Kiracının kira bedellerini ödemede temerrüde düşmesi halinde finansal kira sözleşmesinin feshi ve sonuçları

Bu çalışma, sermaye yetersizliği yüzünden yatırımcıların yeni ve daha yararlı finansman türlerine ilgi duymaları sonucu önce gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan ve daha sonra ise gelişmekte olan ülkelere de yayılan finansal kiralama sözleşmesinin taraflarından olan kiracının kira bedelini ödemede temerrüde düşmesi halinde sözleşmenin feshi ve sonuçlarını incelemeyi amaçlar. İncelemenin yapılması üç ana başlık altında planlanmış olup, kira bedelinin belirlenmesi, ödeme zamanı ve ödeme yeri birinci, kira bedelinin ödenmesinde temerrüde düşülmesi ve temerrüdün şartları ile süreli ihtardan ibaret feshin şartları ikinci, kira konusu malın iadesini, fesih zamanına kadar ödenmeyen kira bedellerini, vadesi gelmemiş kira bedellerini ve vade-si gelmeyen kira bedelleri ile karşılanmayan zararların tazminini talep etme haklarından ibaret feshin sonuçları ise üçüncü başlıkta incelenmiştir. Ayrıca, girişte ise bilgi vermek amacıyla finansal kiralama sözleşmesinin tanımı, ortaya çıkmasının sebepleri, tarihçesi, türleri ve niteliği genel olarak belirtilmiştir. Çalışmada Finansal Kiralama Kanunu Tasarısının konuyla ilgili hükümlerine de değinilmiştir. Nihayet çalışmada farklı görüşlere de yer verilmek suretiyle sonuçlar çıkartmak amaçlanmıştır.

Termination of the financial leasing agreement and its consequences in case of lesSee's default in payment of the lease amount

This study aims at studying termination and consequences of the agreement in case of any failure in paying lease amount by the lessee who is a party to financial lease agreement that has in the first place come out in developed countries and that has been spreading among developing countries later on as the investors therein have shown interest in new and more beneficial financing genres due to capital inadequacy. Study is conducted under three main headings, and determining lease amount, payment time and place is studied under heading first, failure in paying lease amount and terms of failure and terms of the termination that is composed of only warning for a definite period of time is studied under heading second ve return of the proferty that is the subject of the lease, lease amount that have not been paid till termination, undue lease amounts, and the consequensces of the termination that is only composed of the claims on compensation of undue lease amonuts and no recovered dam-ages is studied under heading third. Furthermore, in the introduction part definition for financial lease contract, reasons of its apperance, its history, genres and charecter is generally acknowledged. Provisions of Financial Lease Law Draft in relation to the subject are also mentioned in the study, In the study. In the study, comments are made by allowing the coexistence of diffferent opinions and, conclusions are inferred.

___

  • Altop, Atila : Finansal Kiralama(Leasing) Sözleşmesi, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü, Adalet Matbaası, Ankara 1990.
  • Dirican, Gökan : “Kiracının Finansal Kiralama Bedelini Ödemede Temerrüde Düşmesi ve Bunun Hukuki Sonuçları”, Prof. Dr. Ergon A. Çetingil ve Prof. Dr. Rayegan Kender’e 50. Birlikte Çalışma Yılı Armağanı, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul, t.y., s., 490-517.
  • Erdoğan, Hasan : Tahliye, Kira Tespiti, Kira Alacağı ve Tazminat Davaları, Adalet, İstanbul, 2006.
  • Eren, Fikret : Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Beta, İstanbul 2006.
  • Ergül, Nuray/Dumanoğlu, Sezai: Finansal Kiralama, Der Yayınları, İstanbul 2003.
  • Eriş, Gören : Açıklamalı – İçtihatlı Türk Ticaret Kanunu Ticari işletme ve Şirketler, 2. Baskı, Adalet Matbaacılık, Ankara, 1992.
  • Kocaağa, Köksal : Türk Özel Hukukunda Finansal Kiralama(Leasing) Sözleşmesi, Yetkin, Ankara 1999.
  • Koç, Mehmet : Finansal Kiralama(Leasing), 2. Baskı, Beta, İstanbul 2004.
  • Memişoğlu, Özgür : “Kiracının Finansal Kiralama Bedelini Ödemede Temerrüde Düşmesi ve Bunun Hukuki Sonuçları”, Legal Mali Hukuk Dergisi, Kasım 2009, s., 2249-2288.
  • Oğuzman, M. Kemal/M. Turgut ÖZ: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Filiz Kitapevi, İstanbul 2006.
  • Reisoğlu, Safa : Borçlar Hukuku Genel Hükümleri, Beta Yayınevi, İstanbul 2006.
  • Sekmen, Orhan : “Rekabet Hukukunda Tazminat Sorumluluğu”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı, İstanbul 2008.
  • Tekinay, S. Sulhi/Sermet Akman/Haluk Burcuoğlu/Atillâ Altop: Borçlar Hukuku Genel Hükümleri, Filiz Kitapevi, İstanbul 1993.
  • Toroslu, M. Vefa : Leasing İşlemleri ve Muhasebesi, Beta, İstanbul 2000.
  • Tuğlu, Ali/Atila, Özkan : Finansal Kiralama İşlemleri, 2. Baskı, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara 2007.
  • Uygur, Turgut : Açıklamalı – İçtihatlı Borçlar Kanunu: Sorumluluk ve Tazminat Hukuku. 8 Cilt, Seçkin Yayınevi, Ankara 2003.