Hollywood Sinemasına Karşı Avrupa Film Politikaları ve Gelişen Korumacı Tedbirler

Sinema ilk gelişmelerini Avrupa’da göstermesine karşın yaşanan sosyal, ekonomik ve siyasi çalkantılar sonucunda bu alandaki üstünlüğünü ABD’ye kaptırmıştır. Bu durumu fark eden Avrupa ülkeleri Hollywood’a karşı çeşitli önlemler alma yoluna gitmişler ve ülkeler bazında uygulanan kotalarla Hollywood’un pazarın tekeli olmasını önlemeye çalışmışlardır. Ancak uygulanan tüm kotalara ve yasal düzenlemelere rağmen sonuç alamamışlardır. Günümüzde Hollywood sinemasına karşı Avrupa Birliği çerçevesinde de çeşitli önlemler alınmakta ve Avrupa kültürünün ve yerel özelliklerin perdeye taşınması amaçlanmaktadır. Avrupa Birliği, sadece yasal düzenlemeler yoluyla değil kurulan fonlar ve yapılan festivaller yardımıyla da filmlerin yapım, dağıtım ve gösterimlerine maddi destekler sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Sinema, kota, yasal düzenleme, fon

___

  • GOMERY,Dougles: “Hollywood Stüdyo Sistemi”, Dünya Sinema Tarihi, Der: Geoffrey Nowell-Smith, Çev: Ahmet Fethi, Kabalcı Yayınları, İstanbul, 2003.
  • HEROLD, Anna: “Avrupa Film Politikaları ve Rekabet Yasası: Düşmanlık mı, Birlikte Yaşam mı?” Avrupa Birliği ve Türkiye’de İletişim Politikaları Pazarın Düzenlenmesi Erişim ve Çeşitlilik, Der. Mine Gencel Bek, Deirdre Kevin, Ankara Üniversitesi Basım Evi, Ankara, 2005.
  • MILLER, Toby: “Küresel Hollywood: Hollywood Tarihi Kültür Emperyalizmi ve Küreselleşme”, Çev: Ayşegül Gürsoy, Mehmet Okay, Yeni İnsan Yeni Sinema, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, sayı: 14, İstanbul, Sonbahar/Kış, 2003-2004.
  • MILLER, Toby: “Anti- Americanism and Popular Culture”, 2005; http://www.ceu.hu/ cps/pub_papers_antiamer_miller.pdf
  • ÖNBAYRAK, Nilay Ulusoy: “Sinematografik Üretimi Düzenleyen Bir Kamu Kuruluş Olarak Centre National De La Cinematographie’nin Gelişmekte Olan Ülkelerin Sinemalarına Yaklaşımı”, Marmara İletişim, Marmara Üniversitesi İleti- şim Fakültesi Yayınları, Sayı:12, İstanbul, Ocak 2007.
  • PEARSON, Roberta: “Sinemanın İlk Dönemi” , Dünya Sinema Tarihi, Der: Geoffrey Nowell-Smith, Çev: Ahmet Fethi, Kabalcı Yayınları, İstanbul, 2003.
  • PEARSON, Roberta: “Geçiş Sineması” , Dünya Sinema Tarihi, Der: Geoffrey Nowell-Smith, Çev: Ahmet Fethi, Kabalcı Yayınları, İstanbul, 2003.
  • ULUSAY, Nejat: “Türk Sinemasındaki Dönüşüm ve Eurimages”, Avrupa Birli- ği ve Türkiye’de İletişim Politikaları Pazarın Düzenlenmesi Erişim ve Çeşitlilik, Der. Mine Gencel Bek, Deirdre Kevin, Ankara Üniversitesi Basım Evi, Ankara, 2005.
  • VASAY, Ruth: “Sinemanın Dünya Çapında Yaygınlaşması” , Dünya Sinema Tarihi, Der: Geoffrey Nowell-Smith, Çev: Ahmet Fethi, Kabalcı Yayınları,İstanbul, 2003.
  • “Challenges facing the European audiovisual sector”, Parliamentary Assembly, July 2004; http://assembly.coe.int/Documents/Wor kingDocs/doc04/EDOC10253.htm
  • http://www.coe.int/T/DG4/Eurimages/Default_en.asp http://ec.europa.eu/information_society/media/festiv/index_en.htm