ŞEYH GÂLİB VE AHMET HÂŞİM’İN POETİK YAKINLIKLARI

Modern Türk şairlerini besleyen kaynaklardan biri de klasik Türk şiiridir. Gelenek içerisinden modern şairler üzerinde en etkili olan isimlerden biri Şeyh Gâlib’dir. Modern Türk şairlerinden Cenâp Şahabettin, Abdülhâk Hâmid ve özellikle Fecr-i Âti şairleri üzerinde görülen Şeyh Gâlib etkisi Ahmet Hâşim’de daha da belirginleşmektedir. Hâşim’in kullandığı imaj ve hayaller ile sembolizm anlayışı onun şiirlerindeki Şeyh Gâlib etkisinin göstergeleridir. Şeyh Gâlib’in poetikası olarak kabul edilebilecek şiirleri ile Ahmet Hâşim’in poetik nitelikli yazı ve şiirleri dikkate alındığında Hâşim’in Gâlib’le imajları, hayal dünyası ve sembolizm anlayışı dışında poetik görüşleri açısından da birtakım benzerlikler gösterdiği anlaşılmaktadır. Söz konusu benzerlikler; iki şairin poetik görüşlerinin karşılaştırıldığı bu çalışmada sembolizm, tabiata bakış, mânâ ve vuzuh, okur, şiirin kaynağı ve şair başlıkları altında incelenmiştir. Tespit edilen bu benzerlikler iki şairin şiir anlayışlarının yakınlığını, Ahmet Haşim'in şiirlerindeki Şeyh Gâlib'le benzerlik arz eden imaj ve hayallerin tesadüften öte bir anlam taşıdığını göstermekte ve Haşim'in şiirinin kaynaklarından birinin Şeyh Gâlib olduğu görüşünü kuvvetlendirmektedir.

POETIC CLOSENESS BETWEEN ŞEYH GÂLİB AND AHMET HÂŞİM

 One of the sources that feed modern Turkish poets is classical Turkish poetry within this tradition, Şeyh Gâlib is one of the poets with the greatest influence on modern poets. Influence of Şeyh Gâlib also observable on modern Turkish poets like Cenâp Şahabettin, Abdülhâk Hâmid and particularly Fecr-i Âti is more apparent on Ahmet Hâşim's works. Images and fantasies employed by Hâşim and symbolism are indications of Şeyh Gâlib's effect on Hâşim's poets. Considering the poems that can be accepted as Şeyh Gâlib's poetics and Ahmet Hâşim's writing and poems with Gâlib in terms of his poetic views besides his images, imagination world and understanding of symbolism. In this study where poetic views of these two poets are compared as regards the similarities have been examined under the titles of symbolism, view of nature meaning and clearity, reader, source of poems and poets. These smilarities show that the closeness of approaches of two poets and also Ahmet Hâşim's images and dreams which are similar to Şeyh Gâlib have a meaning beyond a chance. Furthermore it strengthens the view that one of the sources of Hâşim's poetry is Şeyh Gâlib.

___

  • AKAY, Hasan, Poetik Metinler Işığında Yeni Edebiyat I-Yayınlanmamış Doktora Ders Notları, Sakarya, 2009-2010.
  • AKKUŞ, Metin, “Şeyh Gâlib’in Şiir ve Şair Yorumları: ‘Hüsn ü Aşk’ta Poetika/ Eser-i Aşk’ ”, Dergâh Yayınları, İstanbul, 2016.
  • AYVAZOĞLU, Beşir, Kuğunun Son Şarkısı, Ötüken Yayınları, İstanbul, 1999.
  • Ömrüm Benim Bir Ateşti Ahmet Hâşim’in Hayatı Sanatı Estetiği Dramı, Ötüken Yayınları, İstanbul, 2000.
  • Osmanlı Estetik Dünyasına Bir Bakış, Osmanlı: Kültür ve Sanat. C.10, İstanbul, 1999.
  • BABACAN, İsrafil, Klasik Türk Şiirinin Son Baharı Sebk-i Hindî (Hint Üslûbu), Akçağ Yayınları, Ankara, 2010.
  • BİLGEGİL, M. Kaya, Hüsn ü Aşk, (Haz. O. Okay-H. Ayan), Dergâh Yayınları, İstanbul, 1992.
  • COŞKUN, Menderes, “Klasik Türk Şairinin Poetikası Üzerine”, Bilig, 56, Kış 2011, s. 57-80
  • ÇETİN, Nihad M., “Ahmet Haşim’in Kaynakları Hakkında Bir Deneme”, Türkiyat Mecmuası, C. 11, 1954, s. 183-212.