Dijital Ortamda Kurum İçi İletişim: İşletmelere Yönelik Bir Araştırma

Kurumsal verimlilik, kurumsal bağlılık, kurumsal imaj ve itibar gibi nedenlerle işletmeler açısından bir gereklilik olan kurum içi iletişim, çalışanlar açısından da bir haktır. Bu nedenle çağdaş yönetim yaklaşımıyla işletmeler sadece dış hedef kitleleriyle değil, aynı zamanda iç hedef kitleleriyle de etkili iletişimi gerçekleştirmek zorundadır. Her iletişim aracının en kısa zamanda Halkla İlişkiler araç ve yöntemi haline geldiği gerçeği, dijital iletişim teknolojilerinin de işletmelerin Halkla İlişkiler stratejilerine dahil olmasının bir nedenidir. Ancak, işletmelerin yapısı ile yararlanılan halkla ilişkiler araç ve yöntemleri arasında bir ilişkiden söz edilebilir. Bu çalışmada, Çerkezköy’de faaliyet göstermekte olan farklı büyüklüklerdeki 70 işletmenin insan kaynakları birimiyle bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, iletişim teknolojilerinde yaşanan değişimin kurum içi iletişime etkisi ile dijital iletişimin kurum içi iletişimde kullanım yaygınlığını ortaya çıkararak işletmelerin büyüklüğü ile kullanılan iletişim aracı/yöntemi arasındaki ilişkiyi anlamaya yöneliktir. Çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında işletmelerin kurum içi iletişim uygulamalarında dijital iletişimi kullandığı, sosyal medya yöntemlerinin ise işletmelerin büyüklüklerine göre farklılıklar gösterdiği görülmüştür.

Internal Communication in a Digital Environment: A Research Study on Businesses

Corporate productivity, corporate loyalty and corporate reputation, as well as the right to information of the employees all foster the need for internal communication For this reason, companies need to carry out effective communication techniques not only with their external stakeholders, but within the company itself as well. The fact that every communication tool evolves into a tool and method of public relations necessitates the need for companies to include digital communication technologies into their public relations strategies. There is also a correlation between the structure of said companies and the way they conduct public relations. In this study, a field research was carried out with the human resources units of 70 companies of different sizes operating in Çerkezköy in order to understand the relationship between the changes in communication technologies and the internal communication techniques employed by these enterprises, as well as the relationship between the size of a company and the communication tools and strategies they choose to employ. Both quantitative and qualitative research methods were used throughout the study. The findings of the study reveal that digital communication is widely used in internal communications and also that the utilization of social media as a communication tool varied between companies of different sizes.

___

  • Arlı, M. ve Nazik, H. (2001). Bilimsel araştırmaya giriş. Ankara: Gazi Kitabevi. Balta Peltekoğlu, F. ve Hürmeriç, P. (2012). Social media used as a marketing public relations tool in Turkish football teams. Selçuk İletişim, 7(2), 5-13. Balta Peltekoğlu, F. ve Saydam A. (2008). Sektörün penceresinden halkla ilişkiler. İstanbul: BAMM. Balta Peltekoğlu, F. (2018). Halkla ilişkiler nedir?. İstanbul: Beta Yayınları. Bayülken, Y. ve Kütükoğlu, C. (2012). Küçük ve orta ölçekli sanayi işletmeleri TMMOB Makina Mühendisleri Odası oda raporu. Ankara: MRK Baskı Cohen, H. (2019). Fortune 500 social media research: How to make your business succeed. Heidi Cohen Actionable Marketing Guide. 16.09.2019 tarihinde https://heidicohen.com/fortune-500-social-media-research/ adresinden edinilmiştir. Dempsey, L. (2019). Meeting stats that may surprise you. Cornerstone Dynamics Business Productivity Specialists. 15.12.2019 tarihinde, https://www.cornerstonedynamics.com/meeting-stats-that-may-surprise-you/ adresinden edinilmiştir. Digital in 2019. (2019). We are social. 15.09.2019 tarihinde https://wearesocial.com/global-digital-report-2019 adresinden edinilmiştir. Doyle, M. ve Straus, D. (1976). How to make meetings work. Chiago: Playboy Press. Gürgen, H. (1997). Örgütlerde iletişimin kalitesi. İstanbul: Der Yayınları. Kazancı, M. (2007). Kamuda ve özel kesimde halkla ilişkiler. Ankara: Turhan Kitabevi. Lipiäinen, H. S. M., Karjaluoto, H. K. ve Nevalainen, M. (2014). Digital channels in the internal communication of a multinational corporation. Corporate Communications: An International Journal, 19(3), 275-286. Men, L. R. (2015). The internal communication role of the chief executive officer: communication channels. Public Relations Review, 41(4), 461-471. Safko, L. (2010). The social Media bible: Tactics, tools & strategies for business success. New Jersey: Wiley. Stokes, R. (2009). E-marketing: Essential guide to online marketing. South Africa: Quirk e-Marketing. Wattal, S., Mandviwalla, M. ve Racherla, P. (2009). Employee adoption of corporate blogs: A quantitative analysis. IEEE Xplore Digital Library. 15.12.2019 tarihinde https://ieeexplore.ieee.org/xpl/conhome/4755313/proceeding adresinden edinilmiştir. Welch, M. ve Jackson, P.R. (2007). Rethinking internal communication: A stakeholder approach. Corporate Communications: An International Journal, 12(2), 177-198. Woolcott, L. A. ve Unwin, W. R. (1990). Mastering business communication. London: Macmillan. Young A. M. ve Hinesly, M. D. (2014). Social media use to enhance internal communication: Course design for business students, business and professional communication. Business and Professional Communication Quarterly, 77(4), 426–439.