“Orta Doğu’yu İnşa Etmek: Medya, İdeoloji ve Kültür”

Orta Doğu’daki siyasi gelişmelerin Avrupa’da medya tarafından algılanma biçimlerini eleştirel olarak tartışmıştır. Konuşmasında Batı medyasında egemen olan Avrupa-merkezci bakış açısına değinen Cole, özellikle Arap Baharı ile birlikte medyanın bölgedeki toplumsal ve siyasal hareketleri temsil ediş biçimlerinde, Avrupa-merkezci bakış açısının daha görünür bir biçimde hissedildiğini belirtti. Cole’un vurgulamış olduğu noktalar, özellikle Batı medyasının Avrupa-merkezci yönelimlerinden sıyrılması noktasında önemli bir gereksinimi gözler önüne sermiş oldu. Konferansın “Orta Doğu’da Savaşların ve Çatışmaların Temsili” başlıklı ilk panelinde Wali Ahmadi, “Afganistan’ın Batı Medyasındaki Temsili” başlıklı sunumunu gerçekleştirmiş ve 11 Eylül Saldırıları sonrası süreçte Batı medyasının Afganistan’ı bir “öteki” olarak inşa etme biçimlerini irdelemiştir. Wali Ahmadi’nin ardından konuşmasında Alparslan Nas, “Suriyeli Göçmenlerin Türkiye Medyasında Temsili: Haber Metinlerinin Eleştirel Analizi” başlıklı sunumunda, ülkesinden savaş sonucu uzaklaşarak Türkiye’ye gelen Suriyeli bireyleri konu eden olayların Türkiye’de ana akım medya tarafından söyleme dökülme
Anahtar Kelimeler:

-

___

  • Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi. (2015). ‘Constructing’ Middle East: Media, ideology and culture. Konferans duyurusu. 01.06.2016 tarihinde http://ilef.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/Conferans-Program.pdf adresinden edinilmiştir.
  • Rosa Luxemburg Foundation. (2016). Foundation. 01.06.2016 tarihinde https://www.rosalux.de/english/foundation.html adresinden edinilmiştir.