SİGORTA TAHKİMİ İLE İLGİLİ GÜNCEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30. maddesi çerçevesinde oluşturulan Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler ile sigorta tahkim sistemine üye sigorta kuruluşları arasında çıkan uyuşmazlıkların, bu alanda uzmanlaşmış hakemler tarafından basit, hızlı ve adil bir biçimde çözülmesi amacını gütmektedir. Ancak Sigorta Tahkiminin, normal mahkemelere nazaran bir çok faydası olmakla birlikte, kendine özgü bazı sorunları da bulunmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, Sigorta Tahkiminin faydaları ve genel özellikleri izah edildikten sonra, Sigorta Tahkiminden beklenen faydanın en üst düzeye çıkması için bu konuda yaşanan mevcut sorunları tespit edip, bu sorunların ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için çözüm önerileri sunulacaktır.

Current Problems and Proposals for Solving Problems of Insurance Artbitration

The purpose of the Insurance Arbitration Committee which has been created by s. 30 of the Insurance Act No. 5684 is to settle the disputes arising from insurance contracts between the policy holders or people benefiting from the insurance contract on the one side and the party undertaking the risk on the other side. Although the Insurance Arbitration has lots of advantage in comparison to ordinary courts, it has its own problems, as well. For this reason, after explaining the benefits and general nature of the Insurance Arbitration, in order to peak the expected benefits, current problems will be determined and proposals for the eliminations of the problems be made.

___

  • BUDAK, A. C.: Sigortacılıkta Tahkim Sigortacılık Kanununun 30. Maddesi, HMK'nun Yürürlüğe Girmesi ve 6237 Sayılı Kanun Değişikliğinden Sonra Na- sıl Yorumlanmalıdır?", Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Dergisi, Cilt 2, S.2, s. 54 vd.
  • CAN, Mertol: Türk Özel Sigorta Hukuku (Ders Kitabı), Ankara 2009.
  • ÇELİK, Ç. A.: Sigorta Anlaşmazlıklarında Tahkim, (http://www.tazminathuku- ku.com/arastirma-yazilari/sigorta-anlasmazliklarinda-tahkim-yolu.htm). Eri- şim:13.02.2016.
  • KABUKÇUOĞLU, Özer, F.D.: Sigortacılık Kanunu Şerhi, İstanbul 2012.
  • KARASU, Rauf: Anonim Şirketlerde Emredici Hükümler İlkesi, 2. Bası, Ankara, 2015.
  • ÖZTEK, Selçuk: İç Hukukta Tahkim, Avrasya Günleri, Ekonomik ve Finansal İş- birliğinin Geliştirilmesinde Hukukî İhtilafların Çözümlenmesi Sempozyumu, 18-19 Haziran 1998, s. 110 vd.
  • LORENZ, E.: Der Versicherungsombudsmann -eine neue Institution im deut- schen Versicherungswesen", Versicherungsrecht, 2004.
  • ÖZDAMAR, Mehmet: "Sigorta Hukukunda Uyuşmazlıkların Çözümünde Tah- kim Sistemi" GÜHFD, C. XVII, S. 1-2, s. 831-855.
  • YEŞİLOVA, ARAS, Ecehan/YEŞİLOVA, Bilgehan: "Sigortacılık Tahkimi-Sigor- ta Tahkim Usulü ve Ayırdedici Özellikleri (Sigortacılık Kanunu m. 30)", Ya- şar Üniversitesi E-Dergisi, http://journal.yasar.edu.tr/ wp-content/uplo- ads/2014/01/9-Ecehan-Bilgehan- YE%C5%9E%C4% B0LOAVA.pdf (Erişim: 09.03.2016).
  • ULAŞ, Işıl: "Sigortacılıkta Tahkim", Prof. Dr. Seza Reisoğlu'na Armağan, 2007 Batider, C. XXIV, S. 2. s. 239 vd.
  • ULAŞ, Işıl: Uygulamalı Zarar Sigortaları Hukuku, 8. Bası, Ankara 2012.