Ceza adalet ve infaz sisteminde yaşlılık olgusuna sosyolojik bir bakış

Dünya nüfusu hızlı bir şekilde yaşlanmaktadır. Yaşlılığın toplumsal hayatta meydana getirdiği pek çok etki bulunmaktadır. Bu etkiler başta; sosyal hizmetler, sağlık, adalet olmak üzere her alanda görülmektedir. Bu nedenle, toplumsal hayatın her alanına etki eden “yaşlılık” olgusu ile ilgili kısa orta ve uzun vadeli politikaların üretilmesi gerekmektedir. “Yaşlılık Olgusunun” önemli olduğu alanlardan biride infaz sistemidir. Ceza infaz kurumlarında bulunan yaşlıların; barınması, iaşesi, sağlık kontrolleri, boş zaman etkinlikleri, katılacakları eğitim ve iyileştirme çalışmaları, yapacakları spor faaliyetlerinin planlanması ve uygulanması önem arz etmektedir. Bu faaliyet ve uygulamaların diğer yaş gruplarına göre farklılık göstermesi, yaşlıların fizyolojik, ve psikolojik durumlarına uygun programların yapılandırılması gerekmektedir. Yine bu çalışmalara ek olarak ceza infaz kurumlarının fiziki yapısının yaşlı hükümlü ve tutukluların barınmasına uygun olması, personele “yaşlılık” ilgili eğitim verilmesi gerekmektedir.

A sociological perspective to the concept of elderly in the criminal justice and execution system

World population gets older in a fast way. Agedness have many effects on community life. These effects are seen on every field and mainly on social work, health and justice. For this reason, policies for short term and long term need to be developed about “agedness” fact. One of the fields where “agedness fact” is important is implementation field. Planning and implementation of sports activities, education and rehabilitation work that will be attended, health controls, accommodation, subsistence, leisure time activities for elderly people in prisons is important. Difference of these activities and programmes regarding other age groups, development of programmes suitable for psychological and physicalconditions. Also agedness training is necessary to be delivered for staff and physical structure of prisons needs to be suitable for elderly offenders.

___

  • Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, (2012), Ceza Mahkemelerine Ceza Hükmü Taşıyan Özel Kanunlar Uyarınca Açılan Davalardaki Suç Sayısının Sanıkların Uyruğuna, Yaş Grubuna Ve Suç Türüne Göre Dağılımı (1/1/2011- 31/12/2011).
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü Ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’de Yaşlıların Durumu Ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı Uygulama Programı.
  • Annual Report of the CMA Incarceratıng Elderly And Agıng Inmates: Medical And Mental Health Implıcatıons.
  • Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Yaş Gruplarına Göre Dağılım (28.01.2013 itibariyle).
  • Charlotte A. Price: North Carolina Department of Correction Aging Inmate Population 2007 Addendum Report.
  • Howse, Ken, Growing Old in Prison A Scoping Study on Older Prisoners, s.1-2. Kamer, Vehbi Kadri, (2007): Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı, Adalet Yayınevi, Ankara.
  • Kamer, Vehbi Kadri, (2007): Denetimli Serbestlik Kararlarının İnfazı, Adalet Yayınevi, Ankara.
  • Ministry Of Justice National Offender Management, A Pathway to Care for Older Prisoners A Guide to Improving the Health, Well-Being& Healthcare of Older Prisoners.
  • Saygılı, Sefa, Kökrek, (1997), Zekariya: Yaşlılarda Suç İşleme Üzerine Bir İnceleme, Yeni Symposium.
  • Türkçe Sözlük, (2011), Türk Dil Kurumu Yayınları, Onbirinci Baskı, Ankara.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, (2013), Haber Bülteni Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2012.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, (2013), Suç türü ve Yaş Grubuna Göre Ceza İnfaz Kurumuna Giren Hükümlüler.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, (2013), TCK ve Özel Kanunlara Göre Ceza Mahkemelerinde Karara Bağlanan Dava ve Yaş Grubuna Göre Sanıklar.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, (2013), Yaş grubu ve Cinsiyete Göre Yıl Ortası Nüfus Projeksiyonları.
  • United Nations, (2002), Second World, Assembly on Ageing, Political Declaration and Madrid International Plan of Action on Ageing, NewYork.
  • United Nations, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Ofisi, (2006), Özel İhtiyaçlara Sahip Mahpuslar Üzerine El Kitabı, New York.
  • Uslu, Nurcan, (2010): Adli Psikiyatri Birimine Yatırılan Yaşlılarda Suç İşlemeyi Etkileyen Etmenler, Yayınlanmamış psikiyatri uzmanlık tezi, İstanbul.