak Yaşama Açılan Kapılar mı? İstanbul: Bağlam Yayınları.

Swartz, D. (2015). Kültür ve İktidar Pierre Bouirdieu'nün Sosyolojisi. (E. Gen, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.

Tatlıcan, Ü. ve Çeğin, G. (2010). Bourdieu ve Giddens: Habitus veya Yapının İkiliği. G. Çeğin ve Ü. Tatlıcan (Dü) içinde, Ocak ve Zanaat Pierre Bourdieu Derlemesi (Ü. Tatlıcan, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Turner, V. (1969). “Liminality and Communitas”. The Ritual Process: Structure and Anti- Structure, New York: Cornell University Press https://monoskop.org/images/9/90/Turner_Victor_The_Ritual_Process_Structure_and_Anti- Structure.pdf

Vass, A., and Haj-Yahia, M. M. (2020). “Which Home Are We Going Back To?” Children's Lived Experiences After Leaving Shelters For Battered Women. Children And Youth Services Review, 108, 104670.

Vinton L (1992). “Battered Women's Shelters And Older Women: The Florida experience” Journal of Family Violence, VoL 7, No. L

White, H. C., Godart, F. and Thiemann, M. (2013). Turning Points And The Sspace Of Possibles: A Relational Perspective On The Different Forms Of Uncertainty. H. White içinde, Applying Relational Sociology (s. 137-154). New York: Palgrave Macmillan.

WHO. (2014). Global Status Report on Violence Prevention. Luxembourg: World Health

WHO. (2020) Global Status Report On Preventing Violence Against Children. Electronic Version ISBN 978-92-4-000419-1. https://www.who.int/publications/i/item/9789240004191