BAZ İSTASYONLARININ SEBEP OLDUĞU ZARARLARDAN DOĞAN SORUMLULUĞUN HUKUKİ NİTELİĞİ

Çağımızda teknoloji ve iletişim sektöründe büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Daha önceki yüzyıllara nazaran teknolojinin gelişme hızı katlanarak artmaktadır. Bu çağdaki gelişmelerin en önemlilerinden biri de cep telefonlarının keşfi ve yaygınlaşması olmuştur. Cep telefonu teknolojisinin hızlı gelişimi ve artışı sonucu adeta küçük bir bilgisayar niteliğinde olan cep telefonları neredeyse herkesin eriştiği bir teknoloji halini almıştır. Cep telefonları ile iletişimin artması sonucu, bu ihtiyacı karşılamak amacıyla baz istasyonları da büyük bir hızla çoğalmıştır. Baz istasyonları önceleri çatı gibi yüksek taşınmazlar üzerine sabit bir şekilde kurulurken, son yıllarda minibüs gibi hareketli araçların üzerine monte edilerek mobil bir nitelik de kazanmıştır. Baz istasyonları elektromanyetik dalgalar aracılığıyla hizmet verirler. Bu teknolojinin nispeten yeni olması sonucu yaydığı elektromanyetik dalgaların insan sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurup doğurmayacağı bu alanın uzmanları arasında halen hararetle tartışılmaktadır. Toplumda baz istasyonlarının konut, işyeri ve okullara çok yakın kurulması durumunda insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler doğuracağı görüşü hakimdir. Baz istasyonlarının faaliyeti sonucu yayılan elektromanyetik dalgalar sebebiyle bir zarar oluştuğunda bu zarardan kimin, hangi hukuki sebeple sorumlu olduğu hususunda da belirsizlik bulunmaktadır. Bu çalışmada öncelikle baz istasyonlarının kurulması, yapısı ve zarar oluşturma riski incelenmiştir Akabinde baz istasyonları sonucu bir zarar doğması halinde kimin sorumlu olacağı konusu 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu öncesi ve sonrası dönem Yargıtay kararları da nazara alınarak değerlendirilmiştir.

The Legal Character of Liability Arising from the Damages Caused by Base Stations

___

  • Abik, Yıldız; Taşınmaz Malikinin Olumlu Müdahaleler Nedeniyle Komşulara Karşı Sorumluluğu, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: 14, Sayı: 3-4, s. 145-186.
  • Ahlbom, Anders/Cardis, Elisabeth/Green, Adele C/Linet, Martha/Savitz, David A/Swerdlow, Anthony J; Review of the Epidemiologic Literature on EMF and Health, ICNIRP (International Commission for Non-Ionizing Radiation Protection) Standing Committee on Epidemiology, Environmental Health Perspectives, Volume: 109, Supplement: 6, 2001, s. 911- 933.