Arsa ve arazi takdir komisyonu kararları ve bunlara karşı dava açılması

Taşınmazların vergi değeri, emlak vergisinin yanı sıra pek çok farklı konuda esas alınmaktadır. Taşınmazların vergi değerine esas alınan birim değerleri takdir komisyonları tarafından tespit edilmektedir. Bu takdir komisyonu kararları da diğer idari işlemler gibi yargısal denetime tabidir. Anayasa Mahkemesi takdir komisyonu kararlarına karşı mükelleflerin yargı yoluna başvurmasını engelleyen yasal düzenlemeyi iptal etmiştir. Artık bütün emlak vergisi mükellefleri ve taşınmaz nedeniyle vergi ve benzeri yükümlülüklerin mükellefi olabilecek diğer kişiler bu konuda dava ehliyetinesahiptir. Bundan dolayı, 2013 yılında yapılacak olan 2014-2017 yıllarında uygulanacak asgari ölçüde birim değerlerin tespitine ilişkin komisyon kararlarına karşı pek çok dava açılması muhtemeldir. Hem mükelleflerin hem de kamunun hak ve menfaatlerinin korunması ile yargı mercileri nezdinde yoğunluk oluşmasını engellemek amacıyla, takdir komisyonlarının asgari ölçüde birim değer tespiti aşamasında, mevzuatın bütün gereklerinin yerine getirilmesi ve reel durumun esas alınması kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmada, emlak vergisi değerinin neyi ifade ettiği açıklandıktan sonra arsa ve arazi takdir komisyonlarının asgari ölçüde birim değeri tespiti usul ve esasları ile komisyon kararlarına karşı dava açılması konusu incelenmektedir.

Property tax assessment committee decisions and the lawsuit against them

The value of real estates is being taken as basis of real estate tax, as well as alot of different topic. Unit values which are based for value of real estate taxes, are being determined by assessment commissions. The decisions of assessment commissions are subject to judicial review, like other administrative acts. The Constitutional Court has cancelled the legal regulation which blocked to take legal action by tax-payer. No longer, all real estate tax-payers and other persons who may be tax payer for other taxes and financial obligations due to real estate has legal standing about on this head. So that, it is possible that to say there will be a lot of sue against decisions of assessment commissions which will be determined in 2013 and will be used 2014-2017. Assessment commissions have to carry out working by all obligations which are required by laws and regulations and taking basis to real fact, so as to saving rights of tax payers and public also preventing of occurring density by judicial bodies. The procedures and principles of land assessment commissions and taking legal action against assestment commissions are being analyzed in this work, after laying down what real estate tax states.

___

  • Bilal Can, Zübeyr Bülbül Ve Veysel Dağaşan, Açıklamalı ve İçtihatlı Belediyelerde Emlak Vergisi Uygulaması, Türkiye Belediyeler Birliği, Ankara, Ocak 2013.
  • Bilal Can, Zübeyr Bülbül, Veysel Dağaşan, Emlak Vergisi Hukuku, Şifre Yayınları, İstanbul, 2012.
  • Canatay Hacıköylü, Fethi Heper, Emlak Vergisinde Matrah Tespitine İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Maliye Dergisi, Sayı 158, Ocak-Haziran 2010.
  • Gülay Akgül Yılmaz, Kamu Maliyesi Ders Notları, Arıkan Yayınevi, 3. Bası, İstanbul. 2008.
  • İsa Sağbaş, Kamu Tercihi Teorisi ve Türkiye’de Yerel Vergilerin Algılanması, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 36, Sayı 1, Mart 2003.
  • Kerem Canbazoğlu ve A. Eren Altay, Vergi Davası Kurumsal Niteliği ve Bunun Yansımaları Üzerine Bir İnceleme, Zabunoğlu Armağanı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ankara, 2011.
  • Serkan Ağar, Vergi Yargısında Davaya Konu İcrai İşlem – I, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Sayı 67.
  • Serkan Ağar, Vergi Davalarının Hukuki Niteliği, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Sayı 62, 2006.
  • Şerafettin AKSOY, Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi, 6. Baskı, Filiz Kitabevi, İstanbul, 2010.
  • Uluslararası Değerleme Standartları, Seri VIII, No 45 sayılı Sermaye Piyasası Kurulu Tebliği eki, http://www.spk.gov.tr/displayfile.aspx?action=displayfile& pageid=591&fn=591.pdf (10.02.2013)
  • Yaşar KABATAŞ, Gayrimenkul Değerlemesi ve Türkiye’deki Uygulamaları, Mali Çözüm Dergisi, Sayı 71, 2005.