YENİ BİR MODEL OLARAK HÂKİM-SAVCI YARDIMCILIĞINDA YETİŞTİRİLME SÜRECİ

Türkiye'de, hâkim ve savcıların mesleğe kabul öncesi yetiştirilme süreci, hâkim-savcı adaylığı statüsünde yürütülmektedir. Bilindiği gibi, son zamanlarda bu sistemin değiştirilmesi, hâkim-savcı yardımcılığı müessesesinin getirilmesi amacıyla çalışmalar devam etmektedir. Çalışmamızda, hâkim-savcı yardımcılığında geçirilecek sürecin eğitim ve staj içeriklerine ilişkin öneriler bulunmaktadır. Önerilen bu modelde, hâkim-savcı yardımcılarının nitelik olarak ara statüde konumlandırılması, kontrollü ve kademeli olarak etkinleştirilmesi ve sorumluluğun artırılarak tecrübe odaklı geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, hâkim-savcı yardımcılarının mahkemelerdeki iş yüküne olumlu katkı sağlaması beklenmektedir. Model tasarlanırken, hukuk fakültelerinde kurulan hukuk kliniklerinin öğrencilik döneminde, hâkim-savcı yardımcılığı öncesi, alt yapıyı oluşturması nedeniyle önemi vurgulanmıştır. Diğer taraftan, karşılaştırmalı hukukta hâkim-savcı yetiştirilmesine ilişkin uygulamalar ile Türkiye’de bazı kariyer mesleklerdeki yöntemlerden bahsedilmiştir.

Turkey, the process of upbringing judges and prosecutors before the profession is carried out as the assistant judge-prosecutor. As it is known, recently, works are underway to change this system and to bring in the assistant judge-prosecutor. In our study, there are suggestions regarding the education and internship contents of the process to be the assistant judge-prosecutor. In this proposed model, the assistant judges and prosecutors have an intermediate status in qualification. Their increasing the controlled and gradually be enabled and responsibility is aimed at developing experience. In addition, the assistant judge-prosecutors are expected to contribute positively to the workload in the courts. While designing the model, the importance of the legal clinics established in the law faculties constitutes the infrastructure during the student period and it was emphasized. On the other hand, practices related to the training of judges and prosecutors in comparative law and the method has been mentioned in some professional career in Turkey.

___

  • 34 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 02/05/2019 tarih ve 30762 Sayılı Resmi Gazete. Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü: Avrupa Birliği Ülkelerinde Hâkimlik ve Savcılık, Yüksek Yargı Organları, Yargı Üst Kurulları, 2016.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Meslek Personelinin Yarışma, Yetki ve Yeterlik Sınavları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik, 23/03/2007 tarih ve 26471 sayılı Resmi Gazete.
  • D’Amelio, Mariano, Hukuk Kliniği, çeviren Atıf Akğüç, İstanbul Hukuk Mecmuası, Yıl 1936, s. 71
  • Kaymakam Adayları Yönetmeliği, 06/07/2011 tarih ve 27986 sayılı Resmi Gazete. Konca, Nesibe Kurt: Hâkim Yardımcılığı Kurumu ve Türkiye’de Uygulanabilirliği, 2016, SETA.
  • Richter–und Staatsanwaltschaftsdienstgeset (Avusturya Hâkimlik ve Savcılık Kanunu), https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?
  • Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=10008187, Erişim Tarihi 26.04.2020. Rechtsvorschrift für Rechtspflegergesetz (Avusturya Yardımcı Adalet Memurluğu Kanunu), https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?
  • Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=10002703, Erişim Tarihi 23.04.2020. The German Judiciary Act (Alman Yargı Yasası), http://www.gesetze-im-internet.de/englisch_drig/, Erişim Tarihi 19.04.2020.
  • Uyumaz, Alper/ Erdoğan, Kemal: Karşılaştırmalı Hukukta ve Türk Hukukunda Hukuk Eğitimi ve Hukuk Kliniği, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Yıl 2015, 459-505. Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği, 31/10/2011 tarih ve 28101 sayılı Resmi Gazete.
  • Vergi Denetim Kurulu Performans Değerlendirme Sistemi Yönetmeliği, 11/01/2016 tarih ve 29590 sayılı Resmi Gazete.