UYGULAMA BAKIMINDAN ZORUNLU GEÇİT HAKKI DAVASI

Yasal dayanağını 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 747 ve devamı maddelerinden alan ve esas itibariyle komşuluk hukukuna dayanan zorunlu geçit hakkı davaları, ülkemizde arazi düzenlenmesinin sağlıklı bir yapıya kavuşmamış olması ve her taşınmazın yol ihtiyacına cevap verilmemesi nedeniyle zorunlu olarak açılmaktadır.Bir taşınmazdan, ekonomik amacına uygun olarak yararlanmak için, o taşınmazın mutlaka genel yol ile bağlantısı bulunmalıdır. Ülkemizde kadastro çalışmalarının çok eskiye dayanması, o dönemdeki ihtiyaçlar ve kullanım şekli ile şimdiki ihtiyaç ve kullanım şekillerinin değişiklik arz etmesi geçit hakkı davalarının öneminin günümüzde de devam etmesine neden olmaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde zorunlu geçit hakkı davasının tanımı ve hukuki niteliğinden kısaca bahsedilmiş, ardından zorunlu geçit hakkı davalarında görevli ve yetkili mahkeme ile davanın taraflarının kimler olabileceği izah edilmeye çalışılmış olup, bu kapsamda uygulamada karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır. Öte yandan, geçit hakkı davasının genel ve özel şartlarının yanısıra uygulama ile getirilen ve somut olaya göre değişiklik arz eden şartlarına değinilmiş, mesele Yargıtay’ın güncel içtihatları ile birlikte okuyucuya sunulmuştur

The Case of Mandatory Crossing Right in Application and Its Conditions

The cases of mandatory crossing whose legal basis from the 4721 Turkish Civil Code, Article 747 and its continued articles and which based on neighbourhood law essentially are opened compulsory in our country due to the arrangement of land in our country couldn’t be achieved a healthy structure and the road need of each immovable properties couldn’t be responsed. That immovable property must be necessarily real connection with public roads to benefit from it according to its economic purpose. Because the cadastral work in our country based on very old times, the needs and usage types at that time and the current needs and usage types have been varied, it has caused that the cases of crossing rights haven’t still lost its importance today.In the first part of the study, a brief description of the mandatory crossing right and its legal nature have been mentioned, then it has tried to explain who might take part as the attendant and authorized court and the parties of the proceeding in the cases of the mandatory crossing and also it is considered the problems encountered in practice in this context. Finally, the general conditions and the special conditions of the case of the crossing right and the requirements that vary according to the specific incident with the application have been presented to the reader with the current jurisprudence of the Supreme Court

___

  • AYDIN, Murat. Avukatlık Ücreti (4. Baskı). 2007 Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • BUZ, Vedat. Medeni Hukukta Yenilik Doğuran Haklar. 2005 Ankara: Yetkin Ya- yınevi.
  • DEMİR, Mehmet. Zorunlu Geçit Hakkı Kurulmasının Koşulları ve Tazminatın (Tam Bedelin) Belirlenmesi sorunu, 2003, AÜHFD, Cilt 52, Sayı 4, 187-210.
  • ERTAŞ, Şeref. Eşya Hukuku. 2012, İzmir: Barış Yayınları.
  • KILIÇ, Billur. Zorunlu Geçit Hakkı. Yüksek Lisans Tezi, 2010, Bahçeşehir Üniver- sitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • KIRCA, Çiğdem. Zorunlu İrtifakların Hukuki Niteliği, 2005, AÜHFD, Cilt 54, Sayı , 65-76.
  • OĞUZMAN, M. Kemal / SELİÇİ, Özer / OKTAY-ÖZDEMİR, Saibe. Eşya Hukuku (12. Baskı). 2009, İstanbul: Filiz Kitabevi.
  • ÖZKAN, Hasan. Asliye Hukuk Davaları ve Tatbikatı (6. Baskı). 2004, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • ÖZKAYA, Eraslan. Elatmanın Önlenmesi Davaları (2. Baskı). 2005, Ankara: Seç- kin Yayıncılık.
  • ÖZSUNAY, Ergun. Zaruri Geçit Hakkı Kavramı ve Kanuni Şartları, 1952, İstanbul
  • Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, Cilt 18, Sayı 3-4, 751-789. ÖZTÜRK, Recai. Geçit Hakkı. 4 Mayıs 2016, http://www.istanbulbarosu.org.tr/ proje/dergi/10/files/assets/basic-html/page243.html.
  • SİRMEN, Lale. Eşya Hukuku. 2013, Ankara: Yetkin Yayınevi.
  • SURLU, Mehmet Handan / ÖZTÜRK, Gülay. Öğreti ve Uygulamada Geçit Hakkı (1. Baskı). 2003, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • T.C. Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü Yayın İşleri Daire Başkanlığı, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunundan Hukuk Muhakemeleri Kanununa. , Ankara: T.C. Adalet Bakanlığı. TURAN, Ahmet Uğur. Taşınmaz Hukukundan Kaynaklanan Tapu İptal ve Tescil Davaları, (2. Cilt). 2007, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • UMAR, Bilge. Hukuk Muhakemeleri Kanunu Şerhi. 2011, Ankara: Yetkin Yayı- nevi.
  • UYAP İçtihat Bilgi Bankası. YAVUZ, Nihat. Uygulamada Taşınmaz Davaları ve Sular Hukuku. 2007, Ankara: Adalet Yayınevi.
  • YILMAZ, Zekeriya. Hukuk Davalarında Yargılama Harç ve Giderleri ile Vekalet Ücreti (2. Baskı). 2006, Ankara: Seçkin Yayıncılık.