SAHNE TASARIMINDA “ALTERNATİF” KUMAŞ UYGULAMALARI

Bu çalışma ile sahne tasarımında kullanılan çok yönlü bir malzemenin işlevselliği üzerine bir inceleme yapılmıştır. Özellikle sahne tasarımı uygulaması üzerine çalışan bilim ve sanat adamları için malzeme hâkimiyeti sağlayacaktır. Sahne tasarımı; çok konseptli sanatsal ve bilimsel alanı kapsar. Bu alan içerisinde malzeme gerekliliğine göre kullanılabileceği gibi dönüştürülerek de kullanılır. Her malzeme sahne tasarımında asıl amacıyla ve alternatif amacıyla kullanır. Kumaşlar sahnelemede en yaygın kullanılan malzemedir, nedeni ise çok yönlü kullanım alanı ve her bütçeye uygun alternatifinin olmasıdır. Bilindiği gibi gündelik hayatta, kumaşların kıyafetlerde ve tekstil ürünlerinde kullanımı yaygındır. Sahne üzerinde kumaşı, sanatsal ve teknik çalışmalarla yüklenmiş haliyle bambaşka görürüz. Kumaşın çok yönlülüğüne bağlı sahnelemede çok çeşitli kumaş üzerine denemeler olur. İşte sahne tasarımında kumaşın kullanımı; giyim, makyaj, maske yanında dekorda da hemen hemen her alanda kullanılır. Kumaşlar piyasada her ne kadar kolay ulaşılabilir olsa da teknik ve sanatsal bir süreçten geçirilerek oluştuğu unutulmamalıdır. Kumaşın; deseni, rengi, dokusu, boyutları; malzemenin kullanım çeşitliliğini belirler, Kumaşın kullanım amacına uygunluğu şu özellikleriyle test edilir. Kumaşın işlem süresi, esnekliği, işlene bilirliği ve dayanıklılığı önem arz eder. Ayrıca kostüm olarak kullanıldığında bütün bu özeliklerin yanında; sahnede spot ışıklara ve mekânın sıcaklığına maruz kaldığında, sağlık için belli kriterleri taşıması, öncelikle kumaşın nefes alması gelir

ALTERNATIVE FABRIC APPLICATION IN STAGE DESING

A study on the functionality of a multidimensional material used in stage design has been conducted. It will provide material dominance especially for science and art working on stage design practice. Stage design; It covers a multi-concept artistic and scientific field. It can be used in this area according to the material requirement or it can be used by converting. Each material is used in the design of the stage for the purpose and alternative. Fabrics are the most widely used material in the staging process, the reason is the versatile area of use and the appropriate alternative to any budget. As is known, it is common in everyday life that fabrics are used in clothing and textile products. On the stage, we see the fabric completely different with artistic and technical works. Depending on the versatility of the fabric, a variety of fabrics are experimented on. Here is the use of fabric in stage design; In addition to clothing, makeup, mask, it is used in almost every area. Although the fabrics are easily accessible in the market, it should not be forgotten that they are formed through a technical and artistic process. The fabric; pattern, color, texture, dimensions; determines the usage diversity of the material. The processing time, flexibility, workability and durability of the fabric are important. In addition to all these features when used as a costume; When it is exposed to the spot lights and the temperature of the space on the stage, it has to be met certain criteria for health, primarily the breathing of the fabric.

___

  • Barın Nasuh, “Batı Dans Tarihi”, Kültür Bakanlığı Yay., İst. Ankara 1999
  • Blume Torsten, Müller Jenek, Theater Der Zeit Journal, “Die Bühne als Raum apparat” Deutschbühner Verein Dessau 2011
  • Brocet Oscar, “Tiyatro Tarihi”, Dost Kitapevi Ankara 2000
  • Esllin Martin, “Dram Sanatının Alanı” Çev: Özdemir Nutku, Yapı Kredi Yay. İstanbul 1996
  • Goldberg Moses; “Tiyatro ve Çocuk”, Çev:Funda Özşener,Mitos Boyut Yay, İstanbul 2008
  • Nutku Özdemir, “Dünya Tiyatrosu Tarihi”, II:Cilt Remzi Kitapevi, İst.,1993
  • Otto Enrico, İnszenierungstechniken in der theaterpädagogischen Produktion, LIT Verlag Münster, Hamburg 2003, s. 33
  • Pavise Patric, “Sahneleme” Dost Kitap, İstanbul 1990
  • Sağlam Tülin, “Özdemir Nutku’ya Armağan”, Dokuz Eylül Yay. İzmir 2012
  • Şener Sevda, “Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi”, Anadolu Üniversitesi yay. Eskişehir 1991
  • Wulf Herzogenrath (Editör) “Videokunst in Deutschland 1963-1982” Kölnischer Kunstverein, Münich 1987 s.34
  • http://www.hcs.harvard.edu/~htag/handbook/?q=wiki/set_design
  • (http://www.tiyatrodunyasi.com/2011/02/iki-salkim-halat-iki-metre-kumasla-romeo-ve-juliet-yapilirmi-deli-derler-adama-ebru-seyhan-59196)
  • http://www.sobider.com/Makaleler/1643387297_3330%20Melahat%20%C3%87EV%C4%B0K.pdf) Çevik Melahat
  • (http://dergipark.gov.tr/download/article-file/29024) Çevik Melahat