XVIII. Yüzyıl Sonu-XIX. Yüzyıl Başları Osmanlı-Rus İlişkileri Araştırmalarında Bir Kaynak

Rusya'da XVIII. yüzyıl Sonu-XIX. yüzyıl başları Osmanlı-Rus ilişkilerine ilişkin birçok araştırma ve arşiv yayını yapılmış olmakla birlikte hâlâ Rus arşivlerinde bulunan belgeler, sözü edilen dönemin Osmanlı-Rus ilişkilerinin araştırılması için çok önemli bir kaynak olmaya devam etmektedir. Şu an için henüz yayımlanmamış olan XVIII. yüzyılın 90'lı yıllarına ait arşiv belgeleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun dış politikasını ve özellikle söz konusu döneme ait Osmanlı-Rus ilişkileri araştırmaları için zengin bir kaynak olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Galina Aleksandrovna Kleynman'ın, bu makalesini hem bu alana bir katkı hem de araştırmacıların dikkatini bu kaynaklara yöneltmek için Rusçadan Türkçeye çevirisini uygun bulduk.

Russian Archive Materials as a Source for the Studies about OttomanRussian Relations in the late 18th century and the early 19th century

Many researches and archive publications about the Ottoman-Russian Relations in the late 18th century and the early 19th century were done in Russia and the documents still available in the Russian archive continue to be a very important source for the studies on Ottoman-Russia relations. Even though they have not been published yet, the archival documents in Russian archives on the 1790s attract many researchers. This study is a translation of Galina Aleksandrovna Kleynman's article dealing with Russian archival materials on the nOttomanRussian relations in the şate 18th century from Russian into Turkish.

___

Arhiv kn. Vorontsova, kn. XIV.

ÇEÇULİN, N. D., Knyaz Viktor Pavloviç Koçubey, 1768-1834, Oçerk jizni i deyatelnosti, SPb., 1900.

DOSTYAN, İ. S., "Dokumentı o Russkoy Politike v Otneşenii Turtsii i Balkanskih Narodov Perioda Napoleonovskih Voyn i Venskogo Kongressa v İzdanii,Vneşnyaya Politika Rossii XIX i naçala XX veka", Etudes balkaniqu, No:4 Sofiya,1973.

DRUJİNİNA, Y. İ., Severnoye Priçernomore v 1775-1800 gg., M.,1959.

KLEYNMAN, G. A., "Ruskiye arhivnıye materialı kak istoçnik dlya izuçeniya russko-turetskih otnoşeniy na rubeje XVIII-XIX vv." Türkologiçeskiy Sbornik, Akademiya Nauk SSSR, İzd:NAUKA, Moskva, 1984. (Çev.)

KOLESNİKOV, A.-Kamalov İ., Avrasya Türkologları Sözlüğü, I. Cilt-1. Kitap Rusya Türkologları (XX. Yüzyıl), TTK Yay., Ankara, 2011, (Çev.) MANFRED, A. Z., Napoleon Bonapard, M, 1972.

Polnıy Svod Zakonov Rossiyskoy İmperii, T. XXI, No: 15757, Putevoditel SGADA, Ç.1-2. M.,1946-1947.

STANİSLAVSKAYA, A. M., Russko-angliyskiye otnoşeniya i problemı Sredizemnomorya (1798-1807), M. (Tarih belirtilmemiş)