RADYO VE TELEVİZYON YAYINCI KURULUŞLARINA UYGULANAN İDARİ YAPTIRIMLAR HAKKINDA DANIŞTAY'IN İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YAKLAŞIMI

İfade ve basın özgürlüğü, demokratik toplumun zorunlu dayanaklarından birive kişilerin kendilerini geliştirmelerinin önde gelen şartlarındandır. Bu özgürlüğünkullanıldığı alanlardan biri olan radyo ve televizyon yayıncılığının toplumunbilgilendirilmesi konusunda vazgeçilmez bir rolü bulunmaktadır. Bu nedenle radyove televizyon yayınları alanında ifade özgürlüğü ve bu özgürlüğün sınırlandırılmasımeselesi büyük önem arz etmektedir. Tüm özgürlükler gibi ifade özgürlüğünün sınırsızolduğu kabul edilemez. Bir özgürlüğün layıkıyla yaşanabilmesi için hakkın sınırlarınınaçıkça düzenlenmesi, bu sınırların aşılmasının ve kötüye kullanılmasının önünegeçmek adına gerekli tedbirlerin alınması ve sınırlamaların demokratik toplumungereklerine uygun ve ölçülü olması gerekmektedir. Bu çerçevede çalışmada radyove televizyon yayınlarında ifade ve basın özgürlüğüne getirilen bir sınırlama olarakdeğerlendireceğimiz idari yaptırımların yargısal denetiminde Danıştayın yaklaşımı, buyaklaşımın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ifade ve basın özgürlüğü konusundagetirdiği kriterlere uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Council of State s Freedom of Media and Speech Approach About the Administrative Sanctions Imposing on Radio and Tv Broadcasting

Freedom of speech and media are cornerstones of democratic societies andpriorities for individuals to develop themselves. Radio and television boradcasting,fields of these freedoms, have indispensable role for the enligthenment of a society. Hence, issue of freedom of speech in radio and TV broadcasting and restriciting ofthis freedom have crucial importance. Like all kinds of freedoms, there are limitationsand restrictions for freedom of speech too. For the proper utilizitation of a freedom,it is required to regulate the restrictions of a right clearly and respectfully to therequirements of democratic society and take needed measures to prevent trangressingthe restrictions and abusing the rights. Within this scope, this study aims to handle the Council of State s approach in the judical audit of administrative sanctions as therestrictions to freedom of speech on radio and TV broadcasting and conformity ofCouncil of State approach to the European Court of Human Rights standards for thefreedom of speech and media.

___

  • BOZKURT, Enver-DOST, Süleyman “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararla- rında İfade Özgürlüğü ve Türkiye”, SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Der- gisi, Y:2002, C:7, S:1, s. 47-74 DOĞRU, Osman –NALBANT, Atilla, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi Arabulu- culuk ve Önemli Kararlar, 2. Cilt, Pozitif Matbaa, Ankara, 2013. ERGÜN OKUYUCU, Güneş, “Soruşturmanın Gizliliği”, Ankara Üniversitesi Hu- kuk Fakültesi Dergisi, S. 59(2), 2010, s.243-275 HARRİS-O’BOYLE-WARBRİCK, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Hukuku, Şen Matbaa, Ankara, 2013, KÜÇÜK, Adnan, İfade Hürriyetinin Unsurları, Liberal Düşünce Topluluğu Yayını, Ankara, 2003. ÖZBEY, Özcan, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Işığında İfade Özgürlüğü Kısıt- lamaları”, TBB Dergisi, 2013/106, s. 41-92. SUNAY, Zuhal Aysun, “AİHM Ve Danıştay Kararları Işığında Radyo Ve Televizyon Yayınlarının Önceden Durdurulması Suretiyle İfade Özgürlüğünün Sınırlandırıl- ması”, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C.1, S.2, 2015, s. 95-117 Türkiye’de İfade ve Basın Özgürlüğü Projesi, 8.Yuvarlak Masa Toplantısı İçin Hazırlanmış Olan Kitapçık URAN, Peri, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Türk Anayasa Mahkeme- si’nin Basın Özgürlüğüne Yaklaşımı”, TBB Dergisi, 2015/120, s. 87-130 Web Kaynakları HUDOC Veritabanı (Erişim:http://hudoc.echr.coe.int/tur) MACOVEİ, Monica İfade Özgürlüğü, İnsan Hakları El Kitabı No:2, s. 24.(Erişim: http://www.yargitay.gov.tr/abproje/belge/kitaplar/AIHS_mad10_Ifade.pdf) (Erişim Tarihi: 25.10.2015) ŞAHİN, Yahya, “Danıştay Kararlarında İfade Özgürlüğü Ve Sınırlamaları” , Yük- sek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendi- rilmesi Projesi 5. Yuvarlak Masa Toplantısında Sunulan Metin, 2010. (Erişim:http://www.yargitay.gov.tr/abproje/belge/sunum/rt5/Sahin_Danista- yIfadeOzgurlugu.pdf) (Erişim Tarihi: 24.10.2015)