OSMAN NURİ ERGİN: HAYATI, ŞAHSİYETİ VE ESERLERİ (1883-1961)

Türkiye'de çağdaş belediyecilik çalışmalarını başlatan, Osmanlı-Türk şehircilik ve belediyecilik tarihinin güncel işleyişini ülkemizde ilk defa bilimsel olarak inceleyip nitelikli eserlere dönüştüren Osman Nuri Ergin, belediyeciliğin, şehir tarihçiliğinin, eğitim tarihi çalışmalarının ilk mimarlarındandır. Osman Nuri Ergin'in bu alanda bilinen en önemli eseri, Mecelle-i Umûr-ı Belediyye adlı çalışmasıdır. Türkiye belediyecilik tarihi ve belediye uygulamalarıyla ilgili olan bu çalışma, İstanbul şehir tarihçiliği açısından da ana kaynakların başında gelmektedir. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, diğer belediyelerimiz de bu eserin ortaya koymuş olduğu temel esaslar üzerine çalışmaktadır.  Osman Nuri Ergin, II. Abdülhamid, II. Meşrutiyet, I. Dünya Savaşı ve Cumhuriyet dönemlerinde devlet memurluğunda bulunmuş, her dönemde toplumun maruz kaldığı serbest ve mecburi kültür değişimlerinin bizzat içinde bulunmuştur. Bu kültür değişimleri sırasında toplumun kendi kültürünün hızla kaybolduğunu gören Osman Nuri Ergin, çevresindeki bir grup münevverle birlikte bir köprü vazifesi görerek Osmanlı bilgi ve kültürünü tasavvufi ahlakla birlikte yeni nesillere aktarmak için çalışmıştır. Bu sebeple farklı bilim dallarında eserler kaleme almıştır.Ömrünün son dönemlerinde tasavvuf, dilbilim, biyografi, edebiyat, sanat tarihi gibi alanlarda eserler telif etmesine rağmen, bu eserlerin bir kısmını yayımlayamadan vefat etmiştir. Osman Nuri Ergin'in üzerine yapılan bu çalışmada, hayatı, şahsiyeti ve eserleri üzerine bilgi verildikten sonra yayımlanan ve yayımlanmayan eserleri incelenerek makalenin sonunda geniş bir bibliyografya verilecektir. Anahtar Kelimeler: Osman Nuri Ergin, Belediye, Biyografi, Şehircilik 

-

Osman Nuri Ergin was the initiator of the studies regarding modern municipalities’ studies and gave so many qualified books related to ∗ Arş.Gör., İstanbul Üniversitesi,Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, muslum.yilmaz@istanbul.edu.tr Ottoman-Turkish urbanism and municipalities’ studies scientifically. He was also the first scholar who was one of the architectures of municipalities’ studies and history of urbanism and education. His best known book in this field called Mecelle-i Umûr-ı Belediyye. The book is one of the main sources for the history of urbanism, especially for the history of İstanbul. İstanbul Metropolitan Municipality and other metropolitan cities of Turkey function on the bases of what he declared. Since he worked as an officer for the government during the World War I, the time of Abdulhamid II and at the time of the young Republic, he was one of the figures who know the cultural and social changes in Turkish society. During this cultural transformation, he played a role of bridge in between Ottoman culture and modern day Turkey with the help of some enlightened scholars. He had so many attempts to transform Ottoman Sufi culture to the next generations. To reach this goal, he wrote so many valuable books. Although he wrote books in the fields such as Sufi order, grammar, history of arts, literature, he was not able to publish all of his works in his life. In this study on Osman Nuri Ergin, I will focus on his life, personality, and books. Then, I will give a list of his published an unpublished books at the very end of this study.

___

  • AKTAŞ, Serap: Ahmed Safi Bey’in Sefineü’s-Sâfî’si, İstanbul: Marmara Üniveristesi SBE Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Tasavvuf Bilim Dalı, İstanbul 1999.
  • BAYRAKTAR, Nail, Atatürk Kitaplığı Osman Ergin Yazma Kitapları Listesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Yayınları, İstanbul 19 BOLAY, Süleyman Hayri, “İsmail Fenni Ertuğrul”, Türkiye Diyanet Vakfı Ansiklopedisi, c.23, s.98-100. DURUSOY, M. Orhan. Osman Ergin Bibliyografyası, Tıp ve İlim Tarihimizden Portreler, İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü, İsmail Akgün Matbaası, İstanbul 1958.