Öğretim elemanlarının mecburi hizmet yükümlülüğü

2547 sayılı Yükseköğretim Kanun‟unda yükseköğretim kurumlarında ihtiyaç duyulan öğretim elamanlarını yurt içinde veya yurt dışında bir başka üniversite-de yetiştirebilme imkânı verilmiştir. Bu çerçevede, öğretim elemanı yetiştirilme-si amacıyla üniversitelerin araştırma görevlisi kadroları başka bir üniversiteye geçici olarak tahsis edilebilir. Bu şekilde doktora veya tıpta uzmanlık veya sa-natta yeterlik payesi alanlar, bu eğitimin sonunda kadrolarıyla birlikte kendi üniversitelerine dönerler. Bu düzenlemeyle bir başka üniversitede lisansüstü öğrenim görmek isteyen kişilere hem çalışmalarını daha rahat yapabilmeleri hem de esas kadrosunun bulunduğu yüksek öğretim kurumunda idarî sorunlarla karşılaşmamaları için kadrolarını geçici olarak yetiştirilmek üzere gönderildiği üniversitelere aktarma imkânı tanınmıştır. Ancak bu usûl, lisansüstü öğrenim görmek için başvurulabi-lecek tek yöntem değildir. Kişiler 35.maddede düzenlendiği biçimiyle kadro nakli ve buna bağlı olarak mecburi hizmet yükümlülüğü altına girmeden de lisansüstü öğrenim görebilirler. DMK‟nın EK 35. maddesi ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından personel kanunları ve diğer özel kanunlarda yer alan hükümlere göre bu maddenin yürür-lüğe girdiği tarihten itibaren okutulacak yeni öğrencilere mecburi hizmet yü-kümlülüğü kaldırılmıştır. Dolayısıyla, bir başka üniversitede lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilen kişilere mecburi hizmet yükümlülüğü ve buna bağlı olarak tazminat sorumluluğu yüklenemez.

Compulsory working obligation of academics

Higher Education Act. (Law Number: 2547) allows Turkish universities (sender university) to educate needed academics either domestic or overseas universi-ties. In line with this opportunity, research assistants‟ position at sender university maybe provisionally transferred to another university. At the end of their education program, academics who gain specialist degree in Medicine, degree of efficiency in art or PhD degree, return to the sender university with his/her posi-tion. This regulation allows beneficiaries to transfer their positions to a new universi-ty where postgraduate studies will be carried on. Transferring positions would provide two main advantages to its beneficiaries. First, the beneficiary would carry his/her graduate studies more freely. Second, the beneficiaries would not meet any administrative problems of sender university. However, this regulation is not the sole method of graduate education in another university. Beneficiaries may get their degrees apart from this regulation (35. Madde) without compul-sory working obligation. The compulsory working obligation is abolished by the Civil Servants‟ Act‟s 35. supplemental article. Therefore, students who have attended a graduate program at another university cannot be asked to pay compensation

___

  • Akıncı, Şahin: “Yeni Medenî Kanunun Zaman Bakımından Uygulanması”, (teb-liğ) Türk Medenî Kanunu Sempozyumu, Konya Barosu, 2002, (www. sahinakinci.com/teblig2.htm: 28.07.2010).
  • Akıntürk, Turgut, Medenî Hukuk, 8.bası, Beta Yayınları, İstanbul, 2001.
  • Ayan, Mehmet, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 2.bası, Mimoza yayınları, Konya, 1998.
  • Azrak, Ülkü, Kamu Yönetimi (Ders notları), İstanbul,1976.
  • Can, Halil-Güner, Semih, Hukukun Temel Kavramları, Siyasal Kitabevi, Ankara, 2001.
  • Centel, Nur – Zafer, Hamide, Ceza Muhakemesi Hukuku, 6.bası, İstanbul, 2009.
  • Duran, Lütfi, İdare Hukuku Ders Notları, Fakülteler Matbaası, İstanbul, 1982.
  • Gözler, Kemal, İdare Hukukuna Giriş, Ekin Kitabevi, Bursa, 2009.
  • Günday, Metin, İdare Hukuku, İmaj Yayıncılık, Ankara, 2002.
  • Gözübüyük, A.Şeref – Tan, Turgut, İdare Hukuku Genel Esaslar, C.I, Turhan Kitabevi, Ankara, 1998.
  • İpek, Ali İhsan, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, Ankara, 2010.
  • Kılıçoğlu, Ahmet M., Medenî Hukuk, Turhan Kitabevi, Ankara, 2004.
  • Onar, Sıdık Sami, İdare Hukuku Umumî Esaslar, 3.bası, C.II, Hak Yayınevi, İstanbul, 1966.
  • Özay, İl Han, Günışığında Yönetim, Alfa Yayınları, İstanbul, 2002.
  • Reioğlu, Safa, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 16.bası, Beta yayınları, İstan-bul 2004.
  • Sezer, Yasin, “Kamu Hizmetlerinin Görülmesinde Yap-İşlet-Devret Modeli” (yayımlanmamış doktora tezi), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000.
  • Sezer, Yasin, Türk Yüksek Mahkemeleri ve Avrupa Topluluğu Adalet Divanı Kararları Işığında Kamu Hizmetine Girme Hakkı, Seçkin Kitabevi, Ankara 2006.