The Impact of Technological Developments upon the Lifestyles of the Religius Women

: There has always been a close relationship between technology and lifestyles. Although it is known that there is a dialectical relationship between technological development, human mentality, life practices and society, according to many thinkers, this relationship is more effective on culture, human and society. So much so that the technique that human beings produce as a remedy against nature has become one of the factors that put distances between it and nature. However, it is difficult to say that the instruments used to solve certain and urgent problems of life, with exceptions, completely destroy the reputation of the culture in which they are made available. Technique, which is the ability of man to produce, has a feature that distinguishes him from all other living beings. The validity of these comments is a matter of debate. Because every phenomenon should be evaluated within its own social, political, religious and cultural conditions. The aim of this study is to understand how using technology affects the lifestyle of religious women. For this purpose, firstly, a literature survey was conducted on the subject, and then in-depth interviews were made with eighteen religious women who are educated, middle-high income, married, and their parents religious. The effects of technology usage were analyzed by considering the statements of the participants. The effects of using technology include that convenience at learning, teaching and experiencing religious knowledge, change religious life traditions.

Teknoloji Kullanmanın Dindar Kadınların Hayat Tarzına Etkisi

Teknoloji ile hayat tarzı arasında her zaman yakın bir ilişki tarih boyu hep var olagelmiştir. Teknolojik gelişme ile insan zihniyeti, yaşam pratikleri ve toplum arasında diyalektik bir ilişki olduğu bilinmekte ise de pek çok düşünüre göre, bu ilişkide teknolojinin ürettiği kültür, insan ve toplum üzerinde daha etkindir. Öyle ki, insanoğlunun, doğayla baş etmek için ürettiği çare olarak görülen teknik, bir süre sonra insanı ve toplumu kuşatarak, onunla doğa arasına mesafeler koyan etmenlerden biri haline gelmiştir. Bununla birlikte, Hayatın belirli ve acil problemlerine çözüm için kullanılan aletlerin, istisnaları olmakla birlikte, kullanıma sunuldukları kültürün itibarı bütününe tümüyle yok ettiğini söylemek zordur. İnsanın üretme becerisi olan teknik, bu yönüyle onu diğer tüm canlılardan ayıran bir özelliğe sahiptir. Bu yorumların ne denli geçerli olduğu tartışmaya açık bir konudur. Zira her olgu kendi sosyal, siyasal, din ve kültürel şartları içinde değerlendirilmesi gerekir. Bu çalışmanın amacı da teknoloji kullanmanın dindar kadınların hayat tarzının nasıl etkilediğini anlamaktır. Bu amaçla önce konu ile ilgili literatür araştırması yapılmış sonrasında da eğitimli ve orta üst gelir düzeyine sahip, evli, anne babası dindar olan on sekiz dindar kadınla derinlemesine mülakat yapılmıştır. Katılımcıların ifadeleri dikkate alınarak teknoloji kullanımının etkileri analiz edilmiştir. Teknoloji kullanmanın etkileri arasında dini bilgiyi öğrenme, öğretme, yaşama dini yaşam geleneğini değiştirmesi sayılabilir.

___

Acar, M. D. Ö. (1997), Sosyal Bilimler Sözlüğü, Ankara, Vadi Yayınları.

Aslan, Ö. (2007), Bilgi Toplumunda Teknolojinin ve Teknoloji Politikalarının Yeri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul.

Balkanlıoğlu, E. (2014), Türkiye’de Muhafazakâr Kadın Modernleşmesi Ve İslami Moda Dergilerindeki Yeni Muhafazakâr Kadın, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

Barbarosoğlu, F. (2013), Şov ve Mahrem, İstanbul, Profil Yayıncılık.

Basalla, G. (1996), Teknolojinin Evrimi, (çev. Cem Soydemir), Ankara, Tübitak Yayınları.

Beşli, Z. (2005), Teknoloji ve Toplum: Ortaöğretim Öğrencilerinde Teknoloji Kullanımı ve Etkileri,

Coşkun, A. (2007), Din Toplum ve Kültür, İstanbul, İz Yayıncılık.

Çamkara, A. (2007)” Teknoloji Ve Kültürel Endüstri: “Web”ten “Cep’e Alkışların Dönüşümü”, Millî Folklor, 75, 27-29

Demir, A. (1973),” Çağdaş Teknolojik Gelişmeler: Sosyo-ekonomik Etkileri ile Ankara”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları No:352.

