2022 SAYILI 65 YAŞINI DOLDURMUŞ MUHTAÇ, GÜÇSÜZ VE KİMSESİZ TÜRK VATANDAŞLARINA AYLIK BAĞLANMASI HAKKINDAKİ KANUNUN DEĞERLENDİRMESİ

Sosyal sigorta tekniği, işleyiş prensiplerindeki önemli üstünlüklerine karşın belli riskler karşısında toplumun ancak belli bir kesimine sosyal güvence sunmaktadır. Bu bakımdan salt sosyal sigorta tekniği, toplumun her bireyine insan onuruna yaraşır asgari bir ekonomik güvence sağlanması noktasında hedeflen amaca ulaşamayabilir. Bu noktada sosyal yardımlar, sosyal güvenlik sistemindeki boşlukları tamamlayan ve kapatan bir rol üstlenir. Ülkemizde sosyal yardım uygulamaları bakımından en kapsamlı düzenleme 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” dur. Nitekim söz konusu düzenleme, primli sistemin dışında kalan yaşlıların ve engellilerin sosyal risklere karşı korunmasını, aylık bağlanmasını ve sağlık hizmeti sunulmasını ihtiva etmektedir. Günümüze değin bir çok değişikliğe uğrayan 2022 sayılı Kanun son olarak 14/4/2016 tarihli ve 6704 sayılı Kanunla değişikliğe uğramıştır. Çalışmamızda; halk arasında “65 Yaş Aylığı” olarak da ifade edilen söz konusu sosyal yardım türü, 2022 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır

The Evaluation Of The Law Regarding Putting Needy, Powerless And Lonely Turkish Citizens, Older Than 65 Years Old, On Salary

Despite the important advantages of the social insurance technique in the scope of its operational principles, it offers social security only to a certain segment of society against certain risks, which causes deficiencies in the aim of ensuring a minimum economic security, compatible with human dignity, for every individual of the society. At this point, welfare benefits play a role of complementing and closing the gaps in the social security system The most comprehensive arrangement in terms of social security applications , constituting one of the most important parts of the social assistance system which is being implemented in our country, and likely has the characteristics of protection is the law no 2022 on “the evaluation of the law regarding putting needy, powerless and lonely Turkish citizens, older than 65 years old, on salary.” Hence, this regulation includes the protection of the elderly and the disabled against social risks, excluded from the social security system with social contributions, putting them on salary, and health care delivery. Law No. 2022, which has been modified until today, has lastly been amended by law dated 14/4/2016 and numbered 6704.The type of social assistance, which is also called “65-year-old pension” among the public, was intended to be investigated within the framework of law No. 2022 and related regulation in our study

___

  • Alper, Yusuf; Sosyal Sigortalar Hukuku, 7. Bası, Ağustos 2015, Dora Yayınları, Bursa 2015.
  • Arıcı, Kadir; Türk Sosyal Güvenlik Hukuku, Gazi Kitabevi, Ankara 2015.
  • Camkurt, Mehmet, Zülfi; “Yaşlılık ve Yaşlıların Sosyal Güvenliği Kapsamında 65 Yaş Aylığı Bağlanması İşlemleri”, Kamu-İş 2014; C:13, Sayı: 3. s. 71-106.
  • Çınar, Sinan; “İdari Yargı Mercilerince Verilen Kararlara Karşı Yapılan Bireysel Başvurularda Başvuru Süresi” TBB Dergisi 2015 (118), s. 51-98.
  • Göktaş, Murat/Çakar, Erden/Özdamar, Murat; Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Emeklilik ve Primsiz Rejim, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara 2011.
  • Gözübüyük, A. Şeref/ Tan, Turgut; İdare Hukuku, 2. Bası, Turhan Kitabevi, Ankara 2001.
  • Güzel, Ali/Okur, Ali Rıza/Caniklioğlu, Nurşen; Sosyal Güvenlik Hukuku, Beta Yayınları, 16. Bası, İstanbul 2016.
  • Korkusuz, Refik/Uğur, Suat; Sosyal Güvenlik Hukuku, Ekin Yayınları, Bursa 2015.
  • Metin, Onur; “Sosyal Politika Açısından AKP Dönemi: Sosyal Yardım Alanında Yaşananlar”, Çalışma ve Toplum, 2011/1, s. 179-200.
  • Olgaç, Cüneyt; “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk vatandaşları İle Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanmasında Usul ve Esaslar”, Sosyal Güvenlik Dünyası, Yıl:12, Sayı:61, s. 18-23.
  • Özdamar, Murat/Çakar, Erden; “Muhtaç Yaşlılar ile Engellilere Aylık Bağlanması ve Bunların Bakımını Üstlenenlere Evde Bakım Ücreti Ödenmesinin Şartları”, İş ve Hayat Dergisi, Yıl:1, Sayı:2. s. 169-183.
  • Özdemir, Cumhur Sinan; “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması”, Sosyal Güvenlik Dünyası, Yıl:9, Sayı:41, Ocak-Şubat 2007, s.91-98.
  • Sözer, Ali Nazım; Türkiye’de Sosyal Hukuk, Ankara, 1994.
  • Uşan, Fatih; Türk Sosyal Güvenlik Hukukunun Temel Esasları, Seçkin Yayınları, Ankara 2009.
  • Üçışık, H.Fehim; Sosyal Güvenlik Hukuku, Ötüken Yayınları, İstanbul 2015.
  • Tuncay, A. Can/Ekmekçi, Ömer; Sosyal Güvenlik Hukuku Dersleri, Beta Yayınları, 18. Bası, İstanbul 2016.
  • Yüksel, Hasan; Sosyal Güvenlik Hukuku, Ekin Yayınları, Bursa 2016.
  • http://www.sosyalyardimlar.gov.tr.
  • https://www.sinerjimevzuat.com.tr. www.legalbank.com.