Sağlık Kurumlarında Sağlık Hizmetleri ve Genel İdari Hizmetler Sınıfı Arasındaki İletişim Sorunları

İletişim; yaşıyor olmanın, var olmanın ve farkında olmanın doğal sonucudur. İletişim kurmanın asıl amacı anlaşılabilir olmaktır. Anlamak ve anlaşılmak için iletişim kurulur. İletişim ve örgüt içi iletişimi konu alan çalışmamız. Literatürdeki boşluk görülerek sağlık sektöründe farklı sınıflar arasındaki iletişim durumlarını inceleyen çalışmamızın konu ve yöntem seçiminden sonra. Çalışmanın tabiatı gereği Sivas Numune Hastanesi çalışanlarına anket uygulanmış ve SH sınıfı ve GİH sınıfı personelleri arasındaki iletişim durumu incelenmiştir. Çalışmanın konusuna yakınlık gösteren birçok kavramın kısa tanımı yapıldıktan sonra çalışmanın yöntemi ve bulgular kısmına yer verilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket uygulanmıştır. Geçerli görülen anketlerden 414 tanesi uygulamamıza dahil edilmiştir. SPSS paket programına yüklenen verilerin yüzdelik dağılımları, birbirleriyle olan ilişkileri ve anlamlılık düzeyleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, genel idari hizmetler sınıfı ve sağlık hizmetleri personeli arasında karışlıklı olarak başarılarını paylaşma durumlarına bakıldığında bu iki sınıf arasında anlamlı bir fark görülmüştür. Geneli idare ve sağlık hizmeti sınıfında görev yapan örneklem gurubumuzun kendilerini birbirlerinin yerine koyma durumları incelendiğinde aralarındaki ilişkinin anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Benzer şekilde bu iki grup arasında, bilgilerini birbirleriyle paylaşma durumlarını da anlamlı bir fark görülmüştür. Sağlık hizmetleri ve idari hizmetler sınıfı çalışanlarının sorunlarını karşılıklı olarak paylaşma durumlarına bakıldığında aralarında anlamlı bir fark görülmemiştir. Yine bu iki grup çalışanları arasında birbirlerine karşı eleştiriye açık olma durumları arasında da anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.

Communication Problems Between Health Services and General Administriative Services in Health Institutions

Communication; the natural result of life, existence and awareness. The main purpose of communication is to be understood. To understand and to be understood, these are the main reasons why we communicate. Our study, which includes communication and more specifically organizational communication refers to the abyss in the literature which directly points out the communicational problems and disabilities between the different classes inside the health sector. A questionnaire was applied to the employees of Sivas Numune Hospital to examine the communicational relation status between HS (Health Services) class and GAS (General Administrative Services) class staff as this is the main object of this study. After a brief description of notions that are used in this study, the methodology and findings of the study have been included. As the data collecting tool, the questionnaire has been implemented. Acceptable 414 questionnaires have been considered into our praxis. Percentage distributions of the data that have been uploaded to the SPSS program, the relationship between each other and their significance levels were examined. As a result of the study, a semantic relationship was observed between these two classes when they were evaluated in terms of mutual success between the general administrative services class and health care personnel. When the putting themselves together of our sample group working in general administration and health service class were examined, it was seen that the relationship between them was meaningful. Likewise, there was a semantic expression in the sharing of knowledge between these two groups. There is no semantic relationship between health services and administrative services class workers about mutually sharing of their matters. Again, it was observed that there was no semantic expression between the two groups' employees about being open to criticsm against each other

___

  • Aslan D., Boztaş, G., Kılıç, E., Öztürk, İ., Erkan, K., Günbey, L., Balcı, M. ve Akın, L. (2004). Bir Spor Merkezine Kayıtlı Olan Kadınların Sağlık-Hastalık Kavramları İle İlgili Görüşleri Ve Sağlık Arama Davranışlarını Etkileyen Faktörler. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(2), 30-38.
  • Atakan C., (2015), Sağlık Çalışanlarının Stres Düzeylerinin İletişim Üzerine Olan Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Ergüden M., (2015), Sağlık Kurumlarında Hasta Hakları Kapsamında Hasta Memnuniyetsizliğini Etkileyen Faktörlerin Analizi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi. İzmir.
  • Ertaş G, (2014), Sağlık Kurumlarında Stratejik Yönetim, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Genç H., (2011), Toplam Kalite Yönetimi Dâhilinde Hasta Memnuniyeti Sivas Devlet Hastanesinde Bir Alan Araştırması, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Sivas.
  • Hoşgör G. D., (2014), İletişim ve Sağlık İletişimi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Karataş., S., (2012), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, aves.akdeniz.edu.tr/Image OfByte.aspx?Resim=8&SSNO=13&USER=3180 (erişim, 04.04.2018)
  • Kavuncubaşı, Ş., (2000), Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Ankara.
  • Koç G., (2017), Sağlık Kurumlarında İletişim: Sağlık Personeli- Hasta İletişimin Niteliği ve Etkileyen Faktörler (Manavgat Devlet Hastanesi Örneği), Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • Kuzhan H (2009), Bir Sağlık Kuruluşunda Hizmet Kalitesinin Ölçümü ve Hasta Memnuniyetini Etkileyen Faktörler, Dokuz Eylül Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi. İzmir.
  • Örücü E., Kılıç R., Yıldız H., Yıldız B., (2012). Biçimsel Örgüt Yapısının Örgütsel İletişime Etkisi: Bir Kamu Hastanesi Örneği, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 32.
  • Türkmendağ N., (2012). Sağlık Kurumlarında Üretim Yönetimi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Yağbasan, M., Çakar F., (2006), Doktor Hasta İlişkisinde Dile ve Davranışa Dayalı İletişimsel Sorunları Belirlemeye Yönelik Bir Alan Araştırması, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15, 595-607
  • Yüksel A., (2012). Sağlık Kurumları Çalışanlarının Sendikal Örgütlenme Konusundaki Davranışlarının Cinsiyet Temelinde İncelenmesi Isparta ili merkez kamu hastaneleri örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Isparta.