Demirci, K. (1995), Teknolojik Değişim Yoğunluğunun Yönetici Tipolojisine Etkisi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kütahya

Göle, N. (2010), Modern Mahrem: Medeniyet ve Örtünme, İstanbul, Metis Yayınları, 10.b, ss.70-77 . Günay, Ü. (2000), Din Sosyolojisi, İstanbul, İnsan Yayınları.

Güven, S. (2003),” Yeni Dünya Düzeni İçinde Enformasyon Teknolojilerinin Vaatleri Ve Tehditleri”, Boğaziçi Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dergisi, 0(34): 69-83.

Hökelekli, H. (2010), Din Psikolojisine Giriş, İstanbul, Dem Yayınları

Kline, S. (2003), “What is Technology?” Philosophy of Technology: The Technological Condition. Eds. Robert. C Scharff and Val Dusak. Malden, MA: Blackwell.

Okutan, B. (2012), Türkiye’de Popüler Kültür Din İlişkisi: Kadın Üzerine Bir Araştırma (İstanbul Örneği), Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi (Doktara Tezi), Aralık.

Özaydın, B. (2010)., Teknoloji Kültürü Ve Etik, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Isparta.

Özdoğan, Ö. (2009), İsimsiz Hayatlar.Ankara, Özdenöze Yayınları.

Özel, İ. (2015), Üç Zor Mesele Teknik-Medeniyet-Yabancılaşma, 3.B., İstanbul, Tam İstiklal Yayıncılık Ortaklığı.

Özipek, B. Muhafazakârlık, İstanbul, Timaş Yayınları.

Postman, N. (2009), Teknopoli Yeni Dünya Düzeni, Paradigma Yayıncılık, İstanbul. Savcı, İ.” Toplumsal Cinsiyet Ve Teknoloji”, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 54(01):1-56.

Slattery, M. (2008), Sosyolojide Temel Fikirler, (çev. Ümit Tatlıcan-Gülhan Demiriz), İstanbul, Sentez Yayınları.

Subaşı, N. (2014), Din Sosyolojisi, İstanbul, dem Yayınları.

Şentürk, E. Ayten, G. İlknur, M., Köksal, F. Ünal, G. (2011), Teknoloji ve Kadın Sağlığı, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(2), 5-37.

Şişman, N. (2003), Emanetten Mülke: Kadın Bedeninin Yeniden İnşası, İstanbul, İz Yayıncılık.

Şişman, N. (2015), Küreselleşmenin Pençesi İslam’ın Peçesi, İstanbul, İnsan Yayınları.

Tekin, M. (2004), Kutsal, Kadın ve Kamu: Türkiye’de Aydın Kadınlara Göre Din ve Kadın, İstanbul, Açılım Kitap Yayınları.

Thomas S.K. (2008), Bilimsel Devrimin Yapısı, çev. Nilüfer Kuyaş, İstanbul, Kırmızı Yayınları.

Turan, S. (2006),” Bir Meşrulaştırma Aracı Olarak Bilişim Ve Kitle İletişim Teknolojileri: Eleştirel Bir Bakış”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İBF Dergisi, Ekim, 1(2), 71-86.

Ural, Ş. (2002).,"Felsefe ve Teknoloji”, Kutadgubilig, Felsefe-Bilim Araştırmaları, 2, 237-247.

Uygur, N. (1989), Çağdaş Ortamda Teknik, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları.

Ünalan, S. (2013), Çalışma Hayatının Dindar Kadının Dini Anlayış Ve Uygulamalarına Etkisi Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma, Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Bursa

Üşür, İ. (2009),"Teknoloji Felsefesi Üzerine ya da Tarihin Tanrısı Teknoloji midir?", Mülkiye Dergisi, XXV, 230, 7-26.

Yiğit, E. Çengelci, T. Karaduman, H. (2013),” Teknolojinin Değerlere Yansıması Konusunda Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Görüşleri” Sosyal Bilgiler Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 4(1), 73-96

Yörükoğulları, E. (2013), Bilim ve Teknoloji Tarihi, Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Yücebaş, S. (2012),’’Türkiye’de Muhafazakârlığın Gündelik Yaşam Estetiği’ ’İnsanbilim Dergisi, 1, 62-80.