MUVAZAALI BOŞANMANIN TESPİTİ İLE ÖLÜM AYLIĞININ KESİLMESİ

5510 sayılı Kanun m.56/II hükmü ile getirilen düzenlemeyle hak sahibi konumundaki eş veya çocuğun, boşandığı eşiyle eylemli olarak birlikte yaşaması durumunda hak sahipliği sıfatının ortadan kalktığı kabul edilip gelir/aylıktan yararlandırılmaması kabul edilmektedir. Gelir/aylık almak için eşinden boşanma yolunu seçenler, bir yandan bu yolla gelir/ aylık alma hakkını elde ederken diğer yandan eşinin miras hakkından mahrum kalmakta, eşi nedeniyle hak sahibi sıfatını kaybetmektedirler. Bu amaçla kanun koyucu sınırlı olarak ve sadece, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesileceği yönünde düzenleme yapmıştır. Bu bağlamda kanaatimizce gerçekten hakkın kötüye kullanılması varsa bağlanmış olan aylık kesilmelidir. Ayrıca muvazaaya dayanmaya gerek yoktur.

Stoppage of Widow’s Pension Because of the Detection of Sham Divorce

Within the regulation, which bringed by Code Nr. 5510, Art. 56/2, partner or child, who owns ‘the owner of the right’ title, who actually lives with their partner are accepted to lose ‘the owner of the right’ title and are not be able to benefit from income/pension. Persons who chose the remedy of divorce to take pension from the other partner, on the other hand being debarred from partner’ s right to succession, losing the ‘right of the owner’ title because of her partner. For that purpose, law-maker, only limitedly regulated that incomes and pensions assigned to partner and children will be cut off if identified living together with the other partner. Within this context in our opinion if there is a really an abuse of right, the pension should be cut off. There is no need to lean to sham.

___

  • ARICI, Kadir, Ölüm Sigortasından Yararlanma, SİCİL, İş Hukuku Dergisi, S.22, Haziran 2011.
  • AYAN, Zehra, Değişik Sosyal Güvenlik Kurumlarında Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi, SİCİL, İş Hukuku Dergisi, S.3, Eylül 2006.
  • CANİKLİOĞLU, Nurşen, 506 Sayı Sosyal Sigortalar Kanunu Açısından Geride Kalanların Sigortalılığı, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul 1997.
  • CENTEL, Tankut, Boşandığı Eşiyle Birlikte Yaşayanın Aylığının Kesilmesi-Anayasa Karşısında Bir Ülke Gerçeği, MESS, SİCİL, İş Hukuku Dergisi, Mart 2012, Sayı 25.
  • ÇENBERCİ, Mustafa, Sosyal Sigortalar Kanunu Şerhi, Ankara 1985.
  • ESEN, Bünyamin, Yargı Kararları ile Sosyal Güvenlikte Anlaşmalı Boşanmalar ve Denetimi, Legal İSGHD, 2012, S.33.
  • GÜZEL, Ali/OKUR, Ali Rıza/CANİKLİOĞLU, Nurşen, Sosyal Güvenlik Hukuku, Yenilenmiş 16. Bası, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., Ekim 2016, İstanbul.
  • OKUR, Ali Rıza, Çalışmanın Gelir ve Aylıklara Etkisi, Prof.Dr.Sarper Süzek’e Armağan, C.II, İstanbul 2011.
  • ÖZMEN, Tolga, 5510 sayılı Kanunun56’ncı Maddesinin İkinci Fıkrasına Yönelik Bir İnceleme: Boşandığı Eşiyle Eylemli Olarak Birlikte Yaşadığı Saptanan Hak Sahibi, Eş ve Çocuklara Tahsis Yapılmaması, Bu Kişilere Bağlanmış Olan Gelir ve Aylıkların Kesilip Yersi Ödenen Tutarların Geri Alınması, SİCİL, Haziran 2012.
  • TUNCAY, Can, 5510 Sayılı Kanun Açısından Ölüm Sigortası, Prof.Dr.Ali Güzel’e Armağan, II. Cilt, İstanbul 2010.
  • TURAN, Ercan, 5510 Sayılı Yasa’nın 56/son Maddesindeki Düzenlemenin, Anayasal Eşitlik ve Özel Yaşama Saygı İlkeleri Yönünden Değerlendirilmesi, SİCİL, Eylül 2010.
  • UŞAN, Fatih, Türk Sosyal Güvenlik Hukukunun Temel Esasları, 2. Bası, Ankara 2009.