MINIATURES OF THE MASNAVI LEYLA AND MAJNUN IN TURKISH HISTORICAL SOCIETY LIBRARY

This study aimed at examining the miniatures in the masnavi of Leyla and Majnun, which was written to tell about the love, devotion, and transformation of human love into divine love. Within this scope, after describing the miniatures, iconographic analyzes have been emphasized and information has been given with respect to the shapes and colors of the depictions. The results demonstrated that these miniatures include occasions with respect to love between Leyla and Majnun. Although there are many subjects, this manuscript includes only six miniatures and the artist primarily preferred emotional scenes to be illustrated. The manuscript includes no information concerning the copy date and the author. In light of these details, the copy of Fuzuli’s masnavi Leyla and Majnun might have been illustrated between XVIII-XIXth centuries. This study introduces the masnavi of Leyla and Majnun to science and art literature as it is a special version in which literature and art meets and co-exists together.

TÜRK TARİH KURUMU KÜTÜPHANESİNDEKİ LEYLA İLE MECNUN MESNEVİSİ’NİN MİNYATÜRLERİ

Leyla ve Mecnun; her zaman için konusu itibariyle edebiyatta çok işlenmiş aşkı ve âşıklığı, beşeri aşkın ilahi aşka dönüşünü anlatmak için yazılan hikâyelerdendir. Aşkı en güzel şekilde ifade eden şairlerin başında gelen Fuzuli’nin Leyla ve Mecnun adlı eseri yüzlerce yıl birçok şaire ilham kaynağı olmuştur. Türk edebiyatında önemli bir yeri olduğu gibi, Türkiye’nin birçok yazma eser ve nadir eserler bölümü bulunan kütüphanelerde nüshalarının yer aldığı bilinmektedir. Bu nüshalardan biri de Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’ndedir. Ankara Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi kurulduğundan bu yana arşivinde çeşitli belgeler ve kitaplar bulundurmaktadır. Kütüphanede birçok önemli kitap ve belgenin yanı sıra yaklaşık 2177 adet yazma eser bulunmaktadır. Bu yazma eserlerden Fuzuli’nin Osmanlı Türkçesi ile yazılan Leyla ve Mecnun adlı mesnevisinin müstensih nüshası olan ve XVIII-XIX. yüzyıla ait olduğu düşünülen Y/0431 envanter numaralı yazma eserin 21b, 30b, 40b, 51b, 55b, 59b varaklarında tam sayfa halinde minyatürler bulunmaktadır. Bu minyatürler, Leyla ile Mecnun arasındaki aşkı anlatan tasvirler olup eserin anlaşılırlığını görsel olarak güçlendirmek amacıyla yapılmışlardır. Bu minyatürlerin incelemesi yapılarak, ikonografik çözümlemeleri üzerinde durulmuş, doğadaki tasvir şekilleri ve renkleri hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde minyatürlerde Leyla ve Mecnun arasındaki aşkın olgularına yer verildiği görülmüştür. Leyla ile Mecnun mesnevisinde konu başlıklarının çok olmasına rağmen bu yazma eserde sadece (6) altı adet minyatüre yer verilmiştir ve sanatkâr ağırlıklı olarak duygusal sahneleri seçerek tasvir etmiştir. Sahnelerde doğa tasvirleri kullanılarak âşıklar arasındaki duygu durumunu minyatür ile resmedilmiştir. Yazma eserin ketebe sayfasında, eserin istinsahını yapan müstensih adına ve herhangi bir tarih kaydına yer verilmemiştir. Bu nedenle eserin tarihlendirilmesi daha çok yazı / hat karakteri ile minyatürlerdeki üslup, malzeme ve teknik ayrıntılar ışığında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmaya konu olan Fuzuli’nin Leyla ile Mecnun mesnevisinin XVIII-XIX. yüzyıllara ait olabileceği düşünülmektedir. Bilim ve sanat dünyasına tanıtılmaya çalışılan bu yazma eser ve minyatürleri, edebiyat ile sanatın buluştuğu ve bir arada sunulduğu özel bir nüshadır.

___

Aksu, H. (1988). Miniature, Illustration, Shapes, Bordure, Plan and Cartographic Documents in Istanbul University Library, Journal of Art History, 13, 19-62.

And, M. (2004) Ottoman Paıntıng Arts: 1 Mınıature, 2nd Edıtıon, İstanbul.

Araç, Ü. (2014). Layla and Majnun in of Islamic Painting and Illusttrated Copies of the Fuzuli's Layla and Majnun, Journal of Faculty of Letters, 31(2), 31-46.

Ayhan, A. (2011). Topkapı Palace Museum Weapon Collection. Istanbul: Senk Offset Printing.

Bağcı, S., Çağman, F., Renda, G., & Tanındı, Z. (2006). Ottoman Painting. Ankara: Turkish Ministry of Culture.

Doğan, M. N. (2000). Leyla and Majnun, -Text, Prose Translation, Notes and Disclosures (1st ed.). İstanbul: Yapı Kredi Publications

Güneş, Ö. (2018). Text-Miniature Relationship in Fuzûlîn's Leylâ and Mecnûn Mesnevi, Turkish or Turkic Volume 13/20, Summer 2018, p. 455-476, ISSN: 1308-2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/Turkish Studies.13893, Ankara, Turkey.

Konak, R. (2013). In Ottoman Miniature Art, The First Examples Of Sultan Portraiture And Contributions to The Tradition, Turkic Volume 8/5, Summer 2018, p. 425-439, ISSN: 1308- 2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/Turkish Studies. 4550 , Ankara, Turkey.

Mahir, B. (2012). Ottoman Miniature Art, 1st Edition, Istanbul: Kabalcı Publications

Pala, İ. (2003). Leyla and Majnun. Turkiye Diyanet Foundation. C. 27, Ankara. Religious Foundation Publications.

Tanındı, Z. (1996). Turkish Miniature Art. (1st ed.). Turkey: Isbank Cultural Publications

The website of Turkish History Society Library. (2018, July 15). Retrieved from http://www.ttk.gov.tr/kutuphane/kutuphane-tanitim/

Uluç, L, (2006), Turkman governors, Shiraz artisans and Ottoman collectors : sixteenth century Shiraz manuscripts, Istanbul:Işbank Culture Publications.
Turkish Studies - Social Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5617
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