KAYSERİ SAHABİYE MEDRESESİ (SAHİP ATA MEDRESESİ) DUVAR YAPIM MALZEMESİ ARAŞTIRMALARI VE KONSERVASYON ÖNERİLERİ

Anadolu Selçuklu taş işçiliğinin önemli örneklerinden olan Sahabiye Medresesi; Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1267 yılında inşa ettirilmiştir. Sahabiye Medresesi olarak bilinmesine rağmen asıl adı Sahip Ata Medresesidir. Bu çalışma medresenin duvar örgüsüne ait taş ve özgün harçların analitik verilere dayanarak araştırılması ve elde edilen tüm veriler doğrultusunda; konservasyon önerilerini kapsamaktadır. Eski taşınmaz eserlerin konservasyonunda en temel prensip; yapı ve elemanlarının bozulmasına neden olan etkenler üzerine araştırma çalışmaları yapılarak,elde edilen veriler doğrultusunda yapının gelecek kuşaklara olduğu gibi aktarılması çerçevesinde yöntem oluşturulması, yapının ve yapı elemanlarının süregelen bozulmalarının durdurulması ve sürekliliğinin sağlanması için önlem alınması esasına dayanmaktadır. Sahabiye Medresesi'nde günümüzedeki harç sağlamlaştırma çalışmalarının yapıldığı fakat yapının en önemli elemanları olan taş onarımına dair önlem alınmadığı görülmektedir. Tarihî eserlerde yapılan konservasyon çalışmalarında yapı ve elamanları bir bütün olarak değerlendirmeli ve koruma ayağı yapının tamamını kapsayacak şekilde öngörülmelidir. Sahabiye Medresesi geçmiş onarım çalışmalarına dair üç tip harç tespit edilmiş fakat özgün harç tespit edilememiştir. Bu veri dikkate alınarak yapı ile çağdaş ve benzer harç yapım tekniğine sahip yapılarda bulunan harç yapım teknikleri karşılaştırılarak uygunluğu araştırılabilir.

INVESTIGATION AND PROPOSALS FOR THE CONSERVATION ON MASONRY MATERIALS OF KAYSERİ SAHABİYE (SAHIP ATA) MADRASA

Sahabiye Madrasa is one of the remarkable examples of masonry work of Anatolian Seljuk’s. It was constructed by Vizier of Seljuk’s Sahip Ata Fahreddin around 1267 therefore principal name of the madrasa is Sahip Ata Madrasa but however widely known as Sahabiye Madrasa. The present study initially concerns investigation on primal masonry materials of the building by terms of analytic methods and proposals for the conservation of the masonry works. The basic principle in the protection of immovable properties is; to develop methods using the data in order to transfer the property to the next generations as it, to stop any possible disfiguration of the property and its elements and to take precautions so as to maintain sustainability by doing research on the factors contributing to the disfiguration of the property and its elements. It has been observed that mortar consolidation regarding the Sahabiye Medrese has been done several times so far but there are no precautions taken against regarding the stone repairment of the most significant elements belonging to the property. The conservation studies concerning the historical artefacts should be evaluated as a whole and the protection act should be proposed by taking the whole property into consideration.  There have been three types of mortar detected during the repairment process within Sahabiye Medrese but the original mortar has not been identified. In accordance with this data, the convenience could be investigated by comparing the mortar technique used at similar and modern properties. 

___

  • KOZLU, Hale, "Kayseri Yöresindeki Tarihi Harçların Karakterizasyonu ve Onarım Harçlarının Özellikleri", İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Restorasyon Bilim Dalı, 2010.
  • KOZLU, Hale, ERSEN, A., "Kayseri'de Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Yapıları Harçlarının Özellikleri ve Onarım Harçları Özellikleri”, İTÜ Dergisi/A Mimarlık, 2011, s. 135.
  • KOZLU, Hale - ERSEN, A., "Kayseri'de Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Yapıları Harçlarının Özellikleri ve Onarım Harçları Özellikleri", İTÜ Dergisi/A Mimarlık, 2011, s. 125-136.